Nu har vi bilat ner till södra Franrike ganska många gånger och jag tänkte dela lite av vad jag tagit med mig under dessa år så att det förhoppningsvis kan vara till hjälp för er som planerar detsamma.

2020 köpte vi ett litet hus I Languedoc och ett par gånger per år kör vi ner – både för att dra ner på våra flygresor och för att kunna ha vår egna bil under semestern. Jag tänker att allt är individuellt med bilkörning och att sitta länge i bil – vi har en familj med barn på 12 och 16 år som brukar ladda ner serier och filmer som de tittar på under resan ner. Vi båda föräldrar tycker om att köra bil långt och den som sitter i passagerarsätet brukar passa på att jobba när den andra kör.  Vår hund har heller inga problem med att åka långt i bil. Så vi har alltså bra förutsättningar för en smidig resa ner.
Är det så att barnen är mindre och att man har jobbigt med längre resor så tycker jag man ska planera in jättemånga stopp längs vägen och kanske till och med lägga in två övernattningar.

Vi har testat olika sätt att resa ner. En gång tog vi nattfärjan över för att sova lite på båten så vi skulle kunna köra i et sträck resten av vägen ner – men jag tycker verkligen inte om att sova på båt så det gör vi aldrig igen.
Oftast bilar vi ner till Danmark och tar färjan på 40 minuter över till Tyskland. Här är det perfekt att langa upp lunchen – pastasallad, mackor, morotsstavar, kokta ägg, frukt, nötter… Ja, vi brukar packa hur mycket mat som helst för att vi inte ska behöva stanna och köpa – maten längs vägen är ofta skit och rätt dyr. Jag undviker att stoppa ner godis och kakor och tar hellre chips, melon, frukter och grönsaker som snacks. Onödigt med sockertoppar och illamående i bilen.

I Tyskland kör man på Autobahn och när vi pratar om detta så är det många som säger att de är rädda för att köra dessa vägar och att det är därför de helst inte bilar ner. Jag upplever Autobahn som vilken motorväg som helst i Sverige och det är klart att i vänstra filen ligger det ju en del bilar som drar på ordentligt eftersom det inte finns någon fartgräns men det betyder oftast inte att ni behöver göra det. Jag brukar ligga i någon av mittenfilerna där det känns tryggt och i lagom fart.
Det finns ställen att tanka på överallt längs vägen och helt okej mackar att kissa på. Vi har kört både bensin- och elbil ner. Mackar finns som sagt överallt att tanka på och det finns också laddstationer – men man behöver helt klart lite mer planering då man kör elbil. Vi sätter in en rutt som indikerar när det är dags att ladda och vart – följer sedan kartan på skärmen.
Vi har en Tesla och de har byggt upp “super- chargers” runt om i Europa som gör att man kan fylla upp batteriet på bara 20 minuter. Andra laddstationer tar flera timmar att ladda på och det är inte speciellt hållbart om man ska åka långt. Med Teslan kör vi 2,5 timmar, sedan laddar –  då kan man få ut vår hund på en liten promenad och alla i familjen kan sträcka på benen. Vi får lägga till ungefär 4-5 timmar på vår resväg med elbilen.

Vid flera tillfällen har vi övernattat i Tyskland. Man kan stanna tidigt, boka en bra restaurang och strosa runt i en mysig liten tysk by för att få en härlig upplevelse på nedresan men oftast har vi bara bokat i farten på ett Holiday Inn Express när klockan närmar sig 21. Då vet vi att vi kommer köra ungefär ett par timmar till och kollar vart ett passande hotell ligger. Jag tar barnen och går upp på rummet och lägger oss och Jonas parkerar och rastar hund. Vi sover bara några timmar och tar frukost så fort den öppnar, sätter oss i bilen igen och kör. Ofta har dessa hotell så man kan ta med take away i påsar och muggar – så det är toppen att få med sig någon macka eller något kokt ägg, lite juice och frukt.
Vi kör på och efter ett tag så ser man skyltarna mot Lyon och Paris och då börjar det alltid pirra lite i magen. Nu är det inte många timmar kvar.

Vi har haft vänner som stannat i Alsace på vägen upp och ner men vi brukar faktiskt alltid vilja både komma fram och hem så fort som möjligt så vi kör på men endast stop för att ladda och kissa. Ibland lyssnar vi på dokumentärer, sommarprat och poddar ihop hela familjen och ibland drar barnen fram ritblock för att måla – på det sättet får de lite variation. Min man brukar till och med ta digitala videomöten i bilen så det är verkligen inte så tokigt att försöka vara effektiv och beta av massa jobb då det ändå finns möjlighet. Bra om alla i familjen har med sig egna lurar såklart. Och kuddar när man vill ta en tupplur. Vi körde hela vägen utan övernattning hem sista och då fick vi turas om att sova – det gick jättebra.
Det tar 20 timmar från dörr till dörr med bensinbil och 24 timmar med elbil. På plats laddar vi bilen i husets el och det tar hela natten att ladda upp – då klarar vi oss på de utflykter vi har planerar in varje dag. Någon strand, en marknad, mysig by eller något annat äventyr.
En kortlek är alltid med.

