Att mixa ihop en gazpacho och gnida lite gott bröd med vitlök är perfekt om man har lite bråttom när det vankas lunch.
Det här receptet använde jag denna helgen då jag serverade både grannar och barn i vårt växthus.
800 g tomater
2 vitlöksklyftor
1 gurka
ca 1 dl färska basilikablad
3 msk olivolja
2 msk vitvinsvins- eller äppelcidervinäger
6 dl grönsaksbuljong
1/2 tsk socker
1 tsk salt
1 – 1 1/2 krm peppar
Jag hade tre ekologiska buljongtärnor som jag kokade upp i ett par deciliter vatten, sedan spädde jag med iskallt vatten och några isbitar. Jag skalade gurkan och mixade alla grönsaker med buljongen. Jag glömde dock vinägern men pressade lite citron i den kalla soppan efteråt och det blev superbra.
Det är väldigt gott att bryna brödskivor i upphettad olja, när de svalnat så gnuggar man skivorna med en vitlöksklyfta.
Bra mat för utflykten också. Servera bara i små glas med sked.
Tipsigt för kommande varma dagar.