Första advent är alltid lite smått magisk.
Stjärnorna är uppe våra fönster, ljusen brinner, hyacinterna har slagit ut och det doftar julbak i huset. Idag vankas det  Franska pepparkakor, glögg, lugn julmusik och varmt bad med tända ljus.

Tycker att det är ett ypperligt tillfälle att dela med mig av dessa stämningsfulla julbilder och receptet till den goda kakan vi bakade för ett par veckor sedan.

Min farmor bakade alltid mjuk pepparkaka så jag blir lite nostalgisk. Hon stod mitt hjärta så himla nära.

Mjuk pepparkaka:

  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 1/2 dl gräddfil
  • 50 g smör
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 msk kanel
  • 2 tsk kardemumma
  • 2 tsk mald ingefära

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt.
Rör ner gräddfil och smält smör.
Blanda vetemjöl med bakpulver,  kanel, kardemumma och ingefära och rör ner i smeten.

Grädda i cirka 40 minuter i ugnen. Ta ut, vänd upp kakan på ett fat och låt svalna.

Mir och jag toppade vår kaka med glasyr och röda blommor. Lingon eller garantäpple är både gott och tjusigt om man vill ha alternativ.

Piffet är roligt tycker jag. Allt går att förgylla lite extra enligt mig.

Så lätt och gott. Jag har inte bakat lussekatter i år än och de här saffransknytena lockar verkligen…
Har du något bra recept du vill dela med dig av kanske? Lämna gärna tips i nedan kommentarsfält.

Det gäller att njuta av både vardag och helger under december. Månaden går så fort och det är mycket som händer. Jag har bestämt mig för att jobba lite mindre och njuta lite mer.

Önskar dig en riktigt fin första advent.

Kommentarer till “recept på god & mjuk pepparkaka

  1. I helgen bakades det saffranskladdkaka med lingongrädde till. Måste erkänna att jag inte var helt såld på det men när jag smakade. Waoow! Gillar du saffran och kladdkaka så är det magi, sen gör grädde toppat med lingonen det komplett. Mums!

      1. Hurra! Jag tittade lite snabbt innan jag frågade utan att se den. Får se lite noggrannare.

  2. Hej! Åh, jag har ett superbra recept på saffransbröd, som kommer från en blogg, smaskens.nu: http://www.smaskens.nu/2008/12/bsta-saffransdegen-godaste.html . Alltså, vansinnigt bra, de blir så saftiga och goda! Jag körde degen riktigt länge i maskin, och tog inte alltför mycket mjöl, de blev jättebra! Råsockret och mycket smör, vet inte om det är det som gör det, men extremt goda!

  3. Tror att många skulle må bättre av att njuta lite mera, tack för att du påminner oss!
    Kram Martina
    familjemix.blogspot.com

Kommentarer stängda