Igår körde vi ner till viken, drog på oss våtdräkterna och kastade oss ut med våra brädor. Det var på tiden!
Jag har inte stått på en bräda sedan januari 2020 då vi var på Sri Lanka. Och ändå har vi de bästa nordiska vågorna här utanför Varberg.

Jag har helt enkelt prioriterat jobb och familj – inte fysisk aktivitet, tyvärr.

Jag vet inte vilket år jag började med vågsurf – kanske var det första året på Sri Lanka. Fast jag hade nog testat i Varberg lite innan men inte blivit biten.

Men så härligt ju!
Att få vara ett med havet, paddla och trycka kroppen upp för att balansera på vågen. Mäktigaste känslan jag vet – kicken är enorm. Nu är ju jag inget proffs direkt men jag gillar att ta långa mjuka longboard vågor och glida in. De gånger jag kommer upp alltså. Övning ger färdighet.
Känner helt klart att jag måste lägga ner lite mer tid i vattnet och få lite mer träning.  Den största utmaningen igår var dock att paddla ut över swellet för det var både strömt, mycket vind och byigt. Och jag var ju så svag i överkroppen eftersom jag tränat minimalt – så snopet!

Jag var helt slut och klarade knappt ta mig ut till de gröna vågorna.
Sedan var det otroligt mycket folk i vattnet, nästan farligt. En och annan frustrerande svordom lämnade mig i vattnet men sedan paddlade jag bort från mängden människor och hittade lite lugnare plats att surfa på.

Jag har gått surfkurs på Sri lanka, i viken och i Portugal.

Mest lärde jag mig på Sri lanka  –  vi åkte ut tidigt på morgonen till den här platsen där fiskebåtarna drog ut och så paddlade man ungefär en tio minuter ut rakt över ett rev. Innan revet bryter vågorna fantastiskt och du får lugn och skön surf precis som jag gillar.

Den här baddräkten hänger fortfarande med mig.

Från ett hav till ett annat.

Ett år var jag och några vänner i Portugal och surfade – här är det lite kyligare i vattnet så man behöver våtdräkt som här i Sverige. Vågorna var väldigt kraftiga och det var väldigt strömt – här fick man verkligen ha koll på vad man gjorde.

Men oj vad roligt vi hade!!

Och ja, vi kombinerade surf med yoga. Fantastiska dagar!

En måltid efter några timmar i vattnet går inte av för hackor.

Det går absolut att börja surfa när man är vuxen. Precis lika bra som det går att börja rida eller lära sig dreja. Det gäller bara att våga satsa och inte vara så skraj över att misslyckas – självklart kommer du ramla av brädan och se ut som en pajas, få några kallsupar och svära över din balans. Det hör till och man få bjuda på det – belöningen är att du får testa något nytt och få en fantastisk naturupplevelse.  Väljer man vågsurf framför vind och kite så behöver man dessutom inte så mycket prylar – en bräda och en dräkt och sedan är det bara att köra.

Jag använder min dräkt när jag snorklar också – då kan jag vara i lite längre nu på sensommaren.

Surfers Paradise här i Varberg har ett stort utbud av både kurser, uthyrning av brädor och försäljning av utrustning. Allt mitt kommer därifrån och i samma butik köper våra killar sina skatebrädor. Väl värt ett besök både på webben och här i Varberg.

Kommentarer till “Har du testat vågsurf?

  1. Jag lärde mig också att surfa på Sri Lanka, faktiskt på stället som du tipsade om (svenska paret, minns inte namnet), och jag ÄLSKADE det! Var verkligen sämst i gruppen (jaja man ska inte jämföra sig men vem fan försöker jag lura hehe) men lärde mig den nyttiga läxan på flera nivåer att det fortfarande kan vara kul fast man inte är bra på det. Så trots att jag bor vid Mälaren och inga vågor äger jag en longboard som jag paddlar runt på inför framtida surfäventyr. Heja mig!

  2. Det ser både häftigt och ljuvligt ut! Jag tror dock att min rädsla för vatten skulle hämma mig, ganska rejält, tyvärr!
    Men vågsurfa är sånt jag kan drömma om att klara, det är så mycket frihet över det!

Kommentarer stängda