Vi har haft en fantastisk sommar hos KLco och vi hade inte kunnat drömma om en bättre start.

Visst var det oroligt att lansera detta mitt under pågående pandemi – man hade ju ingen aning om hur det skulle bli med besökare i butik och om det skulle finnas något intresse för den här sortens verksamhet när hela havet stormar runt så många. Men vi genomförde satsningen och jag är så glad för detta.

Hos KLco kommer det hända massa fantastiska saker och hela tanken bakom konceptet är att dela kunskap och skapa möten – mellan generationer, kulturer och branscher.
Och hur gör man det bäst? Jo, över en kopp te i en varm och inbjudande miljö.

Första workshopen ut i år var växtfärgning med @jaxtorp. Jösses vad kul vi hade.

Annika Sandstedt, @jaxtorp, hade med sig en mängd torkade blommor och blad, lökskal, pulver och annat spännande som vi skulle använda. Jag hade med mig färska blommor från trädgården och tillsammans skapade detta bord en fantastisk potpurri.

Så härligt va!

Pinnarna skulle vi ha och vira tyger runt innan de slulle ner i grytan och dessa pulver användes också flitigt under kvällen.

Nu minns jag inte vilken växt som gjorde den här bruna tonen men jag vet i alla fall att den lila budlejan skapade en gul och eukalptys gjorde en aprikos kulör i växtfärgninsprocessen.

Annika hängde upp sina skapeleser med olika växtfiber – siden, bomull, ull…
När alla kom så fick de kallbryggt te och en presentation av både mig och Annika. Det var så intressant att höra hennes historia och bakgrunden till varför hon började med växtfärgningen.

En tjej hade med sig en klänning i bomull och hon satte igång med att skapa ett mönster med olika växter. Det bästa resultatet får man om man betar tygerna innan växtfärgning. Då lägger man tygerna i soyamjölk och låter de dra en stund och låter sedan plagget torka.

Planering och funderingar kring vilka växter som ska användas. Jag hann faktiskt inte fota så mycket med kameran men jag har lite filmer som ligger sparade i höjdpunkter under “workshop” på Klco Instagram om du är nyfiken. Vi kommer köra i höst igen och håller just nu på att se över passande datum.

Så här blev klänningen när deltagaren vecklade upp sitt tygpaket.

Det här är så coolt – detta är alltså gjort av eukalyptusblad.

De är lagda på tyget och virade på det här sättet runt en tjockare pinne.

Jag gjorde några tygpaket som jag lät ligga under natten efter jag hade ångat dem i en halvtimme ungefär.

Nja… Jag skulle nog spridit ut det lite mer på plaggen – nu känns det mest som någon kräkts upp sin mat över min mage på mina båda linnen va?

Det är lite learning by doing som med det mesta i livet – jag är så taggad för mer kunskap inom växtfärgning.
Börja följ @jaxtorp för mer inspiration och kunskap och håll utkik efter nästa tillfälle.

Ha en fin dag nu. Jag är superpepp för jag ska ha mina vänner på middag denna afton och jag tänker kanske dans och nattbad… Det blir fint!