Jag tillbringade några dagar under höstlovet i Helsingborg med min man och våra små killar. Har alltid gillat denna staden men har inte tagit mig tid att upptäcka den ordentligt som barnfamilj förr.

Vi checkade in på Clarion Grand Hotel som ligger väldigt centralt – granne med tågstation och färjan mot Helsingör. Har alltid haft en kärlek till gamla byggnader med historia och vi googlade lite och fann att ursprungligen byggdes denna fastighet för att husera en bank men under byggnationen så ändrades målet och det blev istället ett jätteflott hotell.

Kolla utsikten Igor blick vilar på. Hela staden är fylld av dessa vackra byggnader och mysiga små gränder. Och närheten till vattnet är underbart tycker jag.

Hotellfrukost med barnen är lyxigt. Alla var rörande överens om att det var den godaste äggröran vi någonsin smakat.

Första dagen tog vi en promenad från hotellet och upp mot Fredriksdal för att gå deras dramatiserade Väsenvandring.
För när mörkret har lagt sig över Fredriksdal så smyger väsen ur den svenska folktron fram ur buskar, ur de gamla husen och upp ur den lilla viken. Så spännande och lite läskigt.
Barnen var alldeles lyriska och jag tyckte det var fantastiskt att vi fick lära oss mer om den svenska folktron istället för att gå runt bland läskiga clowner, monster och pumpor som hör den amerikanska traditionen till. Den får vi en ordentlig dos av ändå under höstlovet tänker jag…

Om man inte vill råka på ett läskigt Skogsrå, en alv eller troll bland de mörka träden så ska man ha med sig en bit stål, kanske en vitlök eller vända mössan ut och in. Tur att Igor hade stål i sina glasögon och att vi kunde vända våra mössor. Efter turen drack vi varm choklad och pratade om vad som var mest spännande.

Dagen efter så tog vi oss till Tropikariet. En exotisk inomhusdjurpark – något jag aldrig tidigare upplevt.
Semesterns bästa utflykt visade det sig. Här hälsar killarna på en krokodil i vattnet.

Och jag fick äran att hälsa på en lemur. Otroligt mysigt att få komma så nära –  att få gå på en nattlig expedition i regnskogen bland hoppande Uggleapor med gigantiska ögon ovanför huvudena är verkligen något alldeles extra.

Och hajrevet! Ett livs levande korallrev fullt med exotiska fiskar i alla regnbågens färger och hajar som simmar omkring. Kors vad vi lärde oss mycket under dessa timmar.
Rekommenderar varmt ett besök här och gå även in och läs om alla spännande djur på hemsidan tillsammans med barnen. Spännande filmer och superkul sida att klicka sig runt i.

En dag tog vi båten över till Helsingör. Här åt vi varsitt wienerbröd med choklad och åkte tillbaka till Helsingborg. Vi hade ju så mycket mer att upptäcka…

En dag åkte till till fiskebyn Råå som ligger bara några minuter ifrån Helsingborg.
-Hit kan jag flytta! sa min man och körde omkring med drömsk blick och spanade in alla små mysiga hus och gränder. Här finns butiken Studio Stilista men jag sparar på det besöket då barnen tycker det är trist när jag ska spana på kläder till mig själv.

Vi tog oss istället till den mysiga butiken Enkla Ting i Vallåkra. Igor frågade direkt om de sålde köttätande växter. Det gjorde de inte så vi kilade vidare mot nästa spännande stopp…
Men det sägs att det finns mysig fika här också.

Vi åkte till otroligt vackra Wallåkra Stenkärlsfabrik. Vilken skatt!
Mitt i Råås dalgång, runt fantastisk natur men lite svårt att hitta. Så väl värt ett besök dock.

