Detta inlägg är ett samarbete med Kung Markatta

Vi svenskar kastar på tok för mycket mat som egentligen går utmärkt att äta upp. Helt galet faktiskt! Vi planerar dåligt, har ofta lite tid och glömmer av vad som ligger inne i kylskåpet – vi slarvar rent ut sagt.
Det är slöseri med både resurser, miljö och pengar.

Vi måste göra något åt detta. Och därför är jag så glad över att Kung Markatta just nu driver kampanjen – Sluta Kasta Mat!
Tillsammans med Green Kitchen Stories har de tagit fram en mängd kreativa recept och delar med sig av tips om hur Du kan bli smartare i köket.

Jag har försökt vara kreativ och gjort gryta på vad jag kallar “kylskåpsrensning”. Det blev gott som tusan. Häng med här och se vad jag knåpade ihop.

Jag fann ett halvt trött blomkålshuvud, tre hängiga morötter, helgens grillade grönsaker i en burk, en rödlök som sett sina bästa dagar (där fick jag skära bort det dåliga) och några vitlöksklyftor. Jag plockade dessutom de sista tomaterna i växthuset. Här tänker jag att man tar vad man har helt enkelt…
Jag tänkte svänga ihop en gryta med detta, krossade tomater, buljong och kidneybönor från Kung Markatta. Gott till linspasta.

När jag redan börjat hacka mina grönsaker så fann jag även en halv aubergine längst in i grönsakslådan. Älskar aubergine!

Detta fick puttra i 30 minuter tillsammans med olivolja, buljong, någon matsked spiskummin och salt.

Bönorna la jag i grytan när jag kände mig nästan klar. Pastan tog bara 5 minuter att koka och så klippte jag över ett rejält knippe med koriander över maten innan jag serverade.

Dagen efter hade jag god gryta kvar i kylskåpet. Den värmde jag i en panna och knäckte ett ägg där i. Detta serverade jag med gammalt levainbröd som jag vände i olivolja i en stekpanna.
En stor gryta kan man ju faktiskt variera med hela veckan. Imorgon kanske det blir ris till…

Jag fann också fyra kolsvarta bananer i kylskåpet. Jag skalade dem, skar i slantar och slängde in i frysen.

Detta tog jag fram en annan dag och mixade ihop med mandlar och någon matsked kakao. En skvätt mandelmjölk hällde jag i för att kunna mixa lättare.

Toppade med lite honung och mina vackraste blommor. Så gott!!!

Ta del av andra bra recept och kloka tankar kring hur vi kan minska matsvinnet hos Kung Markatta.

Detta inlägg presenteras i samarbete med Kung Markatta.