Igår drog jag med mig mellanbror till FGL och tog tag i inventeringen inför årets bokslut.

Perfektför honom att jobba lite under jullovet och hjälpa till.
När jag var barn älskade jag att följa med de vuxna till deras arbete och se hur det fungerar.
Har för övrigt alltid tyckt om att jobba, mest med något fysiskt – att ta i och se ett resultat är fantastiskt.
Jag har jobbat i disken på många ställen och det var otroligt tillfredställande att ställa tallrikar på rad i ett jäkla tempo, spola av och dra in i maskinen och jobba mot min egna klocka.

När jag jobbade i ett gatukök tävlade jag med mig själv varje kväll vid stängning om hur blänkande och ren jag kunde få stekhällen och när jag var servitris var det en sport att få med mig minst tolv tallrikar in i disken. I servisen var det också roligt för det kändes som ett skådespel – som att jag gick ut på scen och skulle leverera massa charm och trevligheter för att få stående ovationer från publiken sedan.
Jobbade natt som städerska ett tag och gick verkligen igång på att jobba snabbare och smartare för varje pass. Saknar dessa jobb faktiskt, man blev liksom klar.
Nu när jag jobbar känner jag mig aldrig tillfredställd och färdig.

Igår inventerade vi hela lagret som sagt och vi har börjat kolla över hur året har gått för oss.
Vi känner oss mycket nöjda med 2018.
FGL har större utgifter än tidigare år på grund av större inköp, lokalhyra och så har vi anställda numer. Ibland känns entrepenörskapet läskigt och jag tänker att allt kommer gå åt skogen – men oftast känner jag att vi är på väg i helt rätt riktning.
Vi har en duktig revisor som jobbar som vår redovsiningskonsult och dessuton stöttar min man (ekonomen) upp med sådant vi inte förstår.

Passar på att svara på en läsarfråga här idag.

Jag skulle verkligen uppskatta att få lite tips och erfarenheter kring uppstarten av ett företag som så få tycks prata om. Det börjar alltid med en idé, sen testar man, sen VIPS så är företaget igång och allt går supersmidigt. Eller? Jag skulle så gärna vilja veta vad som händer där mellan testet och VIPS:et. Som nystartat företag sliter jag mitt hår över att få ekonomin att gå ihop, lära mig time (och energy!) management, inte tappa sugen, vad gör jag när jag behöver papperspåsar men inte har en krona kvar att köpa material för, huuuur hanterar man dessa tvära kast mellan upprymdhet och tvivel och vara ömsom hoppfull, ömsom övertygad om att det man satsat på kommer gå åt fanders?

Jag kan bara svara för mig själv men i de båda bolag jag är med och driver så har jag haft andra jobb vid sidan i början och alltid sett till att jag har tillräckligt med eget sparat kapital innan jag gör större investeringar. Har börjat litet och växt stadigt.
På det sättet har jag också kommit underfund med att det är det här jag vill jobba med så inga förhastade beslut tas och då har jag heller inte satt mig i skuld hos bank eller behövt söka investerare.

Av egna erfarenheter vet jag också att det är viktigt att prioritera synlighet, att visa att man finns och är att räkna med.
Så lätt att fokusera på andra saker och resultatet blir då att kunderna utbeblir – de vet inte att du finns och hur bra du är.
Att bygga en hållbar plattform digitalt har varit det klokaste jag gjort. Det krävs såklart väldigt mycket tid men detta kan man schemalägga arbetstid för tidigt på dagen så man slipper sitta i soffan helt slutkörd vidd 22 efter man nattat barn och skallen är tom.

Det är alltså smart att börja med att starta sin verksamhet på halvtid och ha en annan anställning vid sidan i början. Och försök spara in på varenda krona. Inga luncher ute och fråga alla kunder om de behöver en påse… Det finns alltid saker att spara in på.
Den största kostnaden i ett företag är ofta lönen så kan man till en början leva på andra pengar så som “starta eget bidrag” eller på ett annat deltidsjobb så har man en möjlighet att bygga en buffert i bolaget.

Smart att hitta olika inkomstkällor för företaget också. En blandning av tjänster och produkter är bra om det är möjligt. Tjänster har oftast inga inköpskostnader.

Jag jobbar i nuläget som influenser, fotograf, föreläsare och med FGL. Under perioder där det är lågsäsong inom något område kan jag gasa på de andra områdena eller så kan jag passa på att vila och ta igen mig om jag lyckats nå mina ekonomiska mål. Återhämtning är A & O i det egna företagandet.

