Nu kommer ett långt inlägg och kosthållning och kroppen.
Jag funderar på att börja äta kött igen. För att få i mig mer protein nu när jag planerar att träna styrketräning mer och har omvärderat en del tankar kring köttkonsumtion.

Kan det vara 2016 jag slutade…? Minns inte.
Det var aldrig svårt att sluta – men jag vet att det är olika för alla.  Tro mig, jag har andra utmaningar i livet.

En sommar åkte vi till Italien och jag bestämde mig för att äta lufttorkad skinka där – det är ju så gott!
Men när jag stoppade skinkan i munnen så vände det sig i magen på mig och köttet växte i munnen – var tvungen att spotta ut. Det gick inte längre att äta kött.
En av anledningarna till att jag slutade  var för att köttproduktionen bland annat orsakar stora utsläpp av växthusgaser. Men ja, jag vet, jag gör ju en massa annat som påverkar klimatet negativt. Men här var det en grej jag förändrade till det bättre  – hela familjen började äta mer vegetariskt och jag avstod helt från gris och nöt. Lite svensk kyckling då och då.
Men jag vet ju också att det finns fördelar med djurproduktion. Djur som betar i hagmarker är viktiga för den biologiska mångfalden och det går ju att äta vilt. Min svärfar är jägare. Så ur klimatsynpunkt hade jag kunnat fortsätta äta kött fast på ett hållbart, medvetet och klokt sätt.

Men, jag slutade också för kroppens skull  – jag hade läst att jag skulle minska risken för cancer och hjärtsjukdomar samt få en mycket bättre bakterieflora i tarmen vilket skulle göra mitt immunförsvar bättre.
Man förlorar dock säkra källor till vissa näringsämnen när man slutar äta kött och dem måste man få i sig på annat sätt. Järn, vitamin D och vitamin B12 är särskilt viktiga för kroppen. Äter man bönor, ägg, nötter, fullkorn och varierat med grönsaker så går det fint. Jag har pillat i mig lite extra kosttillskott också.

Fördelarna med att inte äta kött har varit många – jag har känt mig lättare och mindre trött efter måltid då inte så mycket energi har gått till matsmältning av kött. Det är också alltid billigare att välja bort kött. Mitt intresse för att laga varierad kost har också ökat. ‘

Jag följer @cashewkitchen sedan flera år tillbaka som alltid pratat ur inspirerande om mat ur ett hälsoperspektiv och hon har varit vegan. Nu har hon börjat äta kött och jag följer med spänning hennes uppdateringar.

Saxat ur ett av hennes inlägg.

“Hårväxt är en mycket energikrävande process. När energitillförseln är låg kommer din kropp alltid att prioritera att hålla dig vid liv, och tyvärr är hårväxt inte avgörande för vår överlevnad. Att stötta friskt hår handlar inte så mycket om att “boosta” med isolerade ingredienser utan om att helt enkelt äta tillräckligt med kalorier och se till att det finns ett överflöd av näringsämnen. Koppar, vitamin A och B-vitaminer är viktiga här. Och gissa vilken mat som innehåller ett överflöd av alla dessa? Nötlever!”

Jag känner att mycket pekar åt att jag vill börja äta lite kött igen på något sorts vis och frågade hur hon gick tillväga för att börja äta kött igen.
“Jag började gradvis introducera alla möjliga slags kött för ett år sen, med fokus på sådant jag kunde få tag på från våra lokala gårdar här. Däribland lever. Först som kapslar pga enkelt, och sen som små bitar som jag tinar och sväljer hela.”

Jag skriver till min vän Marina vars man är köttbonde:

Jag vet inte riktigt hur detta fortsätter. Men jag har bestämt mig för att plocka in nötkött och vilt in i min kost igen – vi får se hur det landar i magen och hur jag mår,
Om det är någon av er som har erfarenheter kring detta så får ni gärna dela dessa i kommentarsfältet så blir vi kloka tillsammans.

 

Kommentarer till “Börja äta kött igen?

 1. Är 17, har varit vegetarian sen jag var 10? 12? Ett par år iaf, började äta vegetariskt samtidigt som min mamma och syster, nu har de börjat äta kött igen. Jag har ätit bacon ett par gånger, men bara så stekt att det är sönderbränt, smakade en liten bit korv häromdagen och fick bara ont i magen, tyckte det var äckligt och konsistensen har jag aldrig gillat. Har aldrig gillat kött egentligen, blev mest vegetarian då jag tycker kött är ganska äckligt, när jag var typ 4/5 brukare jag äta min systers pasta, ris och potatis och hon åt mitt kött.

