Reklam för Jotun Sverige

Äntligen kan jag berätta om våra kulörval i Le Vigneron. Vi har målat om tre rum sedan inflyttningsdagen i april detta år. Hela huset hade vitmålade stenväggar och även om vita väggar får det att kännas både ljust och rymligt så önskade vi mer värme och en mer ombonad känsla i våra rum.  Jag sneglade direkt åt kalkfärg som skapar en fin struktur och liv i väggarna.

I Jotuns sortiment finns deras egna kalkfärg LADY Minerals och vi satsade på den i vårt sovrum Kulörvalet föll på 1623 Marrakesh – en varm beige kulör. Men innan vi öppnade just den färgburken så behövde vi gå igenom några andra steg för att nå ett bra resultat.

Gör så här:
1. Rengör ytan med JOTUN Special Målartvätt.

2. Grunda alla underlag med JOTUN Kvist- och Spärrgrundning. (detta gjorde vi ej pga stenväggar)

3. Måla väggen med valfri LADY väggprodukt i samma kulör som ska målas med LADY Minerals. En strykning.

4. Dags för LADY Minerals genom korsstrykning. Vet du inte vad det är så rekommenderar jag dig att kika på denna film. (annonslänk)
Långa penseldrag ger en lugnare effekt, medan kortare penseldrag ger ett mer intensivt uttryck. Påför 1-2 strykningar LADY Minerals Kalkfärg.

En sak i taget. Funderar ni nu på varför jag inte tejpade? Jag hade ju plockat fram tejpen…

Ja, man är olika noggranna och har varierad erfarenhet när det kommer till målning antar jag. För mig går det fortare om jag försöker vara noggrann och skippar tejpen – men tejpa för all del om du vill ha ett tryggt och bra resultat.

Först kom alltså en väggfärg upp i kulören 1623 Marrakesh. (annonslänk)
Här rollade vi även taket och den lilla “lönndörren” som leder i i kontoret.

Därefter var det dags för LADY Minerals. Här valde vi ganska stora svepande rörelser.

Först blir man helt chockad över att det blir så mörkt men när färgen torkar så blir den ljus.

Vill man dra på en ny strykning för mer struktur i ytan så gör man det men vi var faktiskt nöjda efter en.
Jag tror på att göra målning av väggar och snickerier tillgängligt för alla, inte krångla till det och få det verka svårt. Det är inte hjärnkirurgi och spiller man så har man en liten trasa bredvid.

Ljuset faller helt magiskt på dessa väggar och färgen ger rummet en helt annan karaktär.
Nedan bild visar hur det såg ut innan vi målade i sovrummet.

De vita väggarna gav naturligtvis ett annat ljus till rummet men i ett sovrum vill jag ha dämpade kulörer som bäddar in mig på ett mysigt och ombonat sätt.

Så här ser det ut efter målning av LADY Minerals med kulören 1623 Marrakesh.  (annonslänk)

Det är en sann fröjd att somna här med bok över näsan, vakna till morgonsolen och en kopp kaffe, slå upp balkongdörrarna och vädra sängkläderna och därefter bädda sängen. Eller strunta i det…
Det finaste jag vet är obäddade sängar och det sägs ju också vara bättre mot kvalster.

En knopplist att hänga kläder på.

Och en liten tavelvägg med genomgående tema i kulörval. Beige och brunt tycker jag håller ihop dessa fint.

Vi är verkligen nöjda! Har ni några frågor kring färgerna så skriva gärna dem i kommentarsfältet så ska jag försöka besvara eller be Julia på Jotun svara.
Här finner ni mer information om hur ni kan måla med LADY Minerals.   (annonslänk)

Inom kort kommer ett nytt inlägg upp här på bloggen och då berättar jag om de andra rummen och dess kulörval.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer till “Del 1 – När vi målade om i Le Vigneron, kulörer, tips och resultat

 1. Så fint med kalkfärg! Kan man måla med kalkfärg på väggar som tidigare är målade med vanlig färg? Ska man isf göra steg 2 med att grunda? Hur funkar det om man vill göra om? Ex byta kulör, måla med vanlig färg igen eller sätta en tapet?

  1. Hej Malin!
   Jättebra frågor. Kort svar: Ja det går! Långt svar kring hur man går tillväga med de olika varianterna kommer nedan, håll till godo. 🙂

   Vill man måla med kalkfärg på tidigare målade väggar så rekommenderas följande: · Tvätta med JOTUN Special Målartvätt (gäller inte nya gipsskivor)
   · Grunda ytan med 1 strykning JOTUN Kvist- och Spärrgrundning
   · Påför 1 strykning väggfärg (LADY Wonderwall, LADY Balance eller LADY Pure Color) i samma kulör som kalkfärgen.
   · Avsluta med 1-2 strykningar LADY Minerals. Denna skall korsstrykas utan paus från ena hörnet till det andra. Produkten skall inte påföras för tjockt utan jobbas ut till relativt tunna lager. Tänk också på att det inte går att fläckbättra på produkten.

   Vill man måla över kalkfärgen med vanlig färg så rekommenderas följande: · Slipa ytan slät och torka av slipdammet noggrant med en mikrofibertrasa. · Påför 2-3 strykningar med akrylbaserad färg i valfri kulör t ex. LADY Wonderwall, LADY Balance, eller LADY Pure Color som alla är baserade på akryl.

   Vill man sätta upp tapet över kalkfärgen rekommenderas följande:
   · Slipa ytan slät och torka av slipdammet noga med en mikrofibertrasa. · Påför 1 strykning med akrylbaserad färg i valfri kulör t ex. LADY Wonderwall, LADY Balance, eller LADY Pure Color som alla är baserade på akryl. Sedan kan ytan tapetseras som vanligt.

   Hoppas detta var till hjälp. Återkom om du har fler frågor! Vi har även tekniska experter tillgängliga via chattfunktionen nere i högra hörnet på jotun.se, de kan också bistå med hjälp. 🙂

   Lycka till! /Julia, Jotun

   1. Tack Julia för bra svar! Misstänkte att det nog skulle behövas en sliping om man inte vill ha kvar kalkfärgen, det gör tyvärr att jag hoppar över den. Är lite för ombytlig av mig och ogillar slipdamm 😀

  1. Nej, i Frankrike kan du inte köpa Jotun. Det finns andra varumärken som har kalkfärg i Frankrike ~ Jotun är ursprungligen från Norge men är en av Sveriges största färgtillverkare i Sverige och jobbar främst i Norden. Dessa färgburkar hade jag med mig i flyttlasset med soffa och bord ner i april. Jag jobbar med Jotun för att majoriteten av mina läsare bor i Sverige och inte i Frankrike så jag tror detta kan vara inspirerande för många.
   🙂

   Men jag målar med Jotun i mitt svenska hem också. En varm rekommendation.