Det var verkligen inte självklart vad som skulle bli mitt värdeord för 2024.
Ofta brukar jag känna i kroppen vad det är jag behöver både privat och på arbetet men nu så fick jag testa olika vägar och känna in.

Vi kikar på hur det gick 2023 först.
Förra årets värdeord var HÄLSA och jag gjorde stora satsningar i både ekonomi, energi och tid för att göra hälsosamma val som gynnade mig både fysiskt och psykiskt.
En av de mest omfattande och omvälvande valen var att signa upp mig för medlemskap hos Crossfit i januari 2023.
Det förändrade hela min livssituation. Jag ska dela min träningsresa i ett separat inlägg och berätta lite mer om träningsformen jag valt. Andra hälsosamma beslut var att äta så ren och ickeinflammatorisk mat som möjligt, prioritera sömn, att komma ut i naturen så mycket som möjligt och tacka nej för att ha helt fria dagar att fylla med det kroppen känner för där och då.
På arbetet upplever jag att vi jobbade mer strukturerat och med bättre framförhållning – jag var tydligare i mina visioner och la upp arbetsuppgifterna tillsammans med min hälsosatsning. Det var fler lagade matlådor med mycket protein istället för lunch på restaurang, träning mitt på dagen eller lång promenad och ibland satte jag mig i bastun under dagen eller såg en serie i badkaret. Detta la jag upp parallellt med mitt jobb – det krävdes lite planering givetvis men det var det verkligen värt. Jag arbetade ostört om morgonen när alla sov ändå så det var egentligen  inga problem utan mer ett skifte i mindset – att unna sig själv njut och härlighet mitt på dagen när “alla” andra jobbar.
Jag fick stöd från min coach i digitala samtal kring mitt medberoende. Jag påbörjade detta arbete året innan men behövde backning även 2023 för att kunna ta mig igenom tunga situationer som anhörig. Detta hjälpte mig oerhört mycket med min ångest. Även min träning la plåster på de värsta ångestskoven.
Ett mycket bra år med fokus på HÄLSA – det gav verkligen positiva resultat och jag tar med mig de goda vanorna in detta år också.

Det mest intressanta med att välja sig själv och blicka inåt är att det får positiva konsekvenser över de yttre omständigheterna också. Att medvetet välja bort stress och press men ändå arbeta med utveckling framåt har gjort mig mer trygg som ledare och kommunikatör. Jag upplever inte att jag jagar och ligger efter längre – jag går med ett steg i taget framåt. Absolut i en hög hastighet – för det ligger i min personlighet och är svårt ändra på. Men det är självklara och trygga steg framåt. Ett exempel på att jag ser klarare i hur jag ska gå framåt är min satsning med namnbytet på mitt varumärke från KLco til K.LAGERQVIST. När jag tagit mig tid till att dra mig undan så har jag öppnat nya dörrar som jag tidigare inte sett på grund av att jag varit fullt upptagen med allt brus runt om.

Årets ord är TILLVÄXT.
Jag funderade länge på styrka eller förvalta. Mycket för att jag vill känna mig stark både i mitt företag och som person, vara stabil och bygga både mentala och fysiska muskler som får mig att klara livet på bra sätt. Men det är egentligen en självklarhet känner jag och inget jag behöver fokusera på – det kommer absolut automatiskt med den livstil jag nu har lagt mig till med efter mitt år med hälsa.
När jag tänkte på förvalta så var det mest att jag ville ta bra hand om det jag byggt upp – så många års hårt och strategiskt arbete som jag nu måste vårda. Men nej, jag känner mig inte klar så att välja förvalta och med det sluta utvecklas känns ju som ett helt fel värdeord. Tråkigt, sa min man som alltid vill framåt och utmanas och vet att jag är likadan i min personlighet.

TILLVÄXT med synonymer som tilltagande, ökning, växande, höjning, stegring, expansion, progression, progressivitet; framsteg, utveckling, mognad.