  Vad ska man börja med för att äta kött igen? Känner att min kost nu mest gör mig trött, har ingen energi efter jag har ätit. Några tips?

 2. Om du ska få ut maximalt av din styrketräning så måste du få i dig protein. Det kan du ju få på andra sätt än att kränga kött MEN om du inte vill äta mängder av linser, baljväxter eller hittepå protein (som för övrigt inte är skitbra att stoppa i kroppen, tänker på sojaprodukter) så är kött, fågel, fisk och ägg skitbra. Och lagom är väl bäst. Du behöver ju inte moffa i dig kött till varje måltid. Räkna ut hur mycket protein du behöver per dag, typ 1 1/2g per kroppsvikt och fördela ut det över dagen. Lyssnade på P3 häromdagen, Dystopia om Wellnesshysterin. Helt klart värd att lyssna på och reflektera över. Ibland är det enkla det bästa. Lycka till!

 3. Intressant diskussion – och bra med högt i tak ! Så jag säger lite försiktigt och såhär en bit in i debatten: ursäkta att jag avbryter, men du har de snyggaste jeansen jag sett på dig på bilden, du skulle inte kunna tänka dig att tipsa om var du köpt dem? Mvh, icke-vegetarian på jakt efter fina byxor

 4. Många andra har redan kommenterat så klokt, så jag vill bara lägga till en liten grej: att när någon känner att kroppen VILL äta kött, vid varje måltid helst, då är det rätt och då ska man gärna följa det. Men när någon känner att kroppen VILL äta lösgodis, vid varje måltid helst, då är samhället ändå helt överens om att vi faktiskt bör säga nej till kroppen där (för det mesta i alla fall). Vi vet ju med huvudet att det finns goda anledningar att inte äta till exempel lösgodis även om kroppen säger till oss att vi vill det. Så varför lita på att kroppen vet bäst i fråga om att äta kött, när huvudet vet att vi har väldigt goda anledningar (t.ex. resursslöseriet som köttproduktion innebär jämfört med att äta vegetariskt) att låta bli?

  1. Det där är ju ett argument många kommer med. Har aldrig tänkt på det viset. Tack för den klokheten.

  2. Förstår ditt resonemang men, tänk om kroppen signalerar något med att vilja äta lösgodis. Kanske är det samma som med köttet, vad man än har sug efter så är det en signal för att kroppen saknar något. Protein, järn, återhämtning, andning, kontakt inåt, magnesium, ja vad som helst! Kanske inte kom någonstans direkt i detta resonemanget mer än att kroppen sänder signaler som vi kan bli bra på att lyssna till. 💕

 5. Alla har förstås rätt till att själva bestämma hur de ska äta, och man ska lyssna till vad man själv mår bra av. Jag kan dock inte låta bli att ändå bli lite ledsen över att läsa om hur många som börjar äta kött igen. Med dagens djurhållning och klimatkris så rimmar det illa i mina öron. Men ska man äta kött så håller jag med om att lokalt odlat, ekologiskt, eller viltkött är det absolut bästa alternativet. Dock är det nog få förunnat i Sverige som kan springa in på granngården och hämta ägg från frigående höns, eller känner en ekologisk bonde eller jägare att handla kött ifrån. Förmodligen kostar det också mer, och till slut blir det också en klassfråga. Jag tror att risken med influencers som börjar äta kött igen, influerar till att det är okej att äta vilket kött som helst. Med dagens priser så kommer folk då att köpa de billigaste äggen som mataffärerna har att erbjuda. Och som vi vet är ju äggindustrin horribel. Försäljningen av ekologiska matvaror har ju tyvärr också sjunkit drastiskt på sista tiden.

  Jag håller med om att det är bättre att alla minskar ner på animalier, än att några få är militanta veganer. Man kan väl se på kött och fisk som något lyxigare man unnar sig ibland, istället för att äta det som vardagsmat.

  Själv har jag varit vegetarian eller flexitarian i större delen av mitt vuxna liv. För fyra år sedan gick jag dock över till en växtbaserad kost. Jag började gråta när jag såg hur kalvarna togs från sina mammor, för att vi människor istället ska kunna använda deras mjölk. Eller när jag ser hur haven länsas och fiskas ur. Mitt hjärta klarar inte av det. Men det är bara så jag är. Jag är inte vegan, men äter en växtbaserad kost till 95%. Tex så äter jag vegetariskt när jag blir bortbjuden, eller om det inte finns veganska alternativ. Att vara militant passar mig inte heller, så jag har väl hittat ett sätt som funkar för mig.

