Detta är min just nu mest gillade bild på Instagram. 5 300 har tryckt på gilla-knappen och 325 kommentarer har lämnats. När jag läser statistiken för inlägget så ser jag att bilden och budskapet har exponerats över 100 000 gånger och visats för 71 000 olika konton. Jag inser att jag har en fantastisk möjlighet att nå ut till en stor skara människor. & jag gillar att detta är det mest uppskattade inlägget med tanke på vad budskapet var.

Jag förstår att jag som publicist har ett ansvar för både blogg och Instagram-konto, och jag gör sannerligen mitt absolut bästa med tio års erfarenhet i bagaget. Jag skapar innehåll med egna bilder och egen text för att fylla mina kanaler – varje dag, året om.
Jag vet exakt vad min drivkraft är, och om du följer mig sedan en tid tillbaka så borde du också veta det.

Förutom att dela kostnadsfri inspiration i mina kanaler under 2018 så har jag bland annat;

– Varit initivtagare och eldsjäl bakom “Ett Mjukare Varberg” där över 2 000 föräldrar, pedagoger och skolbarn gavs möjlighet att lyssna på kostnadsfria föreläsningar med målet att få barn och vuxna att komma närmre varandra och kommunicera bättre.

– Tillsammans med min kollega Miranda har jag sedan i februari drivit projektet “Sisterhood”. Där har vi som mål att uppmärksamma mäns våld mot kvinnor, bredda kunskapen och bidra till ökat civilkurage. Skapa debatt som stoppar våldet och stöttar drabbade kvinnor. Vi har haft föreläsningar i ämnet, skapat event tillsammans med Kvinnojouren och samlat in pengar genom vår försäljning och genom donationer. I somras gjorde vi gemensam sak med Scorett och lyfte projektet även i deras kanaler. På en månad bidrog deras kunder med nästan 50 000 kr som oavkortat gick till att stötta utsatta kvinnor.

– I vinter har jag som mål att dela mina egna erfarenhet av våld och misshandel i nära relationer – för att ge andra i samma situation mod att lämna och att hjälpa omgivningen att förstå.

– Tillsammans med min kollega har jag skapat kvinnonätverk, träffar, utbildningar och föreläsningar inom kvinnligt företagande – som är en förutsättning för ett jämställt samhälle. Detta är något vi brinner för och vill ta längre.

– Genom FGL försörjer vi idag 60 familjer i Jaipur genom att skapa kläder i en hållbar och stolt traditionell produktion, och i vårt företagande försöker vi göra så kloka och långsiktiga val vi bara kan.

Jag älskar mitt jobb och jag märker att många uppskattar det jag gör. Jag älskar att skapa vackra bilder tillsammans med inspirerande texter.
En förutsättning för att jag ska kunna arbeta med mina företag på detta sätt och för att ni som följer mig ska kunna ta del av mitt arbete är – precis som för alla företagare – att ekonomin går ihop.
För mig är Influencer Marketing ett positivt och givande sätt att göra det på.
Det betyder att jag gör betalda samarbeten med företag som jag gillar och som vill synas i mina kanaler. För att dessa samarbeten ska bli så bra som möjligt för både er, mig och företagen lägger jag alltid ner mycket kraft och energi i dem.
Alla dessa inlägg är reklammärkta för att det aldrig ska finnas några tveksamheter kring vad som är reklam eller inte. Och för de att de som inte vill se reklam i sitt flöde enkelt ska kunna scrolla förbi.

Det är inga konstigheter. Den här finansieringsmodellen passar mig just nu.
Jag tycker det är ett utvecklande sätt att arbeta och det möjliggör för mig att kunna nå ut med sådant jag brinner för och det jag tycker är viktigt.

