Jag älskar den baskiska ostkakan som står på menyn hos min favoritrestaurang Bar Glou Glou i Varberg. Så pass att jag beslutade mig för att baka en egen ostkaka. Men vad behövde man då?
Jag googlade och fann Camilla Hamids recept. Kakan blev fantastisk och hela familjen älskade den. Vi åt med körsbär och björnbär – valde att bara tina och inte söta något på grund av att kakan är söt. Men man skulle kunna koka ihop bären med lite apelsinjuice och vaniljpulver. Valde också att byta vaniljssocker mot riktigt vanilj och ha i mer pressad citrons samt ha laktosfri grädde. Gick jättebra.
Håll tillgodo!

Du behöver:
800 g färskost, rumstempererad
3 dl strösocker
6 ägg, rumstempererade (stora)
5,5 dl vispgrädde (minst 36 % fetthalt)
0,6 dl vetemjöl
1 tsk vaniljpulver
2 msk citronsaft

-Sätt ugnen på 240 grader (över- och undervärme).
-Täck en springform med dubbla bakplåtspapper.
-Vispa färskost och strösocker krämigt med elvisp på medelhastighet tills sockerkristallerna smält. Skrapa kanterna från eventuell smet som tagit sig upp i bunken.
-Tillsätt ett ägg i taget under fortsatt vispning. Skrapa ner smet från bunkens kanter igen.

-Ha ner vanilj och citronsaft. Vispa bara precis tills det går ihop till en jämn smet.

-Blanda ihop vetemjölet med 1 dl av vispgrädden i en annan bunke bara precis tills det går ihop till en jämn smet. Tillsätt 1 dl till. Blanda ihop till en jämn smet och ha sedan i resten av vispgrädden.

 

-Tillsätt gräddbladningen till färskostblandningen. Vispa ihop på låg hastighet tills du har en jämn smet.

-Häll upp smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 30-35 minuter eller tills cheesecake fått en mörk gyllenbrun, nästan bränd färg men att cheesecaken fortfarande är vobblig.

– Den ska kännas alldeles lös när du tar ut den.

-Låt cheesecake svalna i formen i rumstemperatur i minst 4 timmar. Ställ den därefter minst 3 timmar i kylen före servering. Lycka till!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer till “Baskisk Ostkaka – recept på världens godaste

  1. Thank you so much for the recipe! I made the cake yesterday and it is so delicious! It was my first cheesecake and I love it (-; I also tried the pizza with zucchini and lemon last summer, it’s one of my favourites now! THANK YOU!

  2. Sååå gott med ostkaka, tack för inspirerande bilder! Btw hur gick det med elräkningen? Hoppas det bara var ett fel som löste sig! Önskar dig en fin dag mvh Helena

    1. Tack – testa! Ja, det var faktiskt ett fel med avläsningen. Det kostade dock en rejäl peng att vår varmvattenberedare varit sönder och tickat på. med inte en halv miljon. Phu, Vilken tur. Annars hade vi varit rökta. Hahaha. kram