  Så hur mår jag? Jag är snart 46 år och i förklimakteriet. Mitt hår är tjockare och i bättre kvalité än någonsin. Jag styrketränar och bygger muskler. Mitt psykiska mående har förbättrats avsevärt. Jag sover som en gudinna. Min hy är inte lika torr längre. Jag är nästan aldrig sjuk. Ska inte säga att det bara har med kosten att göra, utan är en kombination med träning, regelbundna rutiner, meditation, vardagsmotion och frisk luft.

 6. Jag var vegetarian i 20 år och vegan 10 av åren. Trodde aldrig att jag skulle äta kött igen. Men. Blev nyfiken på lax så jag testade det, varmrökt lax var så gott. Sen började jag äta kyckling också. Var ovant att hantera och laga till i början. Den skillnad jag känner är att energin räcker lite längre och jag blir inte hungrig 5 minuter efter jag ätit. Humöret är jämnare. Har tonåringar och de märker stor skillnad, de blir mätta på animaliskt protein till skillnad från t ex quorn. Kanske kommer jag att ändra mig igen men just nu mår jag bättre av att äta fisk, fågel och vilt.

 7. Jag slutade äta kött pga hur industrin behandlar djur (som saker utan känslor). Har man sett x antal hemskheter var beslutet lätt. Ingen annan anledning än djurens välförd behövdes, det var det absolut viktigaste och är fortfarande den främsta anledningen för mig och även min man. Att det sedan blev en massa andra hälsosamma fördelar som kom ur det är underbart förstås.

  Ska man äta kött är det viktigt att stötta de som ger djuren ett gott liv hela vägen. Vilt och annat kött skulle jag rekommendera att kolla upp via lokala jägare och producenter på gårdar runtom där man bor. Att se hur djuren har det, att de är lyckliga och mår bra, får hälsosamt foder utan gifter som sedan hamnar i ett kretslopp både i miljö vi lever i och inuti kroppen, är något jag önskar att alla ska ta ansvar för. Vi har alla rätten till goda liv.

 8. Ps: när jag åt antiinflammatoriskt gick jag alltid på högvarv, hade ångest och kunde inte sova.

   1. Jag tror jag tror, men vad Vet jag tänker jag i all information jag matas med dagligen.
    Kropp och huvud hör ihop som alla vet och i antiinflammatorisk kost vill man ta bort allt som lugnar och stressar för att balansera och ta fram kärnan i hur kroppen mår, och inte låta kroppen åka berg o dahl bana , man tar bort koffein för att det blockerar trötthetsignaler, man tar bort nikotin som lugnar, man tar bort gluten för att det omvandlas till socker, man tar bort socker för insulinet som åker upp och ner , man tar bort mjölken för att kroppen får jobba hårdare.
    Men i kaffe finns också känslan av välbefinnande och kraften av att vakna till som får ringar på vattnet, i bra bröd med gluten finns viktigare näringsämne, socker gör att vi känner oss till freds, i mjölk finns ett ämne som är beroendeframkallande för att naturen vill att kalvarna ska söka upp sin mamma för att få mat som ger lugn samma som när människobebisar ammar, det jag menar är att något som är bra för en sak är dålig för en annan, att vila i frågorna och istället för att söka svaren är livet. Hela mänskligheten försöker hitta svar och då dyker det upp ett annat problem istället. Att söka ger stress medan acceptans är frihet.

 9. Jag var vegetarian i 13 år och i perioder åt jag veganskt. När jag väntade mitt första barn så började kroppen längta efter kött. Åt då fisk och mejerier. 2,5 år senare när jag var gravid med mitt andra barn så gick jag all in på köttfronten och wow vad bra jag mått av det. Har långtidsammat båda barnen också och det kräver ju sin energi. Men kroppen är så glad över allt animaliskt fett och protein nu (och vitaminer och mineral med så klart). Har mer energi och en stabilare menscykel och en sundare inställning till mat och kroppen.

  För mig har det viktiga perspektivet varit djurhållningen och att jag inte velat bidra till den vidriga köttindustrin. Nu handlar vi allt kött och vilt och ägg på vår lokala Reko ring! Tips för att stötta lokala producenter med fin djurhållning och gynnsamt för både hälsa och biologisk mångfald.

  Tack för ett fint inlägg! Precis upptäckt din underbara blogg.