Hos FGL försöker vi ta så medvetna beslut vi bara kan. Vi jobbar med Slow Fashion och försöker att rea minimalt – vi tycker att det hantverk vi säljer har ett värde och att det förtjänar att säljas till rätt pris.
Förra veckan tog vi därför beslutet att inte ha någon utförsäljning under Black Friday – att istället stänga ner butiken och endast hålla öppet för donationer till vårt projekt Sisterhood. För att inspirera till en hållbar konsumtion, uppmärksamma hantverket bakom våra kläder, och samtidigt stötta kvinnor på flykt från våldsamma relationer.

På torsdagen hade jag ett sedan sedan flera månader tillbaka inbokat samarbete med en av de större kedjorna för en julklänning.
Inlägget var jättefint. Skulle klädkedjan vara med på Black Friday dagen efter? Ingen aning. Förmodligen.

Skedde en värderingskrock? Ja, förmodligen. Sedan dess har jag har flera gånger fått förklara mig och av vissa läsare blivit ställd mot väggen för det som hände. Men så här var det alltså. Varken mer eller mindre. Men jag lovar att jag kommer fortsätta att arbeta för de frågor jag brinner för.
Och jag kommer fortsätta göra sponsrade inlägg som jag kan stå för. Det ena är förutsättningen för det andra.
Och det övergripande målet med min plattform är att skapa en lite mjukare värld för alla.

Men om någon av er tvivlade på den saken innan – så vet ni det nu. Jag är helt mänsklig och absolut inte felfri – precis som du.

 

Kommentarer till “Varför gör jag reklam?

 1. Du är fantastiskt inspirerande på många sätt!
  Personligen tycker jag inte att ditt sätt att tjäna pengar och göra reklam krockar med det du står för. Jag tycker att du känns genuin och väldigt snäll. Jag hoppas att du inte tar åt dig om folk ifrågasätter för mycket, och jag tror att du känner i ditt hjärta om du gör rätt eller inte.

 2. Så bra skrivet. Ärligt och rakt och skarpt. Sådär som jag känner igen dig. Du är så viktig och du gör skillnad. Tack <3

 3. Hej
  Har följt din blogg under många år och bara älskar allt. Stå på dig och fram med teflonkläderna om personer vill ont vill de sig själva ont. Du är en mycket fin person.
  Själv har jag åkt på en käftsmäll som 64 åring . Det damp ner ett brev från försäkringskassan mina sjukskrivningar bakåt i tiden är felaktiga .
  Inkassokrav 730 000:- har diabetes 1 med perioder genom livet som varit svåra pga min sjukdom.
  Jag har arbetat som psykolog under många många år framförallt VINR
  Sett kvinnor sitta fast kedja i element , sexuellt utnyttjade. Barn som bevittnat när pappa dödat mamma . Misär i hem . Sönder supna föräldrar där barn sover i en inlindad gardin. Listan är lång så härligt att läsa om ert engagemang i Varberg. Allt gott

  1. Margareta🙏Så stark kommentar och modigt!
   Fint med en människa med,för mycket,erfarenhet att dela.
   Tänk vad många du har hjälpt under åren och gett hopp.
   Allt gott till dig i framtiden,fortsätt att kämpa.

 4. Det bästa med den här diskussionen är trots allt att det är just det – en diskussion! Första gången jag läst så många vettiga argument fram och tillbaka så här. Jämfört med andra forum tycker jag inte alls att denna ton är hård som någon skrev (okej någon mening kanske var lite vass hehe) utan sjukt utbildande och bra. Vi har nog alla exempelvis lärt oss vad SVÅRT det måste vara att stå för något när man som offentlig alltid blir synad i sömmarna. Och vilka prioriteringar man står inför som influenser för att få allt att gå ihop som man vill.

  Tänk Kristin att du lyckats skapa ett sånt forum – där folk som gillar dig som fan också vågar vädra sådana här tankar – och att du verkar ta diskussionen till dig (fast inte för mycket hoppas jag).

  Återigen – tack Kristin för det arbete du lägger ner – och tack alla engagerade följare! 🙂 Trevlig helg!

