Bokcirkeln – Vi diskuterar Stöld

Kära bloggläsare – ibland så prokrastinerar jag så mycket att det blir för sent …
För er som inte är bekant med begreppet så betyder det att skjuta upp saker på framtiden och det är precis vad jag råkat göra med månadens bok Stöld.
Jag kom inte in i boken och ledsnade, sköt upp till morgondagen hela tiden.
Sedan försökte jag lyssna på den om kvällarna och somnade. Den var så lång, jag kom av mig i lyssnandet, fick inte ro att sitta ner och läsa för jag ligger efter så mycket i mitt jobb och nu är det för sent.

Det var synd – boken hade ett behagligt språk och jag ville också lära mig mer om samerna.
Jag ska ärligt erkänna att jag skäms lite, eller ganska mycket faktiskt – men måste ju vara ärlig liksom.
Jag är inte ens i närheten av att vara klar, jag har lyssnat i nästan 4 timmar men har över 6 kvar…

Jag tog därför en lunch med en god vän till mig som är med i bokcirkeln och lät henne berätta för mig om upplevelsen.
Karin tyckte också att boken var lång men hade dock stor behållning av den – hon tyckte det var intressant att lära sig mer om samernas situation i vårt samhälle. Hon berättade om renskötseln, tjuvjakten, mobbing, polisens och medias bemötande.

Karin tyckte att det var en vacker berättelse som beskriver samernas renskötarliv i norra Sverige och Elsas modiga kamp för rättvisa. Det är skrämmande hur hat och aggression kan gå i arv och eskalera från generation till generation och göra livet svårare än vad det egentligen hade behövt vara.

Det är en otäck , spännande, frustrerande och hoppingivande bok på samma gång.
Karin sa att hon egentligen tycker det är lite pinsamt att säga att hon behövde läsa den här boken för att få inblick och lära sig om samerna, deras kultur och liv. Det är ju en del av vårt samhälle och värt att värna om.

Ett perspektiv som hon saknade och hade önskat att veta mer om är motsättningarna och varför illviljan mot samerna är så stor.

Vi pratade vidare om hur viktigt det är att inte låta mörka tankar få fäste hos oss, det skadar ju i slutändan framför allt oss själva och gör oss till osköna människor.

Hur upplevde ni boken? Jag vill gärna höra era tankar kring den.

Nu måste jag ha något som fängslar mig med lite rappt tempo. Vad tror ni om någon av dessa?

Skuggjägaren
En februarinatt 1944 hittas en död kvinna fastspikad i golvet i Klarakvarteren i Stockholm. Trettio år senare hittas ytterligare en kvinna mördad i en sömnig Stockholmsförort. Det bisarra tillvägagångssättet är detsamma.

Jakten på mördaren får ödesdigra konsekvenser för de poliser som arbetar med fallet – Britt-Marie på 1970-talet, Hanne på 1980-talet och Malin, som är verksam idag.

“Skuggjägaren” är en originell och skickligt iscensatt spänningsroman om den okuvliga driften att förstå sig själv, men också ett stycke samtidshistoria som sträcker sig från andra världskriget till nutid.

Grottdykaren
Juni 2018, Chiang rai, norra Thailand:
Juniorfotbollslagets 12 spelare och deras unge tränare fångas inne i ett grottsystem som översvämmas. Snart inser man att det bara nns ett sätt att rädda dem – en riskfylld dykoperation där ännu er liv står på spel.
Vad hände egentligen under evakueringen och vad utspelade sig bakom kulisserna under de 17 dagar som arbetet pågick? Mikko Paasi var drivande i en heroisk insats som såg ut att vara dömd att misslyckas, men som följdes med spänning av miljontals människor världen över.

Grottdykaren är också berättelsen om hur Mikko under sin uppväxt i Helsingfors sköt en vän till döds av misstag, och hur han sedan dess brottats med ånger och skuld. Operationen i Thailand ställer hans egen historia på sin spets – hur många räddade liv krävs för att sona det liv han tog? För första gången berättar en av de medverkande dykarna om räddningsoperationen i den thailändska grottan Tham Luang.

MIKKO PAASI är professionell dykare, en av dem som räddade ett fotbollslag ur den översvämmade grottan Tham Luang i norra Thailand. Den thailändske kungen belönade honom med en medalj för räddningsinsatsen.

Vilken önskar ni?
Önskar er en riktigt fin långfredag!

Array ( [73826] => Array ( [id] => 73826 [title] => Bokcirkeln - Låt oss diskutera Blå av Maja Lunde [permalink] => https://krickelins.se/bokcirkeln-lat-oss-diskutera-bla-av-maja-lunde/ [status] => publish [date] => 2021-03-11 18:53:19 ) [73717] => Array ( [id] => 73717 [title] => Bokcirkeln - Låt oss diskutera Otämjbar [permalink] => https://krickelins.se/bokcirkeln-lat-oss-diskutera-otamjbar/ [status] => publish [date] => 2021-02-25 18:46:01 ) )

Kommentarer till “Bokcirkeln – Vi diskuterar Stöld

 1. Boken kändes lång men så himla viktig. Eftersom jag kommer ifrån norra Sverige kan jag relatera till boken. Jag har själv släktingar som säger lapp och beter sig dåligt mot samerna. Jag tycker boken är välskriven och speglar väl det som pågår i vårt land men som ingen pratar om. Jag hoppas att mer svenskar läser den och sätter sig in i hur de lever. Som en del av vårat svenska arv är det ett måste.