 10. Hej! Vill tipsa om Linda Bakkman, näringsfysiolog som skriver återkommande i Svenska Dagbladet. Mycket tänkvärt och hennes artiklar bygger på omfattande kunskap. Allt gott till dej, Ina

 11. Det här är ett väldigt intressant ämne som kommer mer och mer – YogaGirl har också börjat äta animalier igen efter många år som vegan, och “carnivore” googlas mer än “vegan”.

  Det är i stort sett ingen i Sverige som har proteinbrist – men det är skillnad på vad som är lägsta nivå för att undvika negativa konsekvenser, och vad som är optimalt för hälsa och att bygga muskler. För vi behöver muskler, inte minst kvinnor! Om vi inte styrketränar och äter tillräckligt mycket protein för att bygga muskler, tappar vi muskelmassa från 30-40-årsålden – och det är i sin tur kopplat till sjukdomar och för tidig död (det låter brutalt, jag vet!)

  I runda slängar är 100-140 gram protein per dag rimligt för kvinnor. Även jag som äter animalier av alla slag får tänka lite för att komma upp i det. Att få i sig motsvarande mängd protein från enbart vegetabiliska källor, utan att få i sig orimligt mycket mat, är en utmaning. Äter man lakto-ovo är det betydligt enklare. Men att proteinmängden löser sig av sig självt, om man är ute efter bättre hälsa och mer muskelmassa, det gör det tyvärr inte.

  Skrev ett låååångt inlägg om protein på min blogg för bara några veckor sedan: https://www.stinap.com/blogg/2023/at-mer-protein – apropå att det ligger i tiden! 🙂

  Kul att du tar upp såna här ämnen Kristin!

 12. Det här är ett intressant samtalsämne!! Väcker många känslor och åsikter hos folk.

  Jag började ganska nyligen äta kött igen efter att i flera år ätit vegetariskt (med undantag för fisk nån enstaka gång). Hade egentligen hellre gått över till en helt plantbaserad kost, mest på grund av att jag inte vill medverka till att så många miljoner djur far illa och dödas. Det är ju hemskt!! Men jag blev faktiskt tvungen att börja äta kött igen av hälsoskäl. Utbränd + ätstörd + aspirerande vegan gick liksom inte ihop… Hade absolut ingen energi till att hålla på och laga BRA vegetarisk mat som innehåller allt man behöver – dessutom framställs kolhydrater av alla de slag som ”en fiende” överallt där så kallad nyttig kost och viktnedgång diskuteras, så försökte hålla mig till något slags vegetarisk version av lchf (ja vad blir det ens kvar att äta då, smoothies, morötter och kokosolja kanske??😅)

  Sen för typ två år sedan började jag plötsligt bli så jävla sugen på kött?? Hela tiden. Så fort sambon frågade vad ska vi äta, ska jag köpa med nåt från affären, vad vill du ha idag: svaret blev alltid ”vet inte, jag tänker bara på KÖTT???” Så för mig var det aldrig något problem att vänja kroppen vid att äta kött igen, det var sååå gott och jag mådde jättebra av det. Blev snabbt piggare, gladare, känner mig starkare och håret började växa så har liksom flera lager av nytt hår på väg ut i olika längder (ser lite tokigt ut just nu).

  Tycker dock fortfarande det är svårt känslomässigt – jag VILL inte äta döda djur, tycker det är en motbjudande tanke. Äter dock mest vilt så det känns lite bättre, då har djuren åtminstone haft ett fritt och bra liv. Håller med E i kommentaren här innan att köttfärs är bra att börja med, det är liksom inte lika uppenbart att det är dött djur man äter… Lever skulle jag aldrig klara av att äta haha 🙈 Uppdatera gärna om du hittar en bra väg som du känner dig bekväm med och mår bra av!☺️

  1. Men åh – tack för att du delar detta! Dina erfarenheter betyder mycket för mig att ta del av – det är sannerligen komplext och jag har dubbla känslor kring detta men känner starkt i kroppen att jag borde börja äta kött igen.