Vi har absolut inga regler om skärmtid i bilen men ser gärna att alla skärmar plockas bort då vi umgås ihop, äter middag och är ute i naturen. Mitt tips är att försöka göra bilresan så smidig som möjligt och se till barn och vuxnas behov, plocka med det barnen behöver för att funka stilla under så lång tid och sänk kraven. Ha med en rejäl kylväska med det barnen tycker är gott och funkar det med godis och kakor i er familj så kör på det. Alla ska må bra. Se det som en möjlighet att vara tillsammans och få fina samtal under en lång period. Vi hade mycket bra snack efter vi lyssnat på Avicci dokumentären och sommarpratat om gängkriminalitet.

Inget är väl så jobbigt som när en familj är sura på varandra i en bil? Ingenstans att gå och ta några djupa andetag för att lugna ner sig ju…
Lycka till!!

 

Kommentarer till “Bila ner genom Europa

 1. Tack! Vi planerar inför körning genom europa till italien i sommar. Familj på 5. Ska man bo i Berlin på vägen ner och Paris på vägen upp för att ha prickat av att man varit där. Eller blir det bättre med mindre orter tror du? Jag är också lite nervös inför körningen… men man vänjer sig väl.

  Sen vill 4 av fem till Eurodisney.

 2. Vi har bilat många gånger ner till Languedoc!
  Några gånger över broarna, Mestadels tagit båt från Gbg till Kiel. Det har fungerat bra och vi har övernattat i södra Tyskland eller i närheten av Karlsruhe. Vi är pensionärer och brukar åka på hösten när det är färre turister. Nu har vi inte varit nere i France sedan 2019 å jag längtar såååå! Tänk att bara få sitta på en liten krog å äta en bit mat och dricka ett gott rött franskt vin! Att vandra i gränderna i en liten by som exempelvis Sauve eller Saint-Hippolyte-de- Fort! Åka å bada i floden Hérault!❤️

 3. En undran motorvägen i Frankrike är avgiftsbelagd, så hur mycket kostar det för er ner till Languedoc?

  Undrar Marie

 4. Hej Kristin! 🌸
  Jättefina tips!

  Vi har bilat mycket i Europa när barnen var små. Håller med om att det är viktigt att göra resan kul.
  Vi är också glada över alla fina minnen som vi har tillsammans med killarna.

  En sak att tillägga; vi tecknade en Xtra bilförsäkring som hjälpte oss när bilen pajade på autobahn.
  Vi kunde fortsätta resan till Spanien men i hyrbil.

  Fortsatt glad sommar till dig!
  Tack för alla fina bilder, inlägg kloka och roliga.
  Du är toppen!

  Varm kram 🌸🌸
  Yvonne

 5. Hej, tack för din blogg, jag undrar var får du din inspiration ifrån? Hur mycket använder du dig av andra på sociala medier? Nu undrar jag mest i ¨flärd¨ och tänker då inte på det mer allvarliga du skriver om.

  1. hej Kristina,
   Tack för avtryck och fråga!
   Jag får inspiration från allt – naturen, sociala medier, böcker, filmer, musik, familj osv. Vad menar du med “andra” på sociala medier? Om jag inspireras av andra kreatörer?
   I så fall, ja, absolut! Jag inspireras hela tiden 🙂

 6. Tack för detta inlägg! På måndag elbilar vi ner till Montpellier, så detta kunde inte kommit mer lägligt. <3

 7. Låter helt toppen tycker jag😊❤️
  Tack för att du delar med dig
  Vi har precis kört ner till norra Spanien och tänkte på dig då jag såg att ni nyss kört hem😊👍
  Vi körde non stop och turades om att köra och det gick toppen. Blev lite längre stopp i Rödby kön än vi planerat men så är ju livet !
  Körde ner på 25 timmar och nu njuter vi utav lite semester .
  Hem tänker vi köra lite långsamt genom Frankrike men har inte bokat ngt ännu…får se hur det går!
  Ha en fin sommar så kanske vi ses i din butik i sommar 😊😍
  Mvh Katarina

 8. Har det varit svårt att hitta hotell/restauranger som tar emot hundar längs resvägen? /Kerstin

  1. Vi har bilat från Zürich många ggr då vi bott där, och har aldrig varit ett problem med hundar längs med vägen. Europa är otroligt hundvänligt. Vi har aldrig betalat några extra avgifter eller dyl för hund. Vissa hotell kan dock ha kriterier små hundar, men aldrig stött på ett sådant själv. Sträckan Zürich – Sthlm så har vi gjort två stopp i Tyskland och Danmark för hundarnas skull. I Sverige är det knussligt med hund (avgifter, får inte vara med på restaurang osv) så vi undviker hotell här. En sak att ha med sig, är att rastplatserna i Europa är ganska ofräscha. Särskilt i Tyskland som tar betalt på många mackar för toaletterna, så folk sätter sig i skogen/grönområden. Inte kul när man ska promenera med hundar och upptäcker det!

  2. Nej, vi har aldrig haft problem med att finan detta. Men vi har inte stannat på så många restauranger längs vägen dock… Men väl nere i Frankrike får du ha med hundar överallt – till och med inne i klädbutikerna vi varit 🙂

   1. Ja, det enda stället jag blivit tillsagd var på en Nespresso-butik i Österrike. Som svensk har jag alltid frågat i varenda butik om hundar är tillåtna, och de har alltid himlat med ögonen och tyckt jag är knäpp som ens frågar om det. Så skulle jag vara världsvan och gick bara in, och nog fan var det just där jag fick gå ut med mina hundar haha!

 9. Å vilket bra och informativt inlägg🤍 Tyvärr gillar varken jag eller mannen att köra bil långt… Vi har provat biltåg från Hamburg till Villach. Funkade ok.

Kommentarer stängda