JA!!! Detta går jag igång på både privat och i företagande. Men vad innebär tillväxt för mig?
Många kanske bara tänker på ekonomi när de hör ordet tillväxt. För mig så handlar det om att öka i räckvidd och nå fler människor med mitt varumärke och mogna in i något ännu bättre. Förädla och förbättra det befintliga. Det i sig genererar i och för sig förhoppningvis även ekonomisk tillväxt men jag tittar mest på strategier och metoder. Jag fokuserar på mognad, kunskap och erfarenhet snarare än på siffror. Jag är säker på att siffror förändras till det positiva med ett stabilt och tryggt arbete framåt – där man vet vart man ska och vad som behöver göras för att komma dit. Känner mig så pepp!

Detta innebär inte högre arbetsbelastning. Det handlar om att skruva på det som funkar, minska och öka där det behövs. Jobba smartare med både pengar, människor och energi. Vi växer organiskt och våra kollektioner med efterfrågan på kläderna. I år gör vi stora satsningar för kommande säsong och tänker fortsätta jobba utan mellanhänder i form av återförsäljare – vi driver kunderna direkt till våra verksamheter digitalt och i Varberg för att spara tid, personalkraft och kunna ha så bra marginaler som möjligt.
Privat så handlar det om att kvalité framför kvantitet – sätta guldkant på livet i alla delar för att nå full potential. Full potential låter väl lite väl pretentiöst kanske men man kan ju sätta det som mål och sträva åt detta håll.
Spännande!

Här ni något värdeord för 2024?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer till “Årets värdeord 2024 – TILLVÄXT

 1. Som vi redan pratat om på Insta så är trots allt verkligt hållbara organisationer och företag både lönsamma och välmående – inte bara det ena eller det andra. Och det är en balansgång mellan tillväxt och förädling där båda behövs, omlott eller parallellt, för att kunna fortsätta vara hållbar 🙂

  Mitt ledord i år är Flöden och ja, so far har det verkligen varit träffande. Det händer massor och jag hänger med, navigerar stadigt och njuter av åkturen 😅

  https://www.bossbloggen.se/bossbloggen/ledord-2024

 2. När jag hör ordet tillväxt får jag bara negativa tankar konstigt nog. Jag tänker -” varför måste allt alltid bli större? Bättre? generera mer?” Tillväxt är för mig ett ord för girighet. Att ta mer och mer resurser, mer och mer på bekostad av någon annan. Av naturen, av jorden, av plats.. Tillväxt känns miljöförstöring och produktion. Tillverkning av produktion som jorden inte behöver. Allt måste inte bli större, mer, ökad effektivitet, ökad produktion.. för vem?! Vad är fel med att hålla allt litet. Inte öka . Inte producera nya produkter ingen egentligen behöver? Vi har just i denna stund så mycket textilier på jorden att ingen behöver köpa nytt på flera generationer. -”Tillväxt ,… njae. Jag tror jag nöjer mig och landar i det jag redan har” tänk om fler sa så?!! Hade varit underbart.

  1. Det är fint tänkt – att om alla bara la ner sina företag och inte producerade något mer så hade allt varit underbart, eftersom vi redan har allt vi behöver?

   Jag pratar i mitt inlägg om tillväxt som mognad – skruva på det som funkar, minska och öka där det behövs. Jobba smartare med både pengar, människor och energi. Vi växer organiskt i takt med att efterfrågan på våra kläder ökar. Vi arbetar så hållbart vi kan i den bransch vi befinner oss;
   https://klagerqvist.com/hallbarhet/
   https://klagerqvist.com/var-produktion/

   Tråkigt att du tycker att TILLVÄXT är ett ord laddat med negativitet.
   Enligt mig är tillväxt en förutsättning för innovation, och kan vara både bra och dåligt. Så det är synd att du bara klassa ordet som negativt. Utan tillväxt så hade människan aldrig flyttat ut ur grottan, vi hade fortfarande haft en medelålder under 40 år och en barnadödlighet på 50%, kvinnor skulle inte haft rösträtt mm…

   Att välja bort tillväxt är enligt mig en ynnest förunnad dem som lever i en värld där andra drivit tillväxt och innovation. Att luta sig tillbaka och räkna med att andra fortsätter att driva utvecklingen inom läkemedelsutveckling, jämställdhetsarbete och utveckling av mer klimatsmarta lösningar.

