Hej där, Hur har ni det?

Här kommer en liten uppdatering om vad som händer i trädgården just nu.
Jag har fullt upp med att gräva ner mina dahlior, omskola sommarblommor, skapa trädgårdsland, röja i gamla rabatter och klippa ner vad som stjäl sol i mina blomsterbäddar. Mitt i allt detta blommar nu körsbär och äppleträd för fullt och min hund smaskar i sig bokashikomposten…
Inte undra på att det är skralt med blogginlägg för det finns ju en familj och två företag att ta hand om också.

Den här härliga drejskivan står nu alltså här och väntar tålmodigt på mig. Allt blir bra och den finns kvar. En sak i taget.

Passar på att skörda av tulpaner och skapar mig vackra buketter. Jag har beställt en hel del förädlade sorter och jag sparar inte löken efter jag skördat.
Jag är absolut ingen expert på tulpaner men lite har jag snappat upp.

Många tror att tulpaner återkommer år efter år när man väl har planterat dem. Men så är det tyvärr inte för alla lökar. Dessa förädlade tulpaner är för det mesta ettåriga växter.
Och eftersom jag skördar dem så kommer ingen näring tillbaka till löken igen så den har kraft till att bilda sidolökar som blommar nästa år.

Men det finns tulpaner som klarar av att producera nya lökar som blommar året efter, då kan man tro att det är samma lök som kommer åter när det är sidolökar som växer ut.
@hannawendelbo har flera tulpanlökar som blommar om år efter år men det är för att hon inte skördat av dem utan låter dem vissna ner under hennes pioner i rabatterna.

Vill man ha tulpaner som blommar om så finns det vissa botaniska sorter och Darwin hybrider man kan välja ~ de har bättre egenskaper för att bilda sidolökar. Jag rekommenderar er att googla vilka sorter som är lämpade för detta.
Alla mina tulpanlökar behandlar jag som ettåriga & de hamnar på komposten efter jag plockat mängder av sådana här buketter.
Men vill du testa och låta dina lökar övervintra till nästa år även fast du plockat av dem så tycker jag absolut du ska göra det – de kan ju ha skapat sidolökar och blomma igen.

I mitt kök just nu.

Litet köksland på gång….

Och här händer det grejer. Undrar hur jag ska få plats med allt i trädgården, det har visat sig att jag har en hel del som frösått sig självt där ute och det kommer upp mängder av klint, vallmo och solrosor. Naturen har verkligen sin egen gång.

Rosenskäror, eternell och ringblomma väntar i alla fall på att få komma ner i rabatterna…
Hoppas ni har en skön helg och gör det som får er må bra.

Kommentarer till “Status i trädgården

  1. Blev jätteförvånad när de förädlade sorter av tulpaner jag satte till förra året och som blommade då blommar ännu finare i år. Även papegojtulpaner. (Säkert sidolökar) Så det gäller verkligen inte alla sorter! Jag har dock inte plockat dem utan låtit bladen vissna ner. Tur man inte hann fixa nya lökar i höstas 😂 älskar dina trädgårdsinlägg

  2. Åh, nu fattar jag. I morgon ska jag kassera de där tulpanlökarna som inte blev något alls. Och vänta med att gräva ner bokashin. Så roligt ska inte min hund få ha det😅

Kommentarer stängda