Om jag ska tipsa om time/ energy -management så skulle jag vilja säga att man bör dela upp arbetet i etapper, lite tråkigt ska alltid följas av massa skoj. Jag gör dock alltid det roliga först så jag ska få energi för det tråkiga men det är ju olika såklart.
Ha mycket bra belöningar i form av att stämpla ut tidigt, kika på en serie mitt under arbetet, stick och träna osv. All den tiden tjänar du in ändå eftersom du inte har kollegor att förhålla dig till och hålla reda på hela tiden 😉

ok. Det blev ett långt inlägg. Jag vill lämna dig med en sista tanke. Det är viktigt att veta varför och vad din drivkraft är.
Vad har du får mål liksom? Vill du ha något litet för din egna försörjning eller vill du bygga ett bolag för att tjäna mycket pengar?

Miranda och jag pratar ofta om att vi jobbar för att leva. Vi vill jobba smart och mindre men samtidigt växa såpass så att bli kan försörja oss på arbetet.

Lizette hoppade in som modell nu när Miranda är på andra äventyr. Vi passade på att fota våra nya smycken igår också. Ja, du kommer väl ihåg det där om att man måste blanda skojiga saker med tråkiga.

De här silversvalorna kan man ha som långt halsband och dubbelt. Kommer bli en favorit!

Har du några mer funderingar? Skriv i kommentarsfältet nedan så ska jag försöka svara.
Var inte blyg inför folk i din närhet – fråga andra entrepenörer om hur deras resa sett ut coh vad de har för erfarenheter.

Kommentarer till “Tips till dig som vill starta eget

 1. Väldigt bra skrivit instämmer i allt. Är nu min egen efter en lång tid som anställd, har också alltid älskat att jobba och tävla med mig själv.
  Skulle vilja lägga till en sak – bygg nätverk – man behöver alltid hjälp med olika saker och kan själv bidra – det är kul.

 2. Tack för ett bra inlägg! Så intressant att läsa! Har själv startat upp eget företag under 2018, där jag designar och syr upp brud-och festklänningar. Inte alltid enkelt, men så roligt!

 3. Tusen tack för detta! Det är så härligt att höra om hur andra gör och tänker. Går i lite starta eget tankar men har ännu inte hunnit dit ännu. Har någon form av 2års plan i huvudet. Där jag börjar sakta och behåller min nuvarande anställning och sedan kanske vågar satsa när det finns tillräckligt med kapital i företaget och kunder förstås. Tack för all inspo du ger! Kram

 4. Jag skulle gärna vilka veta mer om hur du upplever de kalla baden. Efter att ha läst den inspirerande boken Kalla bad så har jag precis testat att vinterbada för första gången utan bastu. Jag glömmer o andas, jag glömmer att känna o njuta. Men jag gillar känslan efteråt. Hur tänker du?

 5. Jag har varit egen företagare i 15 år till och från, ibland behövt lön från anställning ibland ej. Något jag kom i kontakt med nu som jag aldrig vetat om är att det finns en massa gratis rådgivare som arbetar för organisationer som staten finansierar samt pengar att söka för olika typer av innovationer eller syften som gynnar vissa grupper. Typ Nyföretagarcentrum, Vinnova, Leader och Coompanion. Jag jobbar nu som rådgivare på timmar för Coompanion som just rådgivare för entreprenörer som vill växa. Vårt lilla kontor i Sörmland har fokus på alla entreprenörer men vet att typ Göteborg har främst fokus på sociala företag och kooperativ. Så gå ut och snacka med gratis rådgivare och be dem sätta dig i kontakt med andra entreprenörer i närområdet eller varför inte en mentor?

 6. Kanske inte en fråga, men liksom en kommentar bara ja önskar någon sagt till mig – andra entreprenörer är väldigt snälla! De delar gärna med sig av erfarenheter och Pepp. Så fråga, para ihop er i grupper, skapa era egna nätverk av kompisar och pusha varandra. Finns liksom inget härligare än det. Och också att hitta sin egen typ av entreprenörer, som du sa om de där med mål, sök de som har samma mål som du. Ofta hamnar man med tech-snubbar som bara vill tjäna massor med pengar och jobba dygnet runt. Försöker man göra det men inte är sån slår man knut på sigsjälv.

  Tack för superbra inlägg Kristin! Önskar fler skulle prata så mycket mer öppet om just företagande för att leva ❤️ Det är verkligen så härligt med just det synsättet.

 7. Hej,
  Tack för bra tips på vägen.
  Fick svar på flera saker vi själva har funderat kring, och tror precis som du att det finns ngt fint i att växa organiskt. Behålla självständigheten – och att ha ett jobb vid sidan av skapar ett lugn i verksamheten, och man kan våga gå åt det håller magen säger. Heja er & tack för all inspiration.

  Gott nytt år,
  /Clara (en av grundarna till Femme Network)

Kommentarer stängda