I denna veckas Söndagsintervju har jag bjudit in Kristo Vusir. Många känner nog igen honom som Sofia på Mokkasin’s man och det var också via Sofias blogg jag lärde känna Kristo först. Har alltid varit så imponerad av hans kreativitet då han hjälpt Sofia mycket i alla möjliga olika foto- och blogguppdrag.
När vi sedan träffades i verkligheten så tappade jag nästan hakan av beundran. Snacka om att ha många skills!
Ett brinnande intresse av att lära sig nytt hela tiden.
Samtidigt som han också besitter ett oerhört stort lugn och den positiva egenskapen – att vara inlyssnande. Det kan faktiskt vara den finaste egenskapen hos människor tycker jag – att vara intresserad och vilja lyssna mer och mer av det Du har att berätta.

Hans fina fru är ju också en pärla – kanske inte så konstigt att dessa tu har funnit varandra och skapat en härlig familj, ett superinspirerande hem och ett kreativt liv tillsammans.

Vad har du uppskattat mest denna vecka?
Det är en sådan där grej som gör att en barnslig nyfikenhet tar vid och sopar undan all känsla för att tiden går. Jag har lagt ner så mycket tid på min studio denna vecka att det gränsar till mani. Nu förstår jag hur nörden fungerar… När familjen lyckats väcka mig ur min Nerdvana så har det varit magiskt att följa Nomi till stallet och vara nära hästar. Känns surrealistiskt att man kan vara nära så stora djur. Jag har börjat tjuvläsa Nomis hästböcker…

Vad äter du helst?
Jag tycker det är kul på riktigt att laga mat, så kul att det nästan blir meditativt.
Då lagar jag det mesta och hoppas att resten av familjen och vänner och alla de som vi passar på att bjuda till bordet också gillar det. Så det är egentligen inte en specifik maträtt som jag äter helst utan snarare sättet man äter på. Bäst är när maten får ta tid, att den lagas till under tiden man umgås. Många små rätter att välja mellan, göra i ordning pizzorna vid grillen, mat man lagar tillsammans med nära och kära äter jag helst. 

Ok, vad äter du inte?
Allt utan ryggrad och som inte är en grönsak, musslor, sniglar, bläckfisk…

Vad brinner du för?
Jämställdhet, feminism och rättvisa. Utan tvekan. Det är lätt att rada upp en lista med klyschor och sätta en bock framför varje rad när man får en sådan här fråga. Men nu är det så tydligt att misogyni, skeva könsroller, övergrepp och en hel radda med annat supernegativt finns och sker i alla samhällsklasser och samhällsformer. Och männen är ursprunget till det flesta av  dessa problem. Trots det så fortsätter det och alltför många män luftar sin kränkthet i olika forum. Jag tycker det är ett genuint problem. Och jag är övertygad om att så mycket av det negativa världen utsätts för  i  form av konflikter, miljöproblem, övergrepp och  annat trist och destruktivt skulle vara på en nästan obefintlig nivå ifall alla människor fick vara inkluderade i beslut och bestämmande. Inte som nu till övervägande del skräniga män med tveksamma värderingar.

Vart reser du helst och varför?
En gång i tiden för länge sedan tänkte jag att jag vill se hela planeten innan jag dör. Idag vill jag helst resa till vänner runt om i landet och hänga några dagar helt opretentiöst och förutsättningslöst. Och att de reser till oss och gör detsamma. Det finns inget härligare än när huset är fullt av flera familjer och vänner och kompisar. Man märker att alla mår bra av det.  

