Denna söndag tog vi oss ut i trädgården för att ta hand om våra vindruvor och städa upp lite. Så välbehövligt!
Och mysigt.
Femton liter vin och alla dessa vindruvor att frysa in. Inte tokigt!
Växthus i motljus innan jag gick in och drog på mig morgonrock. Det var dags för bastu och kallbad.
Snart är det dags att röja upp här bland tagetes, dahlior och rosenskära.
Men rosenskärans bästa tid är ju nu i oktober. Den växer som tusan och jag plockar in buketter. Oktober är också den rosa månaden – då vi stöttar bröstcancerfonden extra mycket.
Här ser ni förresten den fina boxen min kompis Hanna Wendelbo varit med och jobbat fram.
9000 svenska kvinnor får varje år besked om att de har en bröstcancerdiagnos. Hanna var en av dem i början av året och har under våren behandlats. Allt gick bra.
Upptäcks detta i ett tidigt stadie är prognosen oftast mycket god. För att sätta ljuset på den här frågan och ge stöd till forskningen fick Hanna uppdraget att rita två mönster som pryder gåvoboxen the Pink Box med två rosa och härliga produkter i.
Hanna själv:
“När jag var mitt uppe i kaoset var det viktigt för mig att upprätthålla vardagens små saker. Som att dricka min kaffe ur min vanliga kopp och göra min morgonrutin och smörja ansikte, hals och barm med sköna produkter. Genom beröringen hylla min kropp som skulle ta mig igenom även detta. Ta hand om dig och gå på mammografin när du blir kallad, ok?”
Idag mötte detta mig då. jag öppnade badrumsfönstret. Solen gick upp på andra sidan mitt hus och lyste upp de stora lyftkranarna i hamnen. De var liksom självlysande där nere med den dramatiska himlen som fond. Jag var pepp för det var måndag och jag hade bokat PT. Sedan unnade jag mig en kväll med bastu och bad vid havet med en vän. Kan inte tänka mig en bättre start på veckan.
Jag har gjort druvjuice av mina vindruvor, blev jättegott! Koka med lite socker och mynta eller citroncest. Vad gör ni med era vinrankor, klipper ni ned dem inför vintern?
Vad gör du med dina frysta vindruvor? Jag fick också många druvor i år, och fryste in en påse efter ett tips nånstans, men fattar inte riktigt vad jag ska ha dem till. “Ät som snacks” stod det i tipset, men de är ju bara hårdfrusna och inte goda. Att man kan ha dem istället för isbitar har jag läst nånstans, men mitt behov av isbitar är inte så stort.
Min är jättegoda att äta som snacks när de är frysta – det kanske beror på sort och om de är kärnfria. Jag använder i smoothie som sötma och mixar glass av dem också. Man kan koka upp och göra gele om man vill av en del också