Reklam för Runebergs fröer

I år har jag stora planer för min trädgård. Varje säsong blir jag lite klokare och erfaren så i år vill jag odla ännu mer ätbart – både för att det är så vackert men också för att jag ska kunna använda i min matlagning.

Jag har beställt från Runåbergs Fröer och där fann jag många fina sorter –  varianter av solros, tagetes, ringblommor och en hel del grönsaker. Jo, det blir både fänkål, squash och selleri hos mig i år.

Jag kommer plantera det mesta i godislådor i mitt växthus snart men kunde inte bärga mig – några frön åkte ner i jord inomhus och ställdes i fönstret. Så mysigt att kika till dem varje dag och se dem växa. Visste ni att Runåbergs Fröer startades redan 1982 och endast har ekologiska fröer som är öppet pollinerade?
Så fina påsar också ju!!

I år kommer jag odla en fänkål som heter Zefa Fino. Det är en ganska tidig, trögblommande knölfänkål från Schweiz med ett stort, uppsvällt och sprött bladfäste. Zefa Fino kan härledas till tidigt 1800-tal och det ska bli spännande att se hur den ter sig i min trädgård. Klicka hem fänkålen Zefa Fino här eller någon av de andra sorterna hos Runåbergs Fröer om du också vill odla denna godbit. .

Tagetes är ett måste i min trädgård och orange kryddtagetes har jag absolut klickat hem. Dessa ska odlas överallt tillsammans med grönsakerna och jag tänker också satsa på att ha dem inne i växthuset i år!
Påminner mig om min farmor.

Jag har bläddrat i Runåbergs Fröers bok också – Grönsaker, kryddor och blommor för nordiska trädgårdar. Så mycket klokskap.
Jag beundrar detta företag för att de aktivt arbetar med att öka andelen fröer som produceras småskaligt i Sverige och också över att de är övertygade om att ekologisk odling i olika former är en förutsättning för jordens överlevnad. Inspirerande!
Det är sannerligen odling med uppriktig vördnad för det levande tycker jag. Utan användning av konstgödsel eller kemiska bekämpnings- och tillväxtmedel. Det är fint det.

Vil du ha en egen bok så finner du den här – så vacker att ha framme så här som jag.

Men ringblomman då! Denna otroliga blomma som både är vacker och lätt att odla. Här fann jag ett brett sortiment av olika sorter och jag tycker de aprikos är vackrast. De har en blandning som heter Flashback Mix och den innehåller en vacker mix av ringblommor med ljusa färger av aprikos, gult och dov orange. Extra plus är att det är långa stjälkar som gör den lättskördad och bra som snittblomma. Höjd ca. 50 cm och  portion innehåller 50-75 frön. Mängder av ringblommor!
Det är ni värda – klicka hem två påsar Flashback Mix när ni ändå är igång. Jag direktsår alltid ringblomma rakt ner i rabatterna.

Så användbar och vacker blomma. Inte sant!
Här finner du hela sortimentet av ringblommor – hoppas du hittar din favorit.

Jag har gjort ringblomssalva ett par gånger av mina ringblommor. Det är både enkelt och roligt, dessutom får du små fina burkar att ge bort till vänner och bekanta. Ringblomssalva sägs vara både lugnande, rengörande och vårdande. Först måste du göra ringblomsolja och då tar du kronbladen så här och lägger i en burk med rapsolja. Låt den stå i ett par veckor med förslutet lock och rör om då och då. Sila sedan av blommorna.

Recept ringblomssalva:
1 dl ringblomsolja
20 g bivax (detta smälter du vattenbad eller micro)
eventuellt några droppar ekologisk olja

Blanda & tappa upp på mörka burkar. Skriv sedan fina etiketter. Lagom pyssel tycker jag.

Målbilden är att jag ska kunna odla allt jag har på bilden här och sedan laga detta under äppelträdet i trädgården denna sommar. Tomatsallad med spenat ringblomma på. Mums!
Tsatsiki av egna gurkor. Biffar av min zucchini och mina morötter…

Ingen säsong utan mängder av solrosor. Kanske den mest tacksamma blomman. Även den direktsås men sås även tidigt i askar för lång blomning under säsongen.
I år ser jag fram emot att odla Velvet Queen för dess mörkt roströda kulör och Multi branched solros för den ger så mycket blomster och blir så hög.

Vad ska ni odla i år?

Kika nu in hos Runåborgs Fröer och botanisera bland deras ekologiska fröer. Med hopp och en grön och blomstrande sommar!

Är så pirrig nu när vi är mitt här i startgroparna på säsongen – vi ska dessutom ha årets första TRÄDGÅRDSLIVE idag, Hanna Wendelbo och jag. Kika in vid 10.00 eller se den sparade versionen senare när det passar er.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer till “Så här odlar jag i min trädgård i år – har beställt mängder av ekologiska fröer

  1. Jag ska inte odla något i år heller. Jag vill ha mindre att ha ansvar för och odling kräver för mycket. Bottnar säkert i ett trauma från barndomen också. Mina föräldrar hobbyodlade i väldigt stor skala. Har inte varit på semester under hela min uppväxt pga detta. För vem lämnar man drygt 5000 blomplntor, fem stora trädgårdsland, växthus och 10-12 bisamhällen till att sköta om?

    1. Omg! Hahah, fattar att detta blir som et trauma och man vill göra tvärtom. Lite så min man känner varje september då han hjälper mig röja allt som växt mig ur händerna…
      Lagom är bäst. Odla i en liten kruka kanske?