 5. Tror jag blev mest illa berörd av Black Friday diskussionen för att jag tänker att den hårda kritik du fick av en viss part faktiskt var någon du kände väl, en kompis. Då kanske man inte möts till diskussion i ett öppet socialt forum? Utan öga mot öga? Sen kan jag inte låta bli att tänka att den kompisens boende blivit känt för oss läsare just via dig. Vi hade kanske inte inspirerats och drömt om att få stanna några nätter där om det inte vore för dig. Men att få gratisreklam och stor social spännvidd kanske inte kan ses som dubbelmoral eller en del av ökade inkomster till den egna potten? Iallafall. Allas åsikter är viktiga. Allt ska kunna diskuteras. Märkligt bara hur självgoda människor kan bli ibland. Jag vill absolut inte leva i ett kapitalistiskt samhälle. Men jag kan heller inte ta mig helt ur det eftersom det sorgligt nog är så det ser ut just nu. Istället borde varje enskild handling på individnivå ses som ett politiskt statement. Att i det mesta försöka göra rätt. Att ha ambitionen att agera för det som gynnar kollektivet. Att minnas att det är skillnad på att diskutera på strukturell nivå och på indivnivå. Det är alltid lättast att kritisera den enskilde. Men vi är alla del av en samhällsstruktur som nästan gör det omöjligt att inte misslyckas eller göra det svårt att handla rätt ibland. Var ödmjuk mot den hemska verkligheten. Och mot varandra.

  1. Själv är jag rätt nöjd att det inte blev någon resa till Danmark i höst. Var på vippen att boka, men av någon anledning blev det inte av. Jag blev ju inspirerad till resan av visserligen obetald, men ändå – reklam! Och om reklam är så jobbig och fel är ju inte jag den som är den, då behöver jag inte lägga mina pengar där.
   Men snälla Kristin, fortsätt med dina samarbeten! Tycker du är duktig på att plocka ut bra grejer. Har t ex blivit jätteinspirerad av dina samarbeten med Boråstapeter! Och jag är enormt tacksam över allt du bjuder på ständigt och jämt i dina kanaler. Istället för att läsa tidningar har jag numer valt ut några bloggar som håller hög kvalité. Jag tycker ni är helt fantastiska som bjuder på varierat, tänkvärt och inspirerande innehåll. Och gratis för mig!

 6. Kloka synpunkter. Diskussion och reflektion är sunt i alla verksamheter eller relationer. Men det är så ledsamt att se dessa hårda vindar av elakt ifrågasättande svepa runt i kommentarsfälten. En gör så gott en kan.
  Jag tycker att du och FGL gör ett fantastiskt bra jobb med att inspirera, informera och peppa. Reklam är en förutsättning för allt det andra du bjuder oss på. Min känsla är också att du alltid tänker ett varv till genom dina samarbeten. Sedan kan JAG alltid välja att gilla eller bara scrolla vidare om det är något som jag inte är intresserad av.
  Det är en stor ekonomisk risk att ha stängt, undvika de stora reorna eller att välja en hållbar produktionslinje som en litet företag. Det är beundransvärt av er att ni vågar och orkar göra de tuffa valen. DET är inspirerande och jag är sjukt stolt över att handla hos er. För att inte tala om din ödmjuka inställning till att dela mer dig av dina egna erfarenheter, i ditt företag eller privat. Tillsammans är vi starkare!
  Önskar dig en fin fredag.

 7. Alltså jag ser inte “krocken”. Du lägger myckte energi på din butik som du vill ha på ett sätt. Den röda klänningen kom från ett annat företag som vill ha det på ett annat sätt. Men man kan väl få köpa en snygg klänning därifrån fast butikerna har olika “tyckande”. Det är väl ingen som tvingar en att handla på black friday för att där är bra erbjudande? Tycker snarare att konsumenterna måste se över sitt handlande generellt. Oavsett butik, tid på året eller vad det är. Ställa frågan: Behöver jag det eller inte fast det är ooooootroligt billigt(nästan gratis)? Var/när ska det användas? Tvekar man så hoppa inköpet. Hindrat mig flera gånger från överkonsumtion.
  Nåväl, jag hoppas kunna göra ett besök i butiken nästa helg för då är jag på besök i byn. Är oerhört nyfiken att se in real life. Fortsätt med din fina blogg och dina underbara bilder så länge som du känner att det är kul. Gör det inte för oss andra.

