Klockan visade 07.44 då jag gick strandpromenaden fram denna stilla morgon. Dimman svepte över vattnet längs Getterön och drev vidare mot Skrivarklippan medans jag tog mig till min brygga. Det var inte bara soluppgången som var färgad rosa – även tången vid havskanten bjöd på en härlig färgpalett denna fredagsmorgon.
Nyponrosorna var kylbitna och en över bladen var alldeles krispigt frostiga. Underbar morgon.

Har du sett så vackert?

Ett morgonbad för att starta dagen.

Vattnet var klart, kallt och omfamnande. Tack havet – för alla baden. De ger mig så mycket.

Ser du dimman i horisonten?  Ännu vackrare i verkligheten givetvis.

Visste du att:
De direkta effekterna av kalla bad är starka, men följderna av regelbundna kalla bad är än mer påtagliga. Direkt när man kliver upp ur iskallt vatten sänks blodtrycket. Med regelbundet kallbadande kan blodtrycket sänkas över tid. Kalla bad kan ge mindre värk och smärta samt minskad stress. Det kan minska risken för och symptomen på bland annat ångestsyndrom, diabetes, migrän, hyperaktivitetsstörning och andningssjukdomar. Studier visar att effekten stärks ju oftare du badar. Flera saker påverkar – som ens hälsostatus, hur kallt vattnet är och hur länge man exponeras för det. Men gemensamt för alla kalla bad är att en kort exponering för kyla påverkar oss positivt under en längre period.
– Man har i forskning sett att kontinuerliga kalla bad påverkar vårt immunförsvar positivt. Det är också tydligt att det kan förbättra stresstillstånd,  /Linda Ahlgren

 

Önskar er en fin helg.

Kommentarer till “Rosa morgon

  1. Älskar kalla bad och effekten efteråt, MEN och det här är verkligen ett problem… under höst, vinter och vår är havet så svart och jag ser inte bottnen. Det ger så jäkla stark ångest och rädsla, nästan panik, att inte veta vad som finns där i det svarta. Känner du aldrig så? Något tips? Kram

  2. Så vackert och lyxigt att kunna bada i havet när så önskas! Tack för att du delar + de hälsofrämjande ”biverkningarna”. Laddar för att försöka få till ett dopp i Tanumstand nästa helg!

  3. Badade idag…..igen….från samma brygga💦För själen o kroppen 🙏Du ångrar aldrig ett bad

  4. Jaa, otroligt vackert är det också i oktober. Tuff är du med dina bad och allt som gör en gott (utan att det skadar någon annan) ska en fortsätta med. Och så fina bilder, var en lisa för själen. Gillar ditt lugna tempo..

Kommentarer stängda