Semestern närmar sig och det är hög tid att kolla över sin närvaro på sociala medier – både som privatperson och som företagare tycker jag.
Människor konsumerar bloggar och inspiration på ett annat sätt under semestertider. Det letas tips på upplevelser, mat, boende och destinationer. Kanske delar man även med sig mer av de härligheter man själv håller på med då man har semester – kan vara så att man känner att man har ett mer inspirerande och härligt liv som man gärna visar upp då helt enkelt.
Baksidan av det hela kan vara massa skav i kroppen över att det ser ut som om andra har det mycket härligare än vad man själv har det. Så istället för att bli inspirerad blir man alldeles dränerad och deppig.

Att ge sig själv fria timmar från telefonen och vara noga med när och varför man loggar in på Instagram appen kan vara klokt tycker jag. Som privatperson så är min plan att lägga bort min telefon hela dagar på vår semester i Frankrike och plocka fram för att uppdatera sociala medier under kvällen eller tidig morgon. Samt att ha minimal koll på vad andra gör.

Att jobba som egen företagare med Instagram och blogg som sin främsta plattform kan vara utmanande under semestertider. Många bloggare/ influencers väljer att ta en paus och inte uppdatera alls för att ta tag i det till hösten igen med ny energi, andra uppdaterar lite mindre och en del kör på som vanligt.
Det gör man som man vill såklart och jag tänker att man hittar ett sätt som funkar för sitt egna mående, sin familj och sitt företagande.

Jag bloggade dagligen innan jag gjorde det till mitt arbete så det ingår i min vardag att dela det jag inspireras av och tycker är kul. Jag behöver ingen paus från det.
Jag har ju dessutom byggt alla mina verksamheter och mitt varumärke kring min närvaro på sociala medier så för mig har det inte passat med någon paus heller – allra minst på sommaren då jag har högsäsong i min butik och följare uppskattar semestertips från sommarstaden jag lever i. Jag både ökar i trafik och följare under sommaren.

Det är inga problem – jag har det lugnare senare på året istället och det passar mig fint.

Har ni någon plan på hur ni konsumerar sociala medier under sommar och semestertider? Ändras er närvaro och på vilket sätt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer till “Sociala medier under semester – privat och som företagare

 1. Jag lämnade Instagram för snart ett år sedan och saknar det inte alls. Jag ville ha något mer, något annat. Mindre och mer genuina sammanhang. Och jag ville tillbaka till resten av internet. Det har varit otroligt givande och rofyllt. Svårt i början, såklart. Det var ju en rutin i livet. Att vara där i flödet.

  Men som sagt, en stark rekommendation!

 2. Jag är ingen influencer, och känner ingen press över att lägga upp bilder, eller jaga likes och följare. Och jag bryr mig inte heller om någon algoritm eller hashtags. Däremot älskar jag att fotografera, och lägger gärna upp bilder på min instagram. Det blir lite som min egna dagbok, eller fotoalbum. Jag tycker det är roligt. Och gillar någon annan det, så blir jag förstås glad, men jag gör det mest för min egen skull.
  Under sommaren brukar jag dela vad vi gör, då övriga familjen, tex far och morföräldrar tycker det är roligt att ta del av. Det blir istället för att skicka ett vykort som man alltid gjorde förr.

  Instagram är den enda sociala medierappen jag använder. En vecka under sommaren, när vi är på landet, så loggar jag ut helt. Då varken lägger jag upp något själv, eller tittar in på appen alls. Det är rätt skönt. Men jag använder telefonen till att lyssna på musik, podd eller ringa med. Det passar mig bra. Skönt att känna att man har kontroll, och inte är så beroende. Jag kan lätt fastna på Instagram, och scrolla runt hur länge som helst. Sen undrar man vad tiden tog vägen, och vad man faktiskt fick ut av det? Jag tycker ändå att Instagram ger mig mycket inspiration, råd och tips om sånt jag är intresserad utav. Men som sagt, ibland scrollar man bara runt på knasiga videos som inte ger något.

 3. Jag såg en så fin sak som jag tänkte börja testa själv. Det var att i början av varje månad kan man sätta sig och försöka planera in:
  1 Lunch med en vän
  1 dag utomhus
  1 datenight, även om det är med dig själv 🙂
  1 dag som spenderas med att hjälpa andra
  1 dag HELT offline
  1 dag där man försöker lära sig något nytt; sticka eller laga fransk mat eller baka eller italienska eller vad man vill
  1 dag där man provar något nytt
  1 dag som man ägnar helt åt sig själv.

  Säkert svårt att få till allting jämt, men väl värt att försöka uppnå iaf några av dem. Känns som en fin sak att se i kalendern!

  1. Kul! 🤸🏼‍♂️ Vill testa och tror det kommer bli många nya erfarenheter sammantaget, under det här året.

 4. Hej Kristin! Har ingen närvaro alls sedan många år och ångrar det inte ett dugg faktiskt. Det började med att jag tog en längre paus, och när dagen kom då jag skulle ”in i det igen” var ångesten så hög att jag kräktes. Jag brukar lite skämtsamt säga ”LOMO = Love Of Missing Out” till mina vänner som frågar om jag sett ditten och hört datten på IG 😂
  Till din fina butik har jag iaf ändå hittat!

 5. Ja usch, hur ska man göra egentligen?! Har haft ett stadigt snitt på 3-4 timmar/dag skärmtid de senaste åren och känner så ofta att MEN DET GÅR JU INTE?!? Vart hittar jag den tiden, när jag känner att så många andra saker inte hinns med. Vill verkligen prioritera om och bli mer mindful kring min skärmtid men inser att jag nog är rätt mobilberoende eftersom inget förändras. Drömmer om att låsa in telefonen i en liten låda hela semestern och bara få kontrollerad tillgång till luren en kort stund varje dag😌 Kanske ska fråga min partner om han kan agera telefonvakt.

  1. För mig har det varit så bra att lämna telefonen hemma i en låda och säga till de som behöver nå mig att ringa min man. Har jag varit sugen på att ta en bild/film i stunden så har jag lånat min mans telefon och så har han skickat den till mig sedan. Det enda negativa är att jag inte haft poddar och sommarprat med mig i fickan då 🙂
   Men jag har varit mycket mer avslappnad och i stunden.