Bokashi – Vad är det och hur gör man?

betalt samarbete med Blomsterlandet

Nu kan vi det här med Bokashi va? Eller…?

Är du intresserad av trädgårdsliv precis som jag så har du säkert hört talas om bokashi – ett sätt att skapa näring till sin trädgård med hjälp av eget matavfall.
Att skapa sin egna jordfabrik – så spännande!

Men är det krångligt? Hur funkar det rent praktiskt och vad är det egentligen?
Idag ska vi reda ut vad bokashi är och vad det gör.

En dag i mars stod jag med två bokashihinkar på köksbänken och läste instruktionerna till hur jag skulle gå tillväga för att ladda dessa hinkar. Pirrig och glad över att skapa min egna lilla jordfabrik som förhoppningvis skulle leda till en lyckad säsong i trädgården med en jord full av mikroorganismer som skulle göra växterna frodigare och friskare.Hur gick det sen?

Ordet bokashi betyder fermentera på japanska och det är just denna syrefattiga process man vill komma åt. Man tillsätter effektiva mikroorganismer till sitt matavfall.
Konceptet med effektiva mikroorganismer utvecklades av den japanska professorn Teruo Higa i början av 80-talet. Idag används mikroorganismerna bland annat till bokashimetoden.
I Sverige introducerades kökskompostering med bokashi i början av 2000-talet så det är fortfarande relativt nytt.

Hur funkar det?
Hinken vill stå i rumstemperatur så jag brukar stå i köket och fylla dem och sedan ha dem i hallen vid köksentrén. Placeras hinken för varmt är det risk för att mikroorganismerna i ströet dör och är det för kallt avstannar processen helt.
Under dagen samlar jag mitt köksavfall i en matavfallspåse. Man kan också ha en liten hink, skål eller lämplig behållare. Själva komposthinken ska nämligen endast öppnas max en gång per dag för att man inte störa mikroorganismernas aktivitet.
På kvällen tömmer jag ut dagens matavfall i den stora hinken, trycker ihop det med plattan som hör till och strör på några matskedar strö. Sedan på med locket igen och så ställer jag ut den i hallen. Hinken luktar ingenting för den är tätt försluten – när jag däremot öppnar locket så känner jag en sur doft, som vinäger ungefär, inget ruttet eller illaluktande.

Man bör vara försiktig med att lägga i för mycket såser och rinnande vätskor. Men blir det för blött i kärlet är det ingen katastrof, då går det bra att varva i lite äggkartong, hushållspapper eller tidningspapper som suger upp överflödig vätska.

Efter ett par dagar bildas ett näringsrikt lakvatten i hinken som behöver tappas ur. Jag använder det utspätt till att gödselvattna mina pelargoner inomhus. En del lakvatten till 100 delar vatten.
Lakvattnet är en färskvara, i rumstemperatur är hållbarheten ett dygn, och i kylskåp ett par dagar. Detta fick jag själv erfara då jag hade så mycket lakvatten en gång och ställde den i en öppen flaska  i trappan för att sprida ut tillfällena då jag skulle vattna. Denna doft var inte trevlig efter några dagar. Blä.
Men man kan frysa in eller ge bort till tacksamma vänner istället.

När hinken är full så ska den stå och vila i ca två veckor i rumsptemperatur innan innehållet blandas ut med jord så därför är det klokt att ha två hinkar att varva med.

Jag har skapat en jordfabrik i en av mina pallkragar. Jag gräver ner innehållet i jorden och täcker med minst 10cm jord.
Det syns inte någon skillnad när man tittar i hinken, matresterna ser likadana ut som när man la i dem. Det är när de hamnar ner i jorden som matresterna blir till jord och jag var riktigt förvånad över hur fort min matkompostering förvandlades.  Det tar cirka 2–6 veckor innan allt blivit en näringsrik jord.

Denna jord har jag grävt ner runt om i trädgården under säsongen och jag upplever en härligt frodig växtlighet – det enda jag själv ger mig bakläxa på är uppbindningen av alla plantor och att jag ska se till att min självbevattning täcker större delar av rabatterna nästa år. Det är så kul – varje säsong gör mig både klokare och mer ödmjuk inför livet med en trädgård.

Jag lärde mig också att täcka över jordfabriken noga. Min hund Boris var väldigt intresserad av bokashin – han är labrador och de är ju kända för att stoppa i sig allt från kattbajs till matrester. Jag löste det med att lägga ett armeringsjärn ovanpå men då gick han upp på det och åt genom hålen så jag fick även lägga en skiva ovanpå.
Det kan också bli klurigt med jordfabriken under vintern då det blir tjäle i marken. Antingen gör jag ett vinteruppehåll eller så ska jag ha en stor låda med lock i källaren – den kommer jag fylla med jord och bokashi så jag har massa härlig jord till nästa säsong. Får återkomma i detta.

Alla kan starta en jordfabrik, oavsett om man har tillgång till trädgård eller bor i lägenhet.

På Blomsterlandet hittar ni en informativ och bra artikel om bokashi och där kan ni även ta del av de kampanjfoton jag tagit från mitt kök denna säsong, se hur jag preppar hinken, tappar av lakvatten och sedan gräver ner matavfallet i trädgården.

Och hurra – det här är skoj! För imorgon håller jag i ett liveshopping event ihop med Blomsterlandet kl 15.00 – klicka på denna länk så hittar ni mig när jag pratar om bokashi , om min trädgård och om vad som finns på kampanj i butik just nu.

Array ( [75016] => Array ( [id] => 75016 [title] => Trädgården från Malins lins - en blommig historia [permalink] => https://krickelins.se/tradgarden-fran-malins-lins-en-blommig-historia/ [status] => publish [date] => 2021-08-26 08:44:36 ) [74881] => Array ( [id] => 74881 [title] => Projekt - keramikverkstad i trädgården [permalink] => https://krickelins.se/projekt-keramikverkstad-i-tradgarden/ [status] => publish [date] => 2021-08-02 09:41:54 ) )

Kommentarer till “Bokashi – Vad är det och hur gör man?

  1. Jag har kämpat på med min bokashi i vintras. Jag grävde hål i trädgården och förvarade köpt jord i rumstemperatur i källaren. När det var dags att tömma bokashin toppade jag hålet med köpt jord från källaren. Det funkade bra. Tänkte göra samma sak i vinter

  2. Hej Kristin!

    Bra att du sprider! Bokashi är verkligen så tillfredställande, att eget avfall så enkelt kan gå direkt in i kretsloppet, att man inte får så dåligt samvete när man rensar i kyl och i skafferi och måste slänga gammal mat, och den enorma växtkraft bokashi skapar. Älskar det! En liten notering bara, lakvattnet som du blandar med 9 delar vatten låter lite väl starkt (och är väldigt surt). I värsta fall kan det ta död på småplantor, 1:100 är bättre. Kissvatten brukar man däremot späda så som du beskriver. Vill inte mästra dig, bara så du inte får en massa skit för döda växter. Kramen, kramen

    1. Åh – tack! Det visste jag ju men skrev helt fel – tänkte 1dl till 10 liter med det är ju olika mått. Hahaha, så dumt. tack för att du rättade mig här. Ha en bra dag.

Kommentarer stängda