Detta inlägg presenteras i samarbete med Visit Halland. 

Förra veckan var Hanna Wendelbo och jag ute på uppdrag för Visit Halland-  vi skulle cykla delar av Kattegattleden samt besöka en mängd underbara blomsterodlingar. Kan faktiskt inte tänka mig ett mer angenämt arbete! Natur, vänskap, rörelse, blommor, god mat… ja, du hör ju själv hur bra vi två hade det.

Kattegattleden är 390 km lång och har ett unikt havsnära läge, leden går mellan Helsingborg i söder och Göteborg i norr – alltså hela vägen genom Halland.

Kattegattleden är indelad i 8 delsträckor och man följer lätt cykelleden med hjälp av dessa skyltar. Vi valde ut en tur i Kungsbacka eftersom vi visste att vi kunde besöka vackra blomsterodlingar i närheten av leden här.

På morgonen stannade jag dock till hos mitt lokala bageri i Varberg – jag fyllde på min termos med kaffe och köpte bullar. Cyklar du genom Varberg på Kategattleden är Verket en varm rekommendation.

Tada! Här startade vårt äventyr med en fikastund på en av de vackraste ställena jag sett.

Eva på Blomsterfarmen odlar på friland enligt KRAV:s regler – alltså utan användning av kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel. Den biologiska mångfalden gynnas här med olika sorter i odlingen – så bra för våra insekter.
Blev väldigt inspirerad till mer användning av kompost och naturgödsel vilket är det mest hållbara odlingssättet.

Eva och Hanna snicksnackade om blommorna samtidigt som vi gick runt med varsin sekatör och beundrade blomsterprakten. Så vackert med fåren som betade i hagen bredvid och utsikten över åkrarna. Här finns också en gårdsbutik man kan kika in i – Naturgården i Bröndome.

Hanna var i sitt esse och det glittrade i hennes ögon då hon höll upp den här magnifika Krysantemumen och utbrast “Älskade Charmois Turn!” Det kommer nog vara svårt att få tag på frön till den här kommande säsong för Hanna spår att det blir sommaren stora “it-blomma”.

Jag har också förstått att eterneller är på stor framfart. Dessa går att torka dessutomn och  Eva sa att det är något som efterfrågas mer och mer av de som kommer till självplocket.

Till slut fick jag ropa på Hanna att vi var tvungna att packa ihop oss så vi hann med alla våra stop under dagen – hon hade försvunnit drömmande bland alla aprikos Charmois Turn och fann nu också andra blomster att pryda buketten med.
Jag insåg att jag var en “snabbplockare” av rang och undrade lite varför jag inte tänkte till med i färgvalen på min bukett. Spretig minst sagt men ganska mycket jag.

Hannas bukett var både vacker och smart, hon hade valt tåliga blommor som skulle klara flera timmars cykeltur. Så smart!

Nästa stop var Cosa Table i centrala Kungsbacka.
Tro det eller ej men jag hade hunnit bli hungrig och fick mig dessutom en stor dos inredningsinspiration a v detta besök. Otroligt smakfullt inrett och väldigt mjuk och fint bemötande. En storstadsrestarurang i den lilla staden kan man säga – hade ingen aning om att de hade en sådan pärla i Kungsbacka.

Vi åt en liten förrätt med vispad smetana, ugnsrostade rödbetor, gratinerad getost och en klick forellrom upp på. Mycket gott! Sedan kom lunchen och den här boveterisotton skojar man inte bort – hurra vad bra! Jag fick sej med blomkål, skirat smör och grönkål – allt var ljuvligt. Efter detta fick vi med oss take away-kaffe och tryfflar.

Kika in på deras Cosa Table hemsida för mängder av inspiration och boka ett bord direkt.

Vi såg ut som två karameller i våra färgglada hjälmar och cyklar samt med alla blommor i cykelkorgarna.
Haha – det var nästan lite komiskt att möta cykelturisterna iklädda regelrätt klädsel, ryggsäck och tält i deras packning.

Men nu pinnade vi på som tusan! Vi hade elcyklar från Monark så det var väl lite fuskigt såklart för vi flög fram i en väldig fart. Ett stop här för kiss- och fotopaus vid vattentaget vi Rolfsån bara.

