Veckan har gått till sin ände och det är dags för en Söndagsintervju.
Denna veckan har jag bjudit in Magnus Thomson som är näringslivsutvecklare i Varberg. Förmodligen Sveriges bästa stadsutvecklare då han sprutar av idéer och är en riktig “doer”. Han är grym på pingis, dans och på ordna skojiga fester.
Det blir aldrig tråkigt i Magnus sällskap och jag kommer alltid glad och fylld av energi efter ett möte med honom. Jag uppskattar Magnus för att han vurmar för brädsporter och för att han är en frisk fläkt som får saker och ting att hända.
Hurra för Varberg som fick Magnus och hurra för all den sprudlande kreativitet som råder i denna fina sommarstad. Det smittar liksom av sig.

Första frågan ut – Vad äter du helst?
Min hustrus smarriga asiatiska lax, med kokosris och avocado & gurksallad. Eller fläsklägg med thailändsk basilika, som jag avnjöt på restaurang i Varberg igår. Allt med Halloumi. Och alla läckerheter som kommer ut ur min kompis Simons smoker -dreglar….

Ok, vad äter du inte?
Redd grönsakssoppa med frystinade grönsaker. Och Flintastek. Och egenfångad bläckfisk som inte bankats ut = strimlade bildäck (gav till en hund som låg under bordet.)

Vad brinner du för?
Att få skapa upplevelser som berör innanför bröstbenet på människor. Blev frälst under min tid i humorgruppen Varanteatern, där några kompisar och jag tillsammans skapade teater, TV, musik och radio under 10 år. Från denna tid har jag med mig en nyfikenhet på att skapa upplevelser in i det mesta jag deltar i. Det kan vara allt från hur avslutningen på ett barnkalas blir oväntat (med lågvattenmärken som ”ni får godispåsen när ni träffar mig i huvudet med vattenballongen”.), hur överraskningsutflykten på pappas 70-årskalas ska komponeras, till hur en julmarknad kan invigas (tomten landar med fallskärm på torget.)

Vart reser du helst och varför?
På senare år har jag fått smak på europeiska storstäder som Amsterdam, Sarajevo, Milano och Berlin. Var nyss i Barcelona för första gången. Kommer definitivt återvända. Kändes som en storkusin till SommarVarberg, haha: surfkulturen, stranden i stan, fästning, butiker, restauranger, konserter och folk.

Vad läser du?
Jag älskar klassiker och hade gärna läst ännu mer litteraturvetenskap. Är nu inne i en lång period av att gräva ner mig i faktaböcker, upphör aldrig att förvånas över hur mycket jag inte vet. Bonus: ju mer faktaspäckad text desto fortare somnar jag. Har precis avslutat Kristian Gerners ”Ryssland – en europeisk civilisationshistoria”. Till skillnad från flowig prosa där jag får puls och bara måste läsa lite till. Kan dock varmt rekommendera ”En droppe midnatt” av Jason Timbuktu Diakité. För övrigt anser jag att Netflix och HBO Nordic bör förbjudas. Åtminstone Netflix.

Vad lyssnar du på?
Allt som skapar ett bra dansgolv: djupaste funken, stånkigaste afrobeaten, avskalad old-school hip-hop och Leila K. Stor del av det som generationen något snäpp ovanför mig skulle gubbklassificera som dunka-dunka. Har även en stor svaghet för gitarrdriven musik från tidigt 90-tal. Och Vance Joys enda skiva. Och The Lumineers. Och Tingsek. Och allt med Damn!, helst live.

Har du något bra tips du vill dela med dig av?
Godhet är coolhet. Sedan har jag svart bälte i att arrangera spökrundor: skymning, ut i skogen och att gräva ner sig i löven är ett bra skrämseltips. Och detta citat av Tomas Tranströmer vill jag alltid bjussa på: ”Du blir aldrig färdig, och det är som det skall.”

En viktig rutin för dig?
Att springa. Utan mål, bara för att uppleva frihetskänslan i kroppen. Här i Varberg springer jag ofta längs havet vilket är en lyx för en inlandsfödd (Lund) som jag.

