Ibland blir det ju inte riktigt som man tänkt sig när man renoverar. Man kan till exempel råka ut för att en hantverkare tar egna initiativ på grund av bristande kommunikation eller så råkar man på överraskningar då man renoverar gamla hus.

Det sistnämnda hände mig då jag skulle fixa till hörnrummet på nedervåningen.  Det skulle gå lätt och snabbt, bara lite nya tapeter som skulle upp tänkte jag.
Men – hade det inte varit fint om rummet hade samma ljusa trägolv som resten av huset? Vitlutade furuplank med lite patina.
Jo!

Men det låg ju en parkett från 90-talet ovanför plankorna….
– Du vet aldrig vad som ligger under sa min man. Gör det inte!!!
Detta var dessutom mitt i en hektisk jobbfas och jag var inte direkt sugen på att dra på mig mer jobb. Så jag ringde en kille som skulle komma och kika på den befintliga parketten.

– Kan man slipa och vitluta? frågade jag snällt.
– Ja, det blir ju inte samma som resten av huset dock. Helt annorlunda faktiskt. Men det ligger ju med största sannolikhet samma plank som resten av huset under.
– Jag vet! Man borde verkligen bara bryta upp. Vad är det värsta som kan hända liksom? Massa spik som man får dra upp bara väl…? Vi gör det, vi bryter upp! Min man är i Grekland på surfresa så det här hinner jag säkert fixa innan han kommer hem..

Oh, nej!

Det var flytspackel över hela golvet. Endast i ett hörn kunde vi skymta de ursprungliga plankorna. Ett tjockt lager dessutom på sina ställen och det visade sig att det stått en kamin i ett hörn så där fanns ju inga plank ens…

Här behövde man slipa som sjutton. Eller knacka bort.
Men va?! Skulle inte tro det.
Vad deppigt. Och som jag skämdes när min man kom hem sen då.

Golvkillen sa att vi skulle tapetsera väggarna innan han kom och gjorde golvet så vi satte fart.

Det blev superfint med tapeten Nocturne från Boråstapeter. Jag beslutade mig för att hoppa över projektet med att rädda det befintliga golvet och bad golvkillen lägga in ett nytt golv. Färdiga vitlutade furuplank som vi har i köket. Resten av undervåningen har originalgolv.

Medan jag väntade på att listerna skulle komma upp så köpte jag blommiga oljemålningar, en dagbädd och bord på loppis. Kanske att totalen landade på 700kr max för den inredningen. Lampan fann jag hos Lampverket. Så fin!!
Sängkläderna är en mix av Himla’s sortiment och annat i linne och sammet.

Mattan fann jag hos inredningsbutiken More i Varberg och skrivbordet fick flytta in från det gamla kontoret där ett piano nu tagit dess plats. Det gamla spelbordet i fönstret är mormors  och passar fint som blombord. Här trivs sticklingar blandat med klängblommor som jag valt att ha i fönstret istället för gardiner.
Känner mig supernöjd och sitter här och jobbar dagligen .

Väntar dock fortfarande på att listerna ska komma upp…

PS. Får så mycket frågor om min rutiga klänning. Och det är faktiskt samma klänning jag har på mig genom hela inlägget fast den är vändbar. Så himla härlig och användbar. Till bara ben, strumbyxor eller lager på lager med jeans. Den kommer från en av mina favoriter . bästa Nygårdsanna.

Kommentarer till “Oväntad överraskning under parketten

  1. Ojoj, vi är båda såna nyfikna uppstartare, min man och jag. Så mycket som vi påbörjat och inte avslutat av nyfikenhet och upptäckarlust. Vårt förrra hus gjorde vi klart när vi skulle sälja det… 2018 är avslutaråret då vi ska avsluta allt pågående som är igång just nu! Känns bra! En gång när jag slutad tidigare på jobbet och vi skulle på kalas till min svärfar hade min man rivit upp köksgolvet så då fick vi åka och köpa nytt golv innan kalaset. Och i vårt förra hus slet han upp golvet när jag jobbade på annandagen, kul med gäster till nyår sen 🙂 men sånt ordnar sig alltid ändå ju! Tapeten är helt fantastisk och så nöjd du kommer vara när allt är klart att du ändå körde på att fixa golvet med, när ni ändå höll på!

  2. Superfint!
    Golvet som ni lade, var kommer det ifrån? Är på jakt efter just ett sånt.

  3. Rummet blev jättefint! Tack för tipset med lampan, fantastiskt fin. Jag ska beställa en sån till mitt kontor också. Vilken storlek har du?

  4. Charmen, men också risken med ett gammalt hus! Måste fråga, så fin rutig klänning du har, var kommer den ifrån?

      1. Och var kommer dina fantastiska randiga byxor ifrån? Helt och hållet underbara på dig!!!!!

Kommentarer stängda