Vi cyklade mot Tjolöholm längs cykelleden och hamnade till slut hos Mariebergs Blomsterodling och gårdsbutik. Jag försvann in bland tomatodlingen i växthuset och beundrade hur de bundit upp dem. “Gör om gör rätt Kristin” snurrade det i mitt huvud och jag ska verkligen tänka på hur jag odlar tomater nästa år. De blev så taniga hemma hos mig.

Det här var också smart och fint. Torka chili i olika färger på samma snöre.

Här trivs Hanna fint vill jag lova. Vi fyllde på våra korgar med ännu mer blommor och pratade om våra favoriter och om hur man odlar på bästa sätt.

Man mäter lätt runt sin bukett och swishar därefter en peng.

Så här såg min bukett ut. Inte mer genomtänkt än den förra men fin på sitt sätt.

Jag svängde in i gårdsbutiken och handlade med mig fårost och rödbetor – tänkte testa lunchens smaker där hemma med familjen under helgen. Men nu var det Hanna som stod och ropade på mig – nu var vi tvungna att cykla vidare.

En bild till bara. Kolla hur Hannas bukett utvecklade sig under dagen.

Det var dags för vårt sista stop för dagen och begav oss mot Allmogebyn vid sidan av Tjolöholmslott. 

Här mötte vi en av slottets  trädgårdsmästare – oerhört duktiga Andreas Blomberg. Har precis börjat följa honom på @aklejans_tradgård och får nu massa bra tips. Med stolthet och stor kunskap visade han runt oss. Jag älskar den här sortens trädgård där allt känns vildvuxet och välskött på samma gång.

“Tjolöholms Allmogeby tillkom samtidigt som slottet, i början av 1900-talet. Ett gods av Tjolöholms storlek krävde stor arbetsstyrka, bland annat fanns här förvaltare, rättare, ladugårds- och stallförman, trädgårdsmästare, kusk, jägare, smed och snickare.

Varje bostad i byn hade en egen trädgårdstäppa inhägnad av staket samt eget hönshus. Blanche Dickson brukade inspektera trädgårdarna och delade ut priser til de mest välskötta. Husen inreddes med ett rum och kök, men planlösning och dekorationer varierade mellan husen. Alla takspiror, fönsterfoder och vindskivor utformades individuellt för varje bostad.”

Här kan man bo över om man vill och jag rekommenderar varmt detta som en destinationsutflykt. God fika eller lunch finner man i Storstugans kafé. Jag skrev ett helt inlägg om stället här>>  

Obs.
Passa på att besöka slottet och deras Liberty utställning då ni ändå är här.

Är du ute och cyklar på leden i trakterna kring Halmstad så är detta ett hett tips – 3 km från leden ligger en liten, nyöppnad och hållbar blomsterodling i Harplinge. Det är inredaren och trädgårdsformgivaren Susan Hübel som förvandlat en bit åkermark till härligt blomsterparadis fyllt av dahlior, bleka solrosor och rosenskäror.

Här fick jag väldigt mycket inspiration – funderar nu på flis i mina trädgårdsgångar samt ett litet utehus i samma stil som Susans.

Håll koll på @harplingeblomsterodling för att veta öppettider och när de har självplock.

Stranden i Haverdal ligger också i anslutning till leden så passa på att ta ett dopp.

Hoppas detta har gett dig ett ordentligt sug att hoppa upp på cykeln och trampa dig igenom Halland. Här kan du läsa mer om Kattegattleden och här kan du läsa om 11 stycken Härliga Trädgårdsupplevelser i Halland.

Kika också på hur dagen såg ut ur Hannas perspektiv här>>

Kommentarer till “Cykla Kattegattleden med besök på blomesterodlingar

  1. Helt apropå: kolla programmet Efter floden SVT1. Så vackert filmat och så viktigt program

  2. Det här var ju lustigt … Jag gjorde precis en marknadsundersökning som jag antar var beställd av Visit Halland, där de frågade om jag kände till Kattegattsleden. Vilket jag svarade nej på. Hade jag svarat på undersökningen i kväll hade jag sagt ja!

    Men jag kunde i alla fall klicka i att jag känner till influencern Krickelin! D

Kommentarer stängda