 8. Kära du, du är verkligen en influencer av det fina slaget! Tänka bara på att vi som följer bara har den bild av dig och ditt jobb som vi får intryck av genom dina medier. Tänker att ifall någon ber dig att vila så är det nog (förhoppningsvis) allra mest av omtanke, för att det ibland verkar som du är utmattad eller något åt det hållet. Det kanske är en missuppfattning! Du bjuder på dig själv med personliga inlägg, fortsätt med det och att ge oss tips på vilken färg eller tapet eller kjol du gillar. Verkar så svårt tycker jag, heja dig!

 9. Kan väl tillägga att Lindex troligtvis hade stenkoll på att det var just black friday dagen efter och att klänningen skulle vara read…

 10. Hej!
  Fint och ödmjukt tycker jag att du förklarar och reder ut varför det blev som det blev. Jag tror det var just det som satte igång diskussionen, att folk inte kunde koppla ihop de båda budskapen. Av kommentarerna att döma ledde ju annonsen till en del köp (som möjligtvis inte hade hänt utan black friday). Jag tycker absolut att man då måste få våga ifrågasätta och fråga när logiken inte går ihop. Att tonen sedan stundtals blir väl hård är en annan femma och såklart inte ok.

 11. Alltså jag kanske är naiv, men jag blir så förvånad när jag hör att influensers, kändisar mm blir kritiserade för sånt de lägger up på sina sociala medier. Självklart bör man kunna fråga om man undrar över något. Men att kritisera och skicka elakheter??? Varför avföljer man inte bara? Förstår att du väljer att lägga upp det här och förtydliga, men så tråkigt att det ska behövas. För lite som du skriver, har man följt dig ett tag så vet man vad du står för och att företagare behöver tjäna pengar är ju inget konstigt, och att influensers ofta gör det genom samarbeten är ju ingen nyhet.
  Blev lite långt, men ville väl egentligen bara skicka en cyberkram med lite förståelse och säga ”keep up the good job”!

  Kram

 12. Du är grym och du gör skillnad!⭐️👏🏻 Hårda ord och dålig attityd är olustigt att läsa i kommentarerna och leder ingen vart. Kram 🤗

 13. Fast kan du inte ta åt dig av kritiken och säga att det blev fel? Tror inte att någon tycker det är fel att du gör reklam för saker, du gör ett jättebra jobb och jag tycker du är väl förtjänt av all framgång, men just här blev det ju en miss. I och med att ni tog tydlig ställning genom att stänga FGL så rimmar det väldigt illa att göra reklam för en kedja som körde stenhårt på black Friday, jag kan inte tänka mig att du inte var medveten om att de skulle göra det? Hade ni bara struntat i Black Friday utan att göra något väsen av det hade det ju varit en helt annan grej. Lite dubbelmoral. Men fortsätt köra din grej, du gör det bra!

  1. Läs inlägget igen Mary. Det står att det blev en värderingskrock och att jag inte är felfri. Jag har tagit till mig av allt som skrivits och ovan är min förklaring till vad som skedde.

   1. Menar du “Skedde en värderingskrock? Ja, förmodligen.” i slutet av inlägget? Det känns inte helt insiktsfullt, förklaringen borde ha varit först i inlägget innan du listade alla bra saker som du och din kollega gör. Men jag förstår att du är trött på att försvara dig, så jag ska inte fortsätta.

    1. Men du Maria. Vad är det du är ute efter? Kristin behöver sponsrade inlägg för att ha råd att blogga i den omfattning hon gör idag och dessutom göra extremt många pro-bono uppdrag.

