Detta är ett samarbete med Derome Bostad

Det finns få saker som är så spännande som att få strosa runt i gamla byggnader med fängslande historier. Det tycker i alla fall jag som blev själaglad då Miranda och jag fick i uppgift att besöka den gamla nedlagda Auktionskammaren i Varberg förra våren.

Eller ska jag kalla fastigheten den gamla Marmeladfabriken kanske? Bakom dessa dörrar rymmer nämligen många spännande historier.

Följ med mig in så ska jag berätta och visa lite. För visst blir ni nyfikna?

1928 byggdes den här långsmala fabriksbyggnaden på kvarteret Malmen i Varberg. Med bara en kort promenad till både strandkanten och Varbergs Torg så har den guldläge om du frågar mig.

Samtidigt som kvarteret Malmen byggdes upp så fanns det en kvinna som hette Sofia Knutson. Hon var en hejare på att koka marmelad. Hon hade startat Knutsons mar­meladfabrik på Drott­ninggatan redan 1892 och fabriken hämtade sina råvaror från traktens bär- och fruktodlingar och tillverkade även sylt, saft, gelé och konfekt. Det gick så bra för Knutsons marmeladfabrik att de valde att flytta in i de större lokalerna då den gula byggnaden stod klar.
Så himla häftig att det var en kvinna som drev fabriken tycker jag.

Fina detaljer i trapphuset.

Under 70-talet flyttade Varbergs Auktionskammare in i fastigheten.
Jag besökte ofta denna byggnad då jag var barn. Jag kom med mina föräldrar som var väldigt intresserade av auktioner. Nästan all konst och inredning vi haft hemma i mitt barndomshem har budats hem på olika auktioner runt om i landet skulle jag tro. Kanske där mitt stora intresse att finna unika fynd bottnar ur.

Men nu är det dags för den gamla fabriksbyggnaden att genomgå nästa förändring.
Nu kommer Derome lägga sin varsamma hand över den gula byggnaden.  Mycket av den befintliga arkitekturen bevaras och originalkänslan invändigt med äldre detaljer som snickerier, pärlspont och smidesräcken kommer återskapas.  Så småningom kommer det växa fram 18 lägenheter i huset. Visst är det spännande?

Jag bor bara ett stenkast härifrån så jag har ofta promenerat  förbi och undrat hur det ser ut inuti och vad de ska göra av byggnaden. Så glad att den inte ska rivas för att lämna plats för något nytt utan bevara det gamla. Bevara själen och historien.

Inne i dessa lokaler var Auktionskammaren.

Det har varit en fröjd att få kika runt och drömma sig bort här inne.

Hälsning från Derome:

“Vi ser det som vårt jobb att låta själen från både Knutsons mar­meladfabrik och Auktionskammaren leva vidare. Och bli en del av din historia.”

Känns fint i magen tycker jag.

Gå nu in på Derome Bostads hemsida för att läsa mer och anmäla intresse för bostäderna. Genom att göra det kommer ni få löpande information om projektet och bostäderna. Så spännande tycker jag – kanske att jag anmäler intresse även fast jag inte har några planer på att flytta, bara för att jag är nyfiken vill följa projektet…

Simon, Miranda och jag var där och spelade in en liten film. Jag tycker den blev helt fantastisk och fångar både byggnaden och Varberg som stad på ett härligt sätt. Här – ta en titt du också.

Kommentarer till “Den gamla Auktionskammaren i Varberg

  1. Filmen var riktigt fin! Kanske man kannha en sån lägenhet som sommarboende? Är ju inte riktigt sugen på att flytta…😉

  2. Så fint 🙏Historien bakom o här har vi varit på auktioner…..Spännande att se hur det kommer att bli framöver👌

  3. Fint! En av få göra gånger jag känt att ett sponsrat inlägg kom från hjärtat. Nästan såpass att en blir sugen på flytt

Kommentarer stängda