Det var nog ingen som missade att det var kladdkakans dag igår – eller hur?

Jag gjorde en egen variant och denm blev kanon så jag tänkte att ni är säkert många som uppskattar receptet. Nu är jag så kass på mått för jag har bara höftat lite. Men skriver vad jag tycker verkar lämpligt och så smakar nni av och kollar konsistens och så vidare själva, ok? Det är inte så noga faktiskt.

Börja med att sätta på ugnen på 175 grader och lägg smörpapper i en form. Plocka sedan fram detta från skafferiet.

Ingredienser:
1 medelstor zucchini
1,5 dl fibergavregryn
1,5 dl kokosmjöl
1 dl kakao
1 stort ägg
3 msk honung
5 urkärnade dadlar
2 msk yoghurt
3 msk smält kokosolja
1 stor nypa salt

Mixa och häll i formen. Hacka över några bitar mörk choklad och tryck ner dem en bit. Grädda i 25 minuter.

Dadlarna kom jag på efter jag mixat allt och smakade av. Smeten behövde mer sötma och en nypa extra salt. Så därför viktigt att ni testar själva tänker jag.
Till exempel, när vi lagar ramen här hemma så tar alltid min man dubbelt av allt i smaksättning för att få det vi gillar – mer ingefära, salt, vitlök, fond, chili osv…

Jag rörde ihop grekisk yoghurt med vanilj och honung att ha vid sidan av kladdkakan. Kan tänka mig att det är gott att riva lite citronzest över också.

Den blev verkligen supergod och barnen tyckte också om den. Väldigt saftig med mycket smak av choklad.

Såg förresten ett annat tips där de hade en mogen avokado, några matskedar kakao och honung som de mosade ihop i en vanlig påse. Sedan klippte de ena änden på påsen och spritsade ut en god chokladmousse som de la hallon och rostade nötter ovanpå. Gott!

Eller så gör du ostkaka med hallon. Ta keso, ett par ägg, saffran, lite salt och honung att grädda i ugnen. Mums! Ät med hallonkompott och rostade mandlar.

Mitt bästa snack är dock ett paket dadlar som jag kavlar ut mellan två smörpapper så det blir tunt. Bred på jordnötssmör med crunch. Häll på och bred ut smält mörk choklad. Toppa med flingsalt och rostade kokosflingor, Lägg in i frys ett par timmar och dela sedan i bitar med vass kniv. Förvara i frys mellan smörpapper i en burk. Godaste som finns.

Trevlig helg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer till “Tips på sötsaker utan vitt socker och gluten

  1. Undrar faktiskt på om min kommentar blev skickad eller om den bara försvann … så her skrives den igen 😂😂🎄 .. tak for super dejlig recept i denne tid med recepter der är fyllda med sukker laktose och mjöl 👍👍👍👍🎄🎄🎄🥰🥰🥰

  2. Tusen tack för receptet 🙏
    Vilken mörk choklad använder du? Använder du sockerfri eller vanlig? Håller på att testa olika märken men har ännu inte hittat ngn sockerfri choklad som är 100.
    Tack för all inspiration 🤗

  3. Jag undrar om den du kost som du och många bloggare äter är nyttigare än andra alternativ eller om det beror på någon intolerans? Om det är nyttigare är det då bara att byta ut kosten eller ska kroppen vänja sig lite i taget?

    1. Jag har haft problem med min mage hela mitt liv men upplever att den mår så mycket bättre med antiinflammatorisk kost – och ja, det är mer hälsosamt att äta näringsrik oprocessad mat som gynnar tarmfloran.
      Jag tänker att den maten gynnar alla kroppar – även dem som inte har direkta problem med magen.

      Jag vet inte om kroppen behöver tid att vänja sig – det är nog mer personen ifråga som behöver vänja sig vid nya vanor och vad den stoppar o matkorgen. Ändra lite i taget är min rekommendation. Testa att sluta äta socker under ett tag och byt ut all sötning mot dadlar, bär och honung. 🙂