Klockan är 20.04 och egentligen ska jag publicera mitt förberedda inlägg om bokcirkeln. Men något annat pockar på.

Det är första dagen på påskhelgen och i många familjer har man längtat efter skön ledighet, soliga dagar, god mat och mysiga stunder med familjen.
I andra familjer ser verkligheten ut på ett helt annat sätt – nu börjar helvetet. Nu flödar alkoholen och våldet eskalerar.

Nina Rung skrev om risken för ökat våld under påsken. Under pandemin har våldet redan ökat.

”Hon föll till golvet och fick motta fler knivhugg mot kroppen och huvudet samtidigt som hon försökte skydda barnet. XX stod över henne och högg henne överallt. Hon fruktade för sitt och sina barns liv. Om grannen inte hade kommit hade XX dödat henne”. – Citatet är hämtat ur en dom som föll 2020. Och den utsatta kvinnan är inte ensam. Det grövsta våldet mot kvinnor – utövat av en partner, har ökat under pandemin. Nu behöver vi hjälpas åt att få slut på våldet!

Vi vet att grannar kan rädda liv. Vi vet det därför att grannar har gjort precis det. De har kommit ut i trapphuset, hämtat hjälp av andra, knackat på, och ringt polis. Och därmed avbrutit våld och flera gånger förhindrat mord.

I Sverige anmäls i snitt drygt FEMTIO fall av våld mot en närstående om dagen. Det är fler än TVÅ i timmen. Dygnet runt, året om. Var TREDJE vecka mördar en man sin partner, oftast sker mordet i hennes eget hem. Och oftast har det föregåtts av allvarligt våld tidigare. Våld som hade kunnat förhindras och stoppas. Under pandemin har det blivit än värre. Nu har vi siffrorna och kunskapen om vad som krävs för att avbryta våldet. Nu har vi möjlighet att agera. Nu krävs handling.”

Läs hela artikeln – Pandemins osynliga offer lever i ett helvete.

Deppig läsning på skärtorsdagen?
Ja, det är det. I denna verklighet lever kvinnor och barn – mitt i bland oss. Blunda inte. Knacka på eller ring polis vid misstanke.
Följ @huskurage och @ninarung för att få mer kunskap i detta stora samhällsproblem.

Önskar er alla en fin påskhelg – inlägget om bokcirkeln kommer imorgon.

 

Kommentarer till “En verklighet mitt ibland oss

  1. Så viktigt,aktuellt och alltför vanligt……Du,jag o vem som helst kan göra en anmälan anonymt om du vet el känner att barn o kvinnor far illa!,,
    Knacka på el ring 112 om det är akut……Hellre en gång för mycket …..Du kan rädda liv

Kommentarer stängda