 2. 🙋🏼‍♀️ jag röstar förresten på Skuggjägaren! Läste precis om Camilla Grebe och hennes nya bok ”Alla ljuger” och blev lite nyfiken på henne. Läser sällan deckare men kanske är dags för lite spänning nu..

 3. Har lyssnat på Stöld som talbok. Superbra. Blir arg och ledsen över samernas utsatta situation från de är små. Vi vet så mycket om indianer och andra ursprungsbefolkningar men så lite om samerna. Har också läst “Herrarna förde oss hit”. Vill veta mer…..! “Grottdykarna” verkar spännande att följa.

 4. Jag tycker Stöld var en fantastisk bok med ovanligt många bottnar, utsattheten som same, klimatförändringen, de könssterotypa rollerna även inom samekulturen, rasismen inom samerna och mot samerna, den otäcka tjuvjakten och poliserna ovilja att utreda brotten, psykisk ohälsa etc. Tycker skuggjägarna verkar bra som nästa bok. Innan dess ska jag dock plöja mig igenom Samlade verk av Lydia Sandberg, lång berättelse men man fångas verkligen av familjehistorien med Göteborg som bakgrund. Klart tips!

 5. Jag vill först säga att jag är glad att jag testade att lyssna på böckerna här i bokklubben. Trodde inte det var något för mig, men hade svårt att hinna med att läsa första boken på två veckor. Så jag är även tacksam för att det är utökad tid nu.
  Stöld.. Så viktig bok. Den skildrar svårigheterna för samerna att leva sitt liv i samklang med livet som pågår runt omkring dem. Tjuvjakten och polisen som inte bryr sig, leder till självmord och hopplöshet hos de unga. Klimatförändringarna märks också tydligt. Sen är det utanförskapet i skolan och i samhället. Att mamman till Elsa inte ville att hon skulle ha kolten på sig när de åkte till stan och hon blev hånad i skolan. Men också traditioner i samekulturen som gjorde det svårt för Elsa att bryta könsstereotypa normer. Jag var fast i boken och tyckte den var väldigt spännande.
  Jag läser Klara och Solen nu av Kazuo Ishiguro och kan varmt rekommendera den.
  Tycker båda böckerna låter spännande som du valt ut! //Maria

 6. Jag tyckte om boken.
  Fastnade inte direkt men sen ville jag bara veta hur det skulle gå.
  Kände mig arg och frustrerad många gånger under bokens gång. Så tragiskt att det är så här i verkligheten…

  Är nyfiken på ”Skuggjägaren” som nästa bok.

  Just nu lyssnar jag på ”Je m’appelle Agneta”, ett litet tips på en mysig bok.
  Nu vet jag inte hur den slutar, men har ca en timme kvar och så långt gillar jag!

  1. Jag lyssnar också på ”Je m’apelle Agneta”. Har inte hunnit så långt, men skrattar högt emellanåt och fnissar en del däremellan. Det är helt fantastiskt att höra Emma Hamberg läsa själv. Om ni inte lyssnat på hennes böcker om Rosengädda så tycker jag att ni ska göra det. Riktigt mys!

   Har inte läst Stöld, men däremot en kriminalroman av Olivier Truc, 40 dagar utan skugga som handlar om samer i Kautokeino i norska Lappland. Där får man en del insyn samernas värld. Fiktion förstås, men ändå förankrat i verkligheten.

   1. “Je m’appelle Agneta” var så bra! Blev klar igår och kommer att sakna karaktärerna i boken 🙂 Berätta gärna vad du tyckte när du är klar.

    1. Nu har jag lyssnat klart. Så underbar bok. En härlig dialog mellan alla karaktärerna som även jag kommer att sakna. Mycket feelgood i denna. 🙂

 7. Hade samma problem med ljudbok men uppmärksamhet blev bättre med pappersbok och den andra halvan är mer spännande. Intressant ämne för utlänning men enligt alla kommentarer är det ngt nytt även för svenskar?
  Skrämmande att läsa hur frustrerade männinskor vänder sin ilska mot minoritet och djur. Hur klimatförändringar påverkar renskötsel. Hur staten (polisen,vård) blundar.
  Skulle bli intressant att veta vad samerna tycker om boken…

  Röstar för Grottdykaren.

 8. Jag lyssnar på boken och tycker den är superintressant, skrämmande och riktigt otäck. Jag var nog oförberedd på det har som beskrevs så vardagsnära. Jag har fått dela upp lyssningen i mindre delar och vill inte lyssna på den innan jag ska sova. Ge den en till chans!

 9. Jag älskade den men grät hejdlöst de sista sidorna. Eftersom jag bor i norr så är den högst relevant och egentligen kan jag tycka att den borde vara det för långt många fler men samtidigt förstår jag att vår egna usprungsbefolkning är lika långt bort som ursprungsbefolkningen i USA för någon som bor söder om Stockholm. Jag har skrivit ett inlägg om Stöld här: https://www.sararonne.se/2021/02/stold/

Kommentarer stängda