 3. Jag hittade denna texten om 2024:
  ”Generellt sett är drakens år förknippat med förändringar, framsteg, framgång och lycka. År 2024 är trädrakens år. Trä symboliserar inte bara tillväxt och utveckling, men även flexibilitet och förmågan till anpassning. Draken i kombination med det närande träelementet, ger dig förutsättningar för utveckling och förbättring. Det är också den perfekta tiden för att lägga grunden för långsiktig framgång.”

 4. Mitt ledord detta år är kvalitet. Kvalitet såsom i att göra saker ordentligt och med närvaro både privat och i jobbet.

 5. Mitt ord blev styrka. Jag behöver arbeta med det både mentalt och kroppsligt. Efter att ha drabbats av en kroniskt sjukdom efter covidinfektion som sätter ned min ork så har det blivit en nedgång. Jag sätter nu små mål i att hitta mental styrka och glädje och samtidigt som jag har behövt tänka om i hur jag orkar träna. Från att träna crossfit så har jag nu fått välja andra vägar. Mer styrketräning och lyft. Mindre kondition och snabba övningar. Styrka för mig nu är att orka med vardagen, kunna arbeta och klara av min fritid på ett tillfredställande sätt. Styrka är att kunna säga nej när jag inte orkar och värna om mig själv.
  Lycka till med din tillväxt i ditt fina företag och för dig själv. Jag följer dig med glädje och du ger mig styrka

 6. Hej
  Ett inspirerande inlägg. Att välja sig själv är ett intressant val. Jag får en bra förklaring hur du tänker kring det. Tack för en bra läsning till frukostte.
  Per

 7. Detta la jag upp parallellt med mitt jobb – det krävdes lite planering givetvis men det var det verkligen värt.
  haha, ja, det får andra också göra, lite träning och hushåll och grejer bredvid jobbet….

 8. Intressant att läsa om hur du applicerat och applicerar dessa ord i vardag och arbete.
  Jag har i år valt att försöka dra en linje mellan det privata och arbetet. Får se hur det funkar. Har under flera år haft en fast tjänst och byggt mitt egna företag vid sidan vilket har inneburit väldigt mycket jobb efter hand och kanske är det därför det i år känns viktigt att separera fritid och arbete. Sedan i somras är jag 100% egenanställd. Yay!!
  Privat har jag valt GLÄDJE, för att allt jobb under åren har inneburit att jag gjort väldigt lite av sådant som ger mig det. Tid för promenad, mer tid med vänner och familj, pyssla i trädgården och annat som gör mig glad.
  Att FÖRVALTA mitt företag kom klockrent till mig tidigt i höstas. Kan absolut förstå din tanke om att det blir som att man står stilla, men jag känner tvärtom att det handlar om att ta hand om alla frön jag sått. Få dom att växa och frodas. Lägga mycket kärlek på det jag skapar och som varit igång ett tag. Förvalta kunskap jag samlat på mig under åren. Inte jaga nytt utan stanna upp och putsa på det som väntar på att få glänsa.
  Lycka till med din tillväxt, kommer gå hur bra som helst!!

 9. Så intressant att höra hur du resonerar – det låter som att TILLVÄXT verkligen är ditt ord för året. Ska, som alltid, bli spännande att följa. Jag tycker det är svårt med bara ett ord, det är så många delar jag vill få ihop under det här året (precis som andra år) – men jag tror mitt ord är INTENTION. Det ska finnas en intention och ett syfte att göra det jag gör; oavsett om det är för att det är roligt, njutbart eller nödvändigt. Det är lätt att tiden rinner ifrån mig annars; ja, eller känslan är sån iaf.

  Mer tillväxt och intention under året alltså! <3