Vad läser du?
Just nu i min studiomani läser jag manualer om filter, equalizers, kompressorer, oscillatorer. Fascinerande läsning.  För att jag inte ska bli helt insnöad läser jag Sapiens av Yuval Noah Harari som beskriver hur människan har formats och ursprunget till vad vi är idag. Låter kanske lite som en sån där historielektion man  funderade över hur man skulle kunna skolka från. Men det finns en botten och en hel del häpnadsväckande insikter i boken. Överhuvudtaget böcker om om hur saker och ting är beskaffade är bland det som mest får mig att fastna i en bok. Det behöver inte vara så att man förstår det man läser men tanken på att vår värld är mer komplex än vad vi med blotta ögat ser och uppfattar är lockande och fantasieggande. Och så  läser jag någon thriller samtidigt, en Kepler som det har blivit lite långt mellan lässtunderna. Ibland till bords läser jag i Filter mellan tuggorna. 

Vad lyssnar du på?
Jag har en mix av låtar som byggts upp när jag låtit Spotify radiofunktion hitta musik åt mig. Så det är en otrolig blandning fav Synt, Indie, Metal, Pop, Singer & Songwriter. Jag har liksom ingen speciell genre som fångar mig utan det är snarare artister som jag tycker på något vis definierar en musikstil. Som Kraftwerk i Synt, Gus Gus i Electronica, Meshuggah i Metal, Radiohead i inom Indie, Jethro Tull inom Progg. Ja du fattar…Det som fångat mig mest alldeles nyligen är hursomhelst Frida Hyvönen.

Har du något bra tips du vill dela med dig av?
Ja, just detta med att dela med sig. Det är det allra bästa tipset jag kan ge. Har du koll på någonting, vet något, erfarenhet av eller är kompetent i. Dela med dig av det helt förutsättningslöst. Det ekar alltid tillbaka på ett bra sätt och är sammansvetsande.

En viktig rutin för dig?
Ha ha, rutiner, åh, jag har nog inga. Rutiner gör mig nedstämd och ledsen. Så fort något börjar bli alltför återkommande och förutsägbart så tröttnar jag.

Vad gör dig rädd?
Nu när digitala medier gör tyckanden och värderingar så transparenta syns det så tydligt att mänskligheten kanske inte kommit så långt i att skapa en kärleksfull värld åt alla. Informationen delas och rör sig så snabbt och det blir  tydligt att vi har så mycket problem kvar att hantera. Problemen har säkert funnits där hela tiden men nu kommer de fram i ljuset så snabbt – In your face. Och visar att oenigheten är så stor mellan grupper, nationer, samhällen och så vidare. Ibland känns det oöverstigligt. Jag menar nu när vi så lätt och så snabbt får reda på orättvisor och problem borde väl alla vilja göra något åt det. Och visst borde vi kunna göra något åt det.

Berätta – hur är det att leva i tillsammans med en bloggare?
Det har blivit mer spännande och roligare i takt med att Sofias blogg har fått en större och bredare publik.
Det är så många saker jag tycker är fantastiska med bloggen.

Sofia bloggar ju brett med många ämnen och uppslag. Ibland handlar det om våra dagar då blir bloggen som en dagbok över vår familj. Ibland om saker som intresserat och fångat hennes uppmärksamhet och då får vi fler saker att prata om och blir utmanade i vad vi själva tycker och tänker. I andra fall handlar det om samarbeten eller att hon dokumenterar de uppdrag hon gör. Ibland får hon berätta för andra medier och blir inbjuden av beslutsfattare för att berätta om sin åsikt i olika frågor. Sammantaget blir det uppenbart hur professionellt hennes bloggarbete är.

För mig är det alltid inspirerande och kul att läsa hennes blogg. Jag tror ibland att jag är hennes största fan som läser allt och har förturen till att kunna ge feedback ansikte mot ansikte. Jag älskar att bloggen gett henne möjlighet till uppdrag och samarbeten som lockar fram hennes kreativa begåvning. Och bloggen har gett henne möjligheten att gå från ”bloggare” till influencer i ordets rätta bemärkelse. Jag är helt enkelt stolt och mind blown över att få vara så nära detta och ibland också delaktig.  Tror att hennes blogg gör vardagen mycket roligare.

Tusen tack Kristo – Så roligt att ha dig som gäst här.

( Bild 1, 4 & 7, fotograf Sofia Jansson )