  2. Hej Kristin❤️ varje gång jag läser din blogg och hur du mår så har jag velat kommentera om din kost, pga egna erfarenheter, men det är så känsligt och vi är inte stöpta i samma form så det är inte så enkelt att ett råd kan appliceras på alla. Men nu önskar du råd så jag vill bara skriva för att du känns som en vän på avstånd och jag vill du ska må ditt bästa. Jag har varit vegetarian och mådde jätte dåligt men fortsatte ändå pga moral. Började sen äta kött igen och mådde bättre igen. Men till det jag tänkt på mycket för din del så åt jag antiinflammatoriskt i 4 år med tron om att jag skulle må bättre efter graviditet, och till en början kände jag mig piggare, gick ner i vikt, men sen blev jag jättesjuk, fick båda psykiska och fysiska sjukdomar som jag inte ens har benägenhet för, blev även sjuk av medicinerna. så nu äter jag det kroppen säger att den behöver dvs allt, men gärna lokalt om plånboken tillåter. Nu fungerar allt normalt och jag har kunnat sätta ut mina mediciner. Vi använder våra egna kroppar som experiment i informationssamhället. Jag tror att vi kvinnor är utmärkta måltavlor för diet och hälsokulturen då våra banor i hjärnan ändras och vi får mer ångest när vi fått barn, evolutionen vill ju vi ska överleva. Men idag när det finns så mkt teorier och information leder det mest till förvirring och ångest. Mat, rörelse, sömn, vila och en geist, är nyckeln. Önskar dig allt gott❤️

 13. Lever? Är det nyttigt alltså?
  Jag kan inte mycket om kost så jag tänker kanske fel här men jag alltid trott att levern är kroppens reningsorgan och att den typ är full av alla gifter som den har rensat ur och som inte ska komma ut i kroppen. Vill nån som vet berätta mer om varför man ska äta lever? Jag känner med Marina som typ vill kräkas. Haha! 😀

 14. Har erfarenhet av att gå från vegan till att äta ost ägg och fisk och för mig fanns det känslor kring djurens väl och be inblandat så det var ett tufft beslut, som jag tog för hälsan pga lågt b12 osv. Men. Väldigt snabbt vande jag mig. Det enda var att kroppen reagerade med bakut på laktos och därför använder jag bara väldigt långlagrad ost. Men det beror på att man blir laktosintolerant av att vara vegan länge och jag kände inte att jag behöver mjölk så lät det vara. Det var fascinerande hur enkelt kroppen anpassade sig. Jag tror att om väldigt många äter mindre kött (och andra animalier) än tidigare, så gör det större skillnad för klimat och djurvälfärd än om några få är militant petnoga med att bara vara vegetarianer. Jag tror att för många restriktoner kring mat kan vara stressande för människor (och som vi vet så kan det även trigga vissa till ätstörningar, om än ej aktuellt för dig). Därför tänker jag att ett kokt sätt att lägga upp sin kost – och att tala om kost med varandra kvinnor emellan – är att tala gott om det som gör oss gott, istället för att tala illa om vissa ämnen. Att peppa om gurkmeja som är antiinflammatoriskt istället för att prata så mkt om att lite kött är anflimmatoriskt typ. Det finns så många möjligheter att addera hälsosamma ämnen så man kan unna sig friheten att inte förbjuda några.

  Ang protein så är det dock inte så att en som styrketränar behöver kött. Det är få människor som har proteinbrist i Sverige. Många veganer styrketränar med goda resultat. En vegetarian får lätt i sig protein via tex kvarg, keso, ost, ärtor osv. Men..! Det är mkt enklare, mkt friare och enligt många godare att äta kött också. Då är det rätt. Som djurvän uppskattar jag alla som lyfter fram vilt och mindre gårdar. Mjölkindustrin står för majoriteten av nötköttet i Sverige pga alla hankalvar som slaktas för att de ej kan ge mjölk. Så man är liksom en köttis ändå, som lakto-veg. Då tänker jag att man lika gärna kan äta lite kött också. (Funderar själv på att börja med just vilt).

  Kuriosa (läs inte detta ni som dricker mjölk!):

  Vilt är mer djurvänligt än mjölk enligt många som är engagerade i djurens välfärd: eftersom ungar i det vilda får växa upp med sina mammor (på en mjölkgårf tar man alltid kalven nyfödd från kon).

  1. Tack för kunskap och tankar kring ämnet – så klokt att prata om vad man borde addera istället för att prata om vad man borde förbjuda. Det kan man applicera på mycket i livet – lyfta det som är bra istället för att peka ut vad som är dåligt hela tiden.
   ha en fin dag nu

 15. Hos mig var övergången till att börja med kött inte så stor fysiskt men ovant med smak och konsistens.
  Försökt med lever men ack så svårt… Nyfiken på hur de får för dig!
  Ett tips är att börja med köttfärs, ex göra en vego bolognese med bönor och rivna morötter så lägga i lite brynt köttfärs. Börja med liten mängd och successivt öka. Köttfärs känns lättare att vänja sig vid innan man äter en köttbit.
  Spännande att se hur du mår och upplever det!
  Har också landat i att en varierad kost känns bäst ur flera perspektiv, men att kött delen inte behöver vara enorm men finnas där.

Kommentarer stängda