reklam för JOTUN 

Det är dags för lasering och för att visa er slutresultatet av min altan som jag tvättade i början av veckan. Ni var många som tyckte jag skulle välja de ljusa kulörerna  JOTUN 9072 Naturgrå och JOTUN 90029 Naturligt Silvergrå och några som önskade  JOTUN 90000 Terrassbrun   När vi hade provlaserat så föll det sig nästan självklart att det var den bruna som passade bäst med husets och trädgårdens karaktär. Vi bor i ett hus byggt 1926 och har en del cortenstål i trädgården samt det mörka växthuset. Det blev helt enkelt för “modernt” och nästan lite skrikigt att välja någon av de andra till altanen. Så bra att vi provade olika.

När man laserar så är det bra om man är två. DEMIDEKK Terrasslasyr skall appliceras tunt. Man ska påföra bara 1 tunn strykning på 1-2 brädor åt gången och gå direkt tillbaka och torka bort den lasyr som inte sugit in i träet. Min kollega Theoni hjälpte mig och gick efter med ett likadant verktyg som jag.
Korrekt påförd ligger lasyren bara nere i träcellerna och kan då varken slitas eller flagna. Med tiden bryts den skyddande oljan ner av solljuset och träet blir torrt.

Efter ca 3 år brukar det vara dax att tvätta av med underhållstvättmedel och påföra ytterligare en tunn strykning.

Behöver man göra detta varje år, eller hur länge håller det?
Svar: En behandling med 1 lager DEMIDEKK Terrasslasyr håller i upp till 3 år. Om man är nöjd med kulören efter 3 år tvättar man av terrassen med ett mildare underhållstvättmedel och läggar på en ny strykning DEMIDEKK Terrasslasyr. Om man vill byta kulör tvättar man av lasyren med DEMIDEKK Terrassfix och lägger på lasyr i önskad kulör.  Se mitt blogginlägg där jag går igenom hur man rengör altanen steg för steg med DEMIDEKK Terrasslasyr!

Vid kanterna och runt poolen använde jag en pensel och strök på lasyren.

Resultatet blev fantastiskt!
Vad tycker ni?

Nu väntar jag bara på att tulpanerna slår ut och att träden fylls av både äppel- och körsbärsblom.
Och ja, just det. Ett plommon kommer också blomma friskt här om någon vecka eller två. Några grader varmare bara så säger det PANG.

Att välja JOTUN 90000 Terrassbrun som gifter sig ihop med granntaken, med vår trädgård och med vårt hus känns helt självklart nu när det är gjort. Jag har varit iväg och inhandlat både gödsel och lite olika perenner som ska ner bland sommarblommorna runt poolen nu. Inom kort kommer hela kortsidan av växthuset också vara täckt av en underbar skogsklematis och min blålila syrenbuddleja kommer locka till sig mängder av fjärilar. Snart så kan vi äta frukost här på det solvarma trädäcket.

Jag kommer ta er genom säsongerna här ute fram till första frosten någon gång i oktober eller november. Så får ni se hur den bruna lasyren kommer göra sig hos oss i år.

Jag fick en fråga om hur miljövänlig är Jotuns terrasstvätt är och jag bad Karin på Jotun svara:
DEMIDEKK Terrassfix är ett starkt och effektivt tvättmedel som kan avlägsna smuts, grånat trä gammal olja och lasyr. Tvättmedlet är alkaliskt och biologiskt nedbrytbart och innehåller inga  miljöfarliga ämnen. I koncentrerad form är tvättmedlet frätande och man bör undvika att få det på växter, hud och i ögon. När man sköljer av det är det så utspätt att det är helt ofarligt för miljö och människa. Gammal olja och lasyr bryter tvättmedlet ner till såpa vilket gör att det kan avlägsnas och även detta är ju  ett rent, ofarligt ämne.

Efter tvätt så är det klokt att behandla och då är lasyren ett bra alternativ. Terasslasyren är speciellt utvecklad för tryckimpregnerat trä. Den ger ett effektivt skydd mot fukt och sprickbildningar, gråning och skadlig ljusnedbrytning. Den innehåller mögelförhindrande medel, som minskar risken för angrepp på ytskiktet.

Jag är mycket nöjd och ala i familjen tycker att resultatet är strålande.

Ta del av mer information och en intervju med mig här. 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer till “Så här blev altanen efter lasering

 1. Vilket fint samarbete. Känns genuint även om det är reklam.
  Resultatet blev jättefint! och jag blir lite sugen på en färgad lasyr istället för att bara olja in uteplatsen.

  1. Jättefint resultat! Känns dock lite märkligt att din kollega i företaget är med och gör iordning familjens altan/pooldäck?! Går det att blanda ihop det privata ägandet ihop med företagets anställda och kollegor, på ovanstående sätt, utan att det blir svårt i bokföringen sen?

   1. Detta är ett betalt samarbete som är reklammärkt. Jag får betalt för att skriva om detta och min kollega får givetvis lön när hon arbetar för och med mig. Hon har en mängd arbetsuppgifter i företaget.
    Jag förmånsbeskattas för produkterna och fakturerar jotun för uppdraget att fota och skriva om detta.
    Min kollega får lön varje månad och är fast anställd av mig. Hoppas det reder ut dina frågetecken.

    1. Men hon är väl anställd för att arbeta i företaget och inte för att ta hand om dina privata domäner? I mina öron “skär det sig” iaf

     1. Hej. Jag driver ett aktiebolag som influencer och hon är min närmsta anställd ~ mina arbetsuppgifter är även hennes och i detta fallet jobbar vi båda åt en kund och har min trädgård som arbetsplats. Ibland hämtar hon paket, bokar tågbiljetter, mailar, fakturerar, bygger grejer som behövs i arbeten både i butik och i mitt hem. De flesta stora influencers som jobbar proffesionellt använder sina hem som sina arbetsplatser och har du följt mig länge så vet du att jag både tapetserat om, målat om, spelat in reklamfilmer med kunder och gjort jättemycket betalda samarbeten från mitt hem – som alltså också är vår gemensamma arbetsplats. Hon får betalt och detta ingår o hennes arbetsbeskrivning som fast anställd. Hoppas det förklarar hennes tjänst för dig och att du förstår.

 2. Det blev ju jättefint! 👍 Den slutliga färgen ser också ljusare och varmare ut än på teststrykningen 😊

 3. Supersnyggt! Du inspirerade, så jag köpte mig en roterande skurborste och är igång. Wow, vilken skillnad det blir när jag fick tvättat av.