I många år har jag drömt om att göra ett av våra uthus till en skaparverkstad – för måleri, skriveri, keramik eller något annat som får mitt hjärta att banka i skön rytm och ger mig en egen fristad som får mig koppla av. Få leka och experimentera utan prestation och krav från andra.

I år gav jag mig själv möjligheten – efter ett år med hårt jobb med lyckosam utdelning hade jag ekonomisk möjlighet att investera i både drejskiva och keramikugn.
Jag ska tillägga att jag inte har så mycket erfarenhet i området men jag är bra att att fråga och testa mig fram, gå på rekommendationer och lita på ödet. Det behöver aldrig vara perfekt och välordnat – tvärtom, då blir jag nervös och uttråkad.

Jag har dock varit på Gotland och drejat en sensommar 2015 – Det inlägget kan du ta del av här och redan där kan man faktiskt läsa slutklämmen om drömmen jag hade för sex år sedan då vi inte ens fått tillgång till vårt hus…

“Nu har jag lagt ner drömmen om att bli pelargonodlare och funderar på om man kan bygga ett litet krukmakeri i uthuset dit vi ska flytta…”

Nu började äventyret. Jag röjde ut i förrådet – ställde drejskivan framför fönstret med den stora rosenbusken.

Ett gammalt skrivbord bar jag in och la en betongskiva på  – allt detta hade jag innan så jag har verkligen mest grävt där jag står.  En snickare kom och satte in ett gammalt fönster som stod lutad mot väggen sedan tidigare – det gav riktigt bra ljusinsläpp och allt kändes helt plötsligt större. Ugnen bar vi ner i källaren så att den inte skulle ta massa onödig plats här inne. Verktyg fick jag låna av min svärmor som själv haft både drejskiva och keramikugn i min mans barndomhem.

Jag beställde ny drejskiva och ugn hos Brännpunkt. Kikade en del på Blocket men eftersom jag inte hade en aning om vad jag behövde så kändes det bättre att köpa nytt.
Min drejskiva heter Shimpo Drejskiva Whisper-T och ugnen heter Rhode TE 75 MCC+. Drejskivan valde jag efter rekommendation från försäljaren då jag berättade mina behov och likadant med den toppmatade ugnen som man kan bygga på så den får större volym ifall man skulle vilja det. Just nu rymmer den 110 liter.

Den kom med en kontrollpanel som jag kan ställa in olika program på och det känns ju alltid bra – skröjbränning och bränning för stengodslera har jag testat hittills.
Jag har fått många som tipsat om att pensla keramikplattorna med plattengobe för att det inte ska bränna fast glasyr i dem.

Det är svårt att dreja och jag tror jag behöver lite fler timmar och tålamod vid drejskivan innan jag känner mig trygg med att centrera och skapa finheter. Nu blir det mesta rätt skevt.
Jag har fått massa tips och försöker lära mig. Tack för alla vänliga råd!

Jag har rinnande vatten precis utanför och använder hinkar och skålar bredvid mig.

(jag tryckte ner plastskyddet efter bilden togs och fäste ordentligt för dig som noterar detta…hahaha..)

Är verkligen bara en glad hobby entusiast.

Men – när jag pratade med min vän igår så sa hon bestämt ifrån – “sluta förminska dig själv och raljera över din skapandeprocess. Du må inte ha all praktisk kunskap men din visuella vision om vad du vill skapa och förmedla är alltid fantastisk i allt du gör och den är nog så viktig hos en kreatör. Vissa går i skola och jobbar som tusan i flera år för att få fatt i det du redan har inom dig – var glad och stolt istället.”

Hon har rätt – jag ska sluta ursäkta mig. Men det värsta jag vet är när folk tycker jag tar för mig och är för mycket – så mycket skam i det.
Antar att det sitter kvar från tidigare upplevelser i livet och att det är en del jag behöver bearbeta.

När drejandet känns för klurigt och jag nästan gett upp har jag gått bort till min lilla arbetsplats vid bordet istället. Här kavlar jag och pillar med leran istället. Mycket lättare och faktiskt väldigt rogivande. Igår fick jag tips om att lägga två lister under kaveln så jag kavlar i samma tjocklek över lerklumpen, – såklart, smart!

Google och Youtube är min bästa vän – som vanligt.
Sedan har jag en grym granne @eklund_keramik. Hos henne kan jag smita in, observera och få tips och råd.

Jag kavlar, trycker – använder blommor, blad och formar.

Så fint – eller hur? Detta är min favoritblomma just nu – Slöjsilja.
Torkar till tavlor, har i bukett och nu även till leran.

