Skapa Trädgårdens rum

I vår trädgård har vi byggt upp olika rum och blickfång – både för att det är vackert och för att få en härlig känsla då man vistas här ute själv eller i sällskap med familj och vänner.

När det kommer till hur man ska resonera så tänker jag alltid att man ska se till sina egna behov och skapa efter sina egna förutsättningar. Det är lätt att man tittar på hur någon annan har det på Instagram eller i någon tidning och vill skapa likadant men så kanske det bara blir tokigt och man blir besviken.
Det finns många trädgårdskreatörer att inspireras av och ta efter – mina favoriter är Victoria Skoglund, Charlie McCormick, Paulina Weloblom och min fina vän Hanna Wendelbo såklart.

Vår trädgård är gammal och är omgärdat av en låg mur täckt av murgröna, flera olika buskar och träd.

Det är växthuset som är hjärtat i trädgården och sedan har “rummen” byggts ut från detta.  Inne i växthuset har vi vinrankor som växer längs väggar och tak och dessa skapar skugga och en härlig lummighet. På utsidan växer humle, klematis och en vägg av luktärt, dessutom sträcker sig äppelträdets grenar sig över växthuset och skapar en ombonad känsla samtidigt som det ger skugga. Just detta rummet har det varit viktigt att skapa grönskande väggar och tak, dels av praktiska skäl för att skydda tomater och andra växter från för skarp sol men också för att det blir som att stiga in i ett grönt frodigt rum, slå sig ner i dagbädden med en bok medan regnet smattrar på taket eller samlas runt matbordet en afton med ljusslingan lysandes i vinrankan ovanför huvudet.

Utanför växthuset har jag skapat en “uteplats”. En bänk att ställa blomster och krukor på, skapa blickfång och bygga upp stilleben. Här står alltid en bukett av säsongens nyplockade blommor – gärna de vilda från promenaden. Här står nu hundkex.

Här har jag placerat krukor i olika material och former, byggt i nivåer och även ställt dit lite loppisfyndade grejer som bryter av vackert. Något verktyg, en stor kula i cement, en gammal sax, en fågelholk…Här möter gräs den grusade platsen men planen är att lägga grus över hela utrymmet under äppelträdet. Får se hur längt vi hinner i sommar.

Så här ser det ut inne i växthuset nu förresten – det är självsådd vallmo och krasse som breder ut sig i bädden och jag borde nog egentligen gallrat rätt ordentligt.

Bakom växthuset har jag en “serveringsgång” – här växer jordgubbar, rabarber, vinbär och blommor. Denna gång tar dig till nästa rum…

I detta rum har jag skapat flera blickfång – här har jag placerat ett badkar under schersminen och planterat vacker växtlighet runt om som kan växa upp och omgärda karet. Här står en dahlia i en äppellåda och jag har tryckt ner minst sex amaranter som ska ge en djupröd och hallonfärgad kulör med sina långa svansar i all grön grönska.

Karet syns knappt här på grund av all skugga – men så här ser detta rum ut.
En grönskande portal leder dig in i utrymmet och två blommande bäddar omgärdar grusgången. Här kommer det växa ut krasse längs gången och jag har helt klart blivit inspirerad av Monets trädgård i Giverny. Självsådd rosenskära växer nu upp bland gruset och jag hade inte hjärta att rycka bort dem, men det är klart jag måste, det ser vi ju alla.
Här ser ni också väggen med luktärt till höger, har planterat vallmo i olika kulörer i samma bädd.

Jag tog bara plankor som blev över från bygget av staketet till bäddarna. Jag försöker ösa på med näring de här första veckorna sedan utplantering för att de ska få en bra start men jag ligger helt klart efter med blomsterstöd – har ni ett Hanna Wendelbos lösning?

En vinkel ni inte ser så ofta. Köksträdgård utanför vår lilla snickarbod. Krukor i cortenstål som skapar  avskärmande “väggar” i ytorna. Här har jag också korgar med blomster i. Jag har använt plantorna jag själv odlat upp i år och här får krasse samsas med rosenskära, dahlia och slöjsilja. Tror det blir fina kulörer, bra höjd och fint med den slingrande krassen som kommer hänga ner över krukorna – dessa blommor kan vi använda i sallader och på maten.
Bakom snickarboden har vi ytterligare ett rum med bastu, utedusch, en stor pallkrage fylld med kryddor och en liten sittgrupp under den stora björken. Har inte någon bild på detta i denna serie men kan visa er en annan gång.

För att skapa olika små rum på den stora altanen som är byggd runt polen har vi försökt jobba med olika sittgrupper placerade efter våra behov och vart solen står på himlen.
Ett bord med krukor på och nedanför i olika material skapar en bra inramning.

Här finns frukostplatsen och en annan för chill vid solnedgång – bra att använda parasoll som “tak” om man inte har en spalje som kan ge skydd för solen.
Framför växthuset har vi en rabatt full av sommarblommor och en liknande rabatt är nu skapad längs hela staketet ut mot gatan så poolen får en blommande inramning från nästan alla håll.
Ja, det var allt jag hade och komma med idag från trädgärden olika rum. Dela gärna med er av era tankar och berätta hur ni tänker då ni skapar olika miljöer i era trädgårdar – vad har ni för behov och vad tycker ni är vackert?

 

Kommentarer till “Skapa Trädgårdens rum

  1. Så fantastiskt vacker trädgård du/ni skapar. underbart med de olika rummen, och växthuset är ju to die for. MEN alltså huset i frankrike…lägg av så fint.så du. allt du skapar blir magi. TACK för att du bjuder med oss in i ditt vackra

  2. Tack underbara Kristin för denna fina visning av alla era sköna rum i trädgården 🥰Det är så inspirerande att läsa det du skriver !
    Nu ska jag försöka få det lite mera fint i vår ” hage ” och det blir nog en belysning i våran vinranka oxå …
    Kramar å ha en fin sommar 💕💕

  3. I am still reeling from the House in France post!!!! So envious. You have really got your mojo back haven’t you? Your posts are so interesting and fantastic – thanks!

    1. Väldigt inspirerande! Rosenskära ska jag också ”ta mig an ” Tack för Du delar med Dig.

Kommentarer stängda