     Alternativet i den här kritiserade situationen är ju inte att Lindex-inlägget skulle plockats bort. Utan att Kristin skulle ha struntat i att stänga sin webbshop och struntat i att göra ett statement kring klimatet och black friday. För att det inte skulle bli en “värderingskrock”. Resultatet hade med andra ord blivit mer köphets och inte mindre om hon skulle tagit hänsyn till alla er kritiker.

     Det är orimligt att den som gör något ska göra ALLT rätt. Och det här inlägget kan du gärna läsa. Det är skrivet till människor som dig Maria!
     https://underbaraclaras.se/2012/03/12/sila-mygg-och-svalja-kameler/

 14. Jag tycker att du tar fantastiska bilder, och inspireras ofta av dig.
  I detta fallet tror jag inte att det handlade om misstro på det goda du gör i samhället, utan mer på att reklam för kläder rimmar illa med budskap om hållbarhet.
  Och hållbarhet behöver ju inte vara din kärnfråga, då du driver så många andra viktiga frågor. Men om hållbarhet är en viktig fråga för dig så kan det vara bra att tänka över vilka samarbeten som kan krocka med det.
  Men man kan inte göra alla nöjda. Tror man det blir man nog galen.

  1. Ja, precis. Läser du ovan inlägg så ser du att jag skriver att en värderingskrock ägde rum och att det ibland blir fel även för mig – precis som för andra männskor.

 15. Har så svårt att förstå att man kan klaga på reklamen när den är en självklarhet överallt annars.
  Jag brukar klicka på reklamlänkarna även när det är saker som jag är mindre intresserad av, vill ju att ni skall få bra statistik så ni kan fortsätta få betalt och därmed även framöver kunna förse mig med vackra foton och fin inspiration.

 16. Tack för tips om klänningen! Passade ju utmärkt att få den till 20% rabatt dagen efter!
  Kram

 17. Bra rutet!! Och väldigt befogat. Det är helt fullständigt vanvettigt och ovärdigt att du ska behöva bli ställd mot väggen för en sådan småsak när du antagligen levererar mer för samhället och miljön än de flesta av din läsarskara tillsammans.

  Men det är omöjligt att duga i allas ögon och vissa bitska människor ska visst alltid hitta något att klanka ner på. 🙁 Tragiskt.

  Du är så fantastiskt bra Kristin och det arbete du lägger ner är ovärderligt! <3

  /V

  http://fondofhome.blogg.se – från kråkbo till husdröm

 18. Tycker du är bra på att uttrycka ambivalensen som jag tror många upplever just nu kring bland annat klimatet och stämningen i samhället, vi är så många som vill göra rätt och håller på och ställer om vårt tänk. Vi kämpar med ett dåligt samvete och insikten kring hur priviligierade vi är i vår del av världen. Vissa dagar känns det överväldigande och hopplöst men många dagar är det jävlaranamma som gäller! Samtidigt som det alltid finns dom som motarbetar de goda krafterna så fort dom kommer åt. Tycker du ska känna dig stolt över att du använder din röst som når ut till så många för att sprida hopp och kunskap. Kram!

  1. Det är en snårig mark. Tänker att alla gör så gott de kan och det skulle underlätta om alla la energi på att lyfta det positiva istället för att leta fel hos andra.

 19. Bra skrivit! Jag har följt diskussionen sen black friday och blev väldigt förvånad över den den hårda tonen. Självklart kan man vara emot black friday samtidigt som man visar en snygg klänning som man tycker om, oavsett dag! Fortsätt med det du gör!

  1. Ja, det kan man tycka vad man vill om. Här skedde en värderingskrock helt klart och det var trist att det blossade upp på detta sätt. Tänk om all denna energi hade lagts på något bättre istället.

 20. Älskar dina kanaler, du ger mig ändlöst med inspiration. Beundrar att du orkar fortsätta att ge det trots all negativa kommentarer. Blir så himla trött på att folk orkar hålla på. Passar det inte så kan dem väl spendera sin tid på ett bättre sätt! Fortsätt göra din grej!! <3

Kommentarer stängda