Låt oss prata om glas. Vilka använder jag till vardag och vilka till fest?
Det enkla svaret är att jag använder alla mina glas till vardag och fest. Det gör jag med bestick och porslin också. Är inte det lite förlegat att man har ett finporslin som bara åker fram till söndagsmiddagen?
Lika förlegat som att man inte får sitta i matsalen eller finrummet och äta frukosten?

Jag har ett undantag dock. Vi har ett gäng Riedelglas för vin och de används just bara för vin. Vår sort heter Veritas och den form vi har sägs passa till druvorna Riesling, Chianti och Zinfandel. Jag tycker dessa passar för både rött och vitt vin – alltså många olika druvor men jag är ju ingen vinconnoisseur direkt. Dricker nästan bara vitt vin men vill ändå investera i en samling av rödvinsglas för Old World Pinot Noir.  Ska önska mig när jag fyller år.

Dessa glasen åker inte fram till barnen eller för juice till frukost. Men det gör däremot det andra här som heter Vermeer och kommer från Olsson & Jensen.

Om jag ska duka till en middag med vinglas och vattenglas brukar jag ställa fram detta eleganta vattenglas med guldkant och emblem som formgavs av Svenskt Tenn på 1980-talet. Eller det andra nätta som heter Otthilia – det är ett nytt spännande och annorlunda glas i något som kallas borosilikatglas. Borosilikat är ett tunnare glas som är mer hållbart och tål höga temperaturer. Glaset är lätt i vikt och går lika bra att ha till både varma och kalla drycker. Förvånansvärt hållbart för att vara så otroligt tunt.

Jag har sett att de har ett liknande på Artilleriet och det heter Venezia Tumbler när man läser beskrivningen av det så står det “Ett vackert munblåst glas med diagonala relieflinjer längs glaset, inspirerat av Muranoglastraditionen.”
Det på bilden säljer jag själv i min butik fast ej på webben – vågar inte lova att de påminner om varandra på pricken eler om det bara ser så ut på bild. Måste hålla i dem båda och se på nära håll. Men tips är alltså Artilleriets glas som finns online.

Jag har också dessa som är gjorda av återvunnet glas. Dessa kommer från Holland och jag minns ej nämnet på dem. Finns i olika kulörer.

Dessa är mina favoriter just nu. Så vackra!
De heter Grape och det är den fetare varianten jag har här hemma i Varberg. Den mindre bubblan har jag i Frankrike. Varenda måltid blir festlig och vacker med dessa otroliga glas.
De är kluriga att stapla på varandra så det kan man ju låta bli.

Här lite andra glas jag själv tycker är vackra. Grace Tumbler – Small från Artilleriet &  Zinc Dricksglas från Royal Design.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer till “Vardagsglas och glas till fest

  1. Kan tvärtom tycka att det fint med det gamla sättet, att respektfullt spara på det finaste! Köpte en gammal 24-delars servis med sirliga blommor och guldkant för bara några hundralappar på loppis, inte en flis, inte en rispa! Inte vill jag äta vardagsgröten på den, tänker mig att det är ngn gammal dam som vårdat den i herrans massa år och använt den sparsamt. Tänker finäta vördnadsfullt på dem. Men ingen har ju råd att ha ett rum som står medvetet oanvänt så det lär väl inte komma tillbaka. Eller?