Barnen började skolan igår och huset var tyst då jag slog mig ner med benen i skräddare i denna soffa. Datorn i knät och en lista med “att göra”. Någon slags fridfullhet spred sig trots allt i kroppen – listan var lång men jag visste att jag inte kommer bli avbruten på flera timmar och inte behöva fixa med mat och skjuts förrän vid fem. Tänk vad effektiv jag kunde vara. Kanske kunde jag lägga mig och titta på New Amsterdam i två timmar för detta kommer jag ju ändå kunna jobba in. Och det spöregnade ju ändå – kunde inte fota någonting, så där fick jag ju två timmar till. tack och bock.

Ute i mitt växthus denna morgon. Trädgården är alldeles nyduschad av gårdagens häftiga regn och den känns nästan överkörd – lite sol och så kommer den repa sig fint.

I mitt badkar ligger de jag plockat överblommade – de har nästan blivit genomskinliga efter flera dagar i vattenbad. vackert!

Något som är ännu vackrare är dessa dahlior – Hamari Gold. De är gigantiska och nästan svårt att sätta i en och samma bukett.

Man kan ha en så här.

Sensommaren är mjuk och fin ändå – jag njuter av att få vara själv och inte behöva förhålla mig till så mycket människor hela tiden. Behöver stillheten för att samla tankarna.

Jag har passat på att fylla på mitt lager med doftljus inför hösten –  köper de här på refill och fyller gamla ljuslyktor. Älskar Coriander och Black Oak från LA: Bruket.

Att landa efter en intensiv sommar är klurigt – man får hitta sina vägar. Netflix, bad, promenader, matlagning, inredning, sömn, trädgård – en blandning av allt som får en må bra.
Jag gjorde en Kimchi Slaw av rödkålen jag skördade i trädgården. Receptet fann jag hos @diadonna.

2 tsk riven ingefära
1 vitlöksklyfta, riven
1 msk strösocker
1-2 msk gochugaru (koreanskt chilipulver eller 50/50 chiliflakes och paprikapulver)
1,5 msk fisksås
1,5 msk risvinäger
0,5 tsk salt
2 tsk sesamolja
300 gr spetskål, strimlad (jag tog min rödkål)
1 morot, riven
2 salladslökar, i tunna skivor
0,5 äpple, i små tärningar
Lite rostade sesamfrön

1. Blanda ingefära, riven vitlöksklyfta, socker, gochugaru, fisksås, risvinäger, salt och sesamolja i stor bunke.
2. Lägg i den strimlade vitkålen, morot, salladslök och äpple, rör om ordentligt. Smaka av med ev mer salt, sesamolja eller socker. Strö på sesamfrön och servera!

Håller upp till 1 vecka i kylen.

Den andra burken fyllde jag med en hummus på morot så till kvällen blev det den här mackan – receptet fick jag av min grymma vän @plantbasedbythess

Surdegsmacka med rostad morotshummus, stekt zucchini, gurksallad med mynta och picklade senapsfrön:

Morotshummus-
Slanta 2 morötter och blanda med lite olja. Rosta i ugnen på 200 grader tills mjuka, ca 20 min. Häll av 1 förp. kokta vita bönor. Mixa ihop med morötterna, 2 msk kallpressad rapsolja, 1 msk äppelcidervinäger och salt efter smak.

Picklade senapafrön-
Lägg 4 msk senapsfrön i en glasburk. Koka upp 1 dl vatten + 1/2 dl äppelcidervinäger + 1 tsk honung eller annan sötning. Häll över senapsfröna, låt stå minst 1 timme.

Gurksallad-
Dela en gurka på mitten på längden, skrapa ur kärnorna. Skär resten i skivor. Blanda med 1 näve finhackad mynta, 2 msk kapris, 1 msk kallpressad rapsolja och en sked picklade senapsfrön.

Skiva en zucchini. Salta. Låt stå 15 min. Torka av. Stek i lite olja tills fin färg.

Rosta brödet.

Bred ett lager hummus på brödet. Toppa med zucchini, gurksallad och gärna lite ätbara blommor!!

Otroligt gott!!!! Jag missade pickla senapsfrön i tid så smakupplevelsen saknade lite syra – men annars kanon!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer till “Status & två recept – Varsågod!

  1. Åh va gott, ska absolut testa!
    Är det godare att skrapa ur kärnorna ur gurkan? Tänker om de är för konsisten el smak, sett att fler gör så! 🤗
    Tack för du delar av det goda! ♥️