Jag kavlar på ett gammalt örngott jag klippt itu och så drar jag det ner i formar. Sedan låter jag det torka under lite plast eller en duk för att sedan snygga till det någon dag efter då det torkat lite. Tror det kallas beskickning.

Det är väldigt roligt och rogivande – både barn och vänner har varit med mig här ute och grejat. Men mest sitter jag med en podd i öronen och försvinner iväg några timmar själv.

Dessa ska bli spännande att bränna. Jag har använt slöjsilja och kålblad från trädgården och kavlat in.

Detta är mina första färdiga verk. Här hade jag inte koll på varken beskickning eller glasyren. Jag ska också tänka på att vissa former spricker lätt och stödja upp och torka långsamt, röra ordentligt i glasyren är också något jag tar med mig till nästa gång. Här har jag använt mig av en cremevit och en gul/brun glasyr.

Både lera och glasyr har jag beställt hos Lermakeriet – här har jag också beställt den stengodslera jag använder.

Så det var lite om mitt sommarprojekt i trädgården. Jag förstår såklart att det är få förunnat att skapa en verkstad hemma, att köpa egen drejskiva och ugn. Men det finns en mängd ställen man kan hyra in sig hos – kanske finna liksasinnade och gå ihop på en yta? Gå en kurs och köpa hem en lerklump för att sitta vid matbordet och greja. Skapa efter sina egna förutsättningar.
Jag tror det viktiga bara är att göra – Inte stirra sig blind på alla hinder och skippa jante.

Visst kan du om du vill – och visst ska du om du vill?
Oavsett om det är keramik, trädgård, dans, inredning, stickning, måleri, simning eller vad som än får dig att gå igång.

Kommentarer till “Projekt – keramikverkstad i trädgården

 1. Lilla mjölkkannan <3

  Spännande och inspirerande att följa! Hoppas du kommer sälja i din butik i vår. Dit planeras min systers och mammas nästa tågresa 🙂

  Tänk att få ha en krickelinkopp

 2. Klok vän du har. Sluta förminska dig själv. Tänk på att du är en förebild för många av oss.
  Mitt finaste keramikverk är en skål, som drejades och precis i slutet så gav den upp och blev konstig. Med glasyr i grönt så står den som en praktverk på vårt bord, ibland med godis i. Min snyggaste hantverksgrej hemma.
  Heja dig!!

 3. Så härligt att du vågar!
  Jag har hållt på med keramik i ganska många år och trots mycket pepp från vänner har jag inte tagit mig för att fixa egen verkstad. Ser lite för många hinder ist för möjligheter….
  Ett sådant är elen o brandsäkerheten…
  Är det något speciellt man ska tänka på där?
  Tack för all inspiration o klokhet

 4. Så mycket fint du skapar! Jag blir sugen att testa på. Men jag får fokusera på min trädgård och lite möbler som behöver ny klädsel för närvarande. 🙂

 5. Keramikken er helt underbar.. kjempeflink er du og et så vakkert,nostalgisk lite hus du har som du kan lage keramikken i👏👏👏

 6. Du er inspirerende og det er også spennende å se hagen din,den vakre hunden din ,blomstene,det fine huset og drivhuset og interessen for tang og tare og live sendingene er veldig lærerike og få tips til hagen!
  Følger deg også på klco 🌸🍀🌸👒🌸🌱🌸🌿🌸

 7. Helt rätt! Inspirerande! Sista meningen träffade mig. Jag är så stolt att jag nu ska börja en kreativ kurs i höst som avbrott från mitt ”riktiga” jobb. Har så mycket inom mig och jag har nu insett att det är viktigt! Och att ingen kommer be mig göra det utan jag måste själv ta ansvar för att det får plats i mitt liv. 🌸

 8. Jag tycker också du är fantastisk ❣️
  Stark, ödmjuk, kreativ….inspirerande.
  Tycker om att följa dig både på blogg och instagram, som Krickelin och Klco.

 9. Hei og hopp fra Norge <3
  Du er så inspirerende!
  Ta plass! Du er kjempeflink!
  Flott keramikk, sjelfull!
  Klem

 10. Åh så inspirerande! Helt underbart! Lider också lite av den där skammen när man har så mycket energi och lust att bara köra o folk som kan mer börjar fråga om detaljerna 😵‍💫 urk! Själv tycker jag när jag ser dig att du är en fors av ljuvligheter och visar på att allt är möjligt!

 11. Som barn drömde jag om att bli keramiker, men har nu knappt rört en lerklump på tjugo år (är 45 år…) Tycker dock att handdrejade keramik är det vackraste som finns!
  Och tycker också att du är grym som vågar och testar, instämmer med din vän; förminska inte dig själv! Du är grym på det du gör!

Kommentarer stängda