Det drar ihop sig för fotografering och jag har högar, lådor och väskor i hallen som ska bäras ut till bilen så fort jag har fått upp mina barn och fått iväg dem till skolan. Det är så kallt nu och det är som det kommer som en överraskning varje år – vart är vantar och mössor, har alla varma skor? Nä, killarna har såklart växt flera storlekar sedan december 2022… Och min man är i Wien denna veckan. Behöver full fokus så jag inte tappar några bollar.
Men i alla fall. Nybryggt kaffe i koppen och jag tackar min lyckliga stjärna över att jag vaknar av mig själv 05.30 om morgnarna så jag hinner en del innan.

Jag fick en fråga som jag tycket var kul och aktuellt att ta upp som ett inlägg idag:
“Hej. Uppskattar verkligen din blogg. Generöst delande, funderande om stort och smått och ärligt. Det är också så fint att få läsa utan att det dyker upp reklambanners vid minsta rörelse. Är verkligen djupt imponerad av hur du skapat denna plattform och varumärke. En fråga som rör arbete: det skulle vara intressant att höra hur du jobbar för att planera för vissa jobb som tex att du bygger upp moodboards och call sheets för att få kontroll över veckans arbete. Vad innebär call sheets för dig – är det för fotografering eller hela veckans uppdrag. Och kanske du har stött på användbara appar eller andra fiffiga program du kan tipsa om? Om du vill så klart. Kanske ett tips på inlägg att göra någon gång i framtiden? Tack för all inspiration.”

Tack så mycket. Roligt att mitt arbete uppskattas.
När det kommer till att planera veckans arbete så använder jag “notes” eller “anteckningar” i mobilen flitigt. Den använder jag till allt. Att minnas, bocka av, dela med kollegor och familj. En veckolista kan se ut som nedan. När en punkt är klar så bockar jag av den. Jag har en likadan lista för mig och min närmsta kollega och hon har också en egen som vi stämmer av med varandra veckovis – på det sättet är vi i fas och har koll på att vi går framåt. En sak i taget.

Igår fotade jag och filmade mycket här hemma till ett arbete som ska in senare idag – det tar sin lilla tid att skapa, redigera och klippa. Samtidigt skulle dagens fotografering planeras så tidigare i veckan skapade jag moodboards och call sheet för att alla skulle ha koll inför dagens arbete. Även jag.

Det är lätt att komma till location och bara bli stressad och förvirrad då det är kallt, tidspressande och fullt av prestation hängandes över axlarna. Det kan också vara andra som då kommer med idéer för hur man kan göra och det gör mig alltid väldigt distraherad och då tappar jag det  – då behöver jag vara tydlig med att jag vet exakt hur jag vill ha det och då sneglar jag på min grundtanke och mina listor så har jag full koll. Jag har då punktat ner både location, outfits och känsla i bilden och så kör vi. Betar av en bild och outfit i taget. Inget är väl värre än när en bild tar flera timmar att skapa för att det är så mycket ängslighet som hänger i luften?
Det kan sabba allt för mig. Därför jobbar jag bäst själv och utan stylist, ljussättare och extern fotograf. Det är naturligtvis en ekonomisk fråga också – eftersom jag behärskar alla områden så blir det grymt om jag tar ansvar för dem men det händer att jag missar små detaljer. Det positiva överväger det negativa dock och för mig funkar detta toppen. Det som är mest negativt är att jag ska försöka få med rörligt material på alla outfits och det faller ofta bort från minnet.

Nedan ser du call sheet jag skickar ut tillsammans med moodboard ovan. Moodboard skapar jag i InDesign. Jag gör ett dokument med nedsparade bilder från Pinterest och Instagram. Det är känslan jag vill åt och inte så mycket kläderna på bilderna såklart – vi har ju våra egna. Denna gång kommer jag dock plocka upp idén med den lilla granen och den röda mössan som J CREW har skapat till sina kampanjbilder både i år och 2007. Känslan ska vara countryside, juligt, rörelse, brittiskt,  härlighet och gemenskap. Jag tar med mig min hund Boris.
Vårt call sheet är mest praktisk info. Tjejerna sminkar sig själv och får instruktioner om vad de kan ta med sig, att vi kommer äta lunch på plats , vart vi är , vilka vi är och hur länge vi håller på.

Hoppas det här inlägget var givande för er. Hojta om ni vill ha fler inlägg likt detta 🙂
Stor kram och fin dag till er. Nu ska jag steama två bruna blusar och väcka barn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer till “Planering med Moodboards och Call sheet

  1. så kul och inspirerande och jag är väldigt imponerad av din resa att bygga upp eget. Där drömmer jag också om och främst skapar en klädkollektion för jag har min egen stil dock några problem med visst material som jag inte tål. och hittar i min storlerk. mena var börjar man om man inte som helst har aning vem ska sy mina kläder osv.? finns det en utbildning eller fråga man bara företag som håller till med att sy andras design? och hur hittar man de? man (jag) vet inte alls var man kan starta….kanske du kan berätta lite om det, hur du började? tack!

  2. Hello, I love your blog and dress in this blog post. Even thought I don’t understand swedish, I read the english translation. Would appreciate if you would consider adding the english translator feature in your blog and shop. Have a nice rest of week, Tânia.

  3. Hej och stort tack för att du berättade mer om ditt arbetssätt. Jag har själv jobbat inom olika kreativa områden genom åren och tycker att det är så spännande att höra om kreatörers olika skapande processer och verktyg. Det var ju väldigt lyxigt att få svaret rakt i din blogg idag 🙂
    Tack igen och kämpa på – efter många års egen företagande vet jag att det kan vara slitigt emellanåt. Själv behövde jag gå över till en anställning när pandemin kom och är kvar där ännu. Men att köra eget är något speciellt – har man en gång gjort det sitter det i – det är en helt annan och fantastisk livsstil. En dag kommer jag också att göra det igen. Och därför skrev jag ”kämpa på” – du gör det toppen bra.

  4. Jag tycker också det är både kul och intressant när du delar med dig detaljer av ditt jobb – du är verkligen bra på det du gör. Det inspirerar, även om vi är i helt olika branscher 🧡