Du bor och verkar i Varberg. Men du är ju faktiskt inflyttad Varbergsbo. Berätta, vad är det som du tycker är så fantastiskt med Varberg?
Det klickade mellan Varberg och mig direkt. Första gången jag var här så uppträdde vi med Varanteatern på Södra Fästningshörnan 2002. Det var en strålande sommardag, blå himmel och en vindstilla kväll. Sedan har det bara rullat på: familjen har varit här hela semestern sedan 2003. Vi förlovade oss på Varbergs Fästning, gifte oss i bedårande vackra Nösslinge kyrka och nu har vi flyttat hit. Känslan finns kvar hela tiden – ynnesten över att få möjligheten att leva på plats som jag verkligen fallit för från första början. Därför är det extra roligt att ha förmånen att få arbeta med platsen som näringslivsutvecklare på Varbergs Kommun. Jag får träffa så många spännande människor som väljer att satsa tid och plöja in kreativitet i denna stad. I mötet mellan det gamla Varberg och det nya Varberg pågår det en ostoppbar innovationsprocess som jag njuter av att vara en del av.

Nu vill vi alla veta – Vad får man inte missa i Varberg denna sommar?
Ge oss dina bästa tips på utflykter, happenings, konserter och gott kustliv 🙂
Det flödar med sköna upplevelser i Varberg i sommar, mer än vanligt. Men håll ögonen öppna för de lite mindre och exklusiva mötesplatserna: jag tänker på alla konserter i unik miljö på t ex Strömma Farmlodge, på legendariska Fridas i Kärradal, på livemusikinstitutionen Majas i Apelviken & missa för allt i världen inte Grand Finale på Hallifornia.

Mitt hjärta klappar såklart lite extra för de dramatiserade visningarna av Varbergs Fästning, sedan är det årliga krabbfisket på Getterön en klassiker. Ta båten dit, går turer varje dag från hamnen. Frossa i fisk på Makrillfestivalen i Bua eller varför inte ett besök på Kräftvagnen i Lejet och shoppa loss på havskräftor – t o m Zlatan har handlat där.

Bada naken på Kallbadhuset eller på något av de överraskande centralt belägna nakenbaden längs med strandpromenaden (funkar fint även på natten), njut av Åkulla bokskogars förtrollande natur, klappa ett får eller två i Öströö och kör zip-linen varm i Ästad – eller kolla fisk genom deras unika undervattensbastu.

Ta med skateboarden och rippa loss i västkustens fetaste ramp mitt i stan. Ta en surfkurs, kite, sup, våg eller vind. Jag kör stand up paddle, extra kul i vågor. Funkar toppen i regn!
Och regnar kan du också skämma bort dig på något av Varbergs fantastiska spaanläggningar.

Besök stadens prisbelönta stadskärna med massor av butiker, stora som små. Njut av alla caféer och alla nya restauranger. Torghandel onsdag och lördag på Sveriges tredje största torg.

Cykla från Skåne eller Göteborg längs Kattegattsleden. Stanna i Varberg så tar vi hand om dig om du sticker in huvudet i Turistinformationen i Brunnsparken eller dyk ner i visitvarberg.se och botanisera bland sommarens alla frestelser.

Som vi säger det – Sommaren är längre i Varberg.
Och den börjar nu på tisdag med Nationaldagsfirande på två platser: i Societétsparken med bl a Urban Food Park och i Apelviken med Apple Bay Day, där jag kommer vara konferencier på strandscenen. Det kommer bli alldans. Och så kommer jag freestylebattla Dogge Doggelito. Och så kanske kanske blir det lite allsång med Syster Sol, vi får se om vi får feeling. En sak vet jag dock: ingen blir besviken i Apelviken.

Tusen tack Magnus! Önskar dig en riktigt härlig sommar.
Vi ses ju redan nu på Apple Bay Day i viken för då ska jag och Mir vara där med For Good Luck.
Välkomna förbi allesammans! Det blir en strålande dag på stranden med massa god mat, skratt, surf och bra musik.