Egentligen tror jag inte det var öppet men Åsa, eldsjälen bakom stället, välkomnade oss in och pratade sig varm om hur dinosarioer en gång trampat marken här och skapat både kol och lera i marken bredvid den porlande bäcken. Vi var helt fascinerade över historian och produktionen.  För tre veckor sedan så fyllde Åsa hela den här ugnen med drejade lerkärl och eldade sedan på med kol i tre dygn och nu väntar hon på att den ska svalna så hon kan plocka ut sina fina skapelser. Igor fick hjälpa henne hacka bort lera från dörren som hon murat igen.

Vilket handarbete. En kulturskatt som man mer än gärna delar med sig till den yngre generationen. Blev nyfiken på deras drejkurser och också på ett restaurangbesök. Naturreservatet som fabriken ligger vid ska  vara något alldeles särskilt under våren.

Igor fick med sig två lerklumpar som minne och jag köpte ett kärl till vårt kök där hemma.

Maten är viktig när man reser tycker jag. Både smakerna, bemötandet och miljön. Vi har alltid med oss en kortlek eller något annat pyssligt som kan sysselsätta oss både innan och efter maten serveras.

Blev positivt överraskad av utbudet restauranger i Helsingborg. Både Château Forêt och Drottninggatan 35 upplevde jag som riktigt mysiga kvartersrestauranger. Snyggt, avslappnat och supergott. Båda barnen gillar ostron och till allas glädje kunde vi beställa det som förrätt på bägge dessa ställen. Två väldigt bra restauranger med gångavstånd från vårt hotell.

En dag åt vi långlunch på Madame Moustache och imponerades av deras tjusiga inredning. Långlunch mitt i shopping är ett måste och att äta crème brule efter varmrätt vid lunchtid ger verkligen härlig semesterkänsla.  En dag lunchade vi hos Bara Vara och trånade efter deras mycket coola vintagelampor som smyckade lokalen. Maten var suverän!

Min man och jag hann med en ensam fika på Koppi när barnen softade på hotellrummet med en film.

Bananbröd med smör och en cappuccino. Inte så tokigt alls.

På vägen till slottet Sofiero passerade vi Pålsjöbaden vid skymning. Tyvärr fick ett dopp i havet prioriteras bort denna gång eftersom tiden inte räckte till. Men oj vad vackert!
Detta står överst på min agenda vid mitt nästa besök i staden.

Denna kväll hade vi planerat att gå på Ljusstämning på Sofiero. Kors vad mäktigt!

Hela slottsparken var upplyst på en mängd magiska sätt. Det var marchaller i ändlösa rader, hängande kristallkronor ovanför dammen, blågröna lampor som byggde upp ljusspel bland träden och mycket mer.

Att leka på lekplatsen i mörkret bland neonlampor som svajar i trädtopparna är kusligt spännande. Att bli serverade grillade marshmallows mitt under leken är dessutom kalas. En stämningsfull utflykt som passar både stora och små. Hade mormor och farmor varit med så hade det säkert älskat det också. Då kunde vi ätit middag i slottrestaurangen med fantastisk utsikt över parken och Öresund.

Helsingborg erbjuder riktigt bra shopping dessutom. Jag fann en blommig blå klänning på rea och vår Otto shoppade upp hela sitt klädkonto för månaden. Tycker det är så roligt att han nu köper sina kläder själv. Mycket genomtänkta och kloka val, måste brås på sin far… 😉
Vi var inne och besökte Ballroomblitzz som jag gjorde ett helt eget inlägg om här. Fin butik!

Och självklart shoppade vi lite gott från Lakritsfabriken innan vi lämnade Helsingborg också. Lakritsmandlarna är godast –  en fantastisk smakkombination mellan den söta mandeln, vit choklad och salt lakritspulver på toppen. Mums!

Vi hade riktigt fina dagar tillsammans i Helsingborg.
Som en extra härlig bonus dessa dagar var det personliga mötet. På varenda ställe vi besökte blev vi bemötta på ett otroligt vänligt sätt. Tänker då främst på Åsa på Vallåkra, Monica på Ballroomblitzz, killen som jobbade i kassan på Lakritsfabriken och Magnus på Tropikariet. Så mycket kunskap och värme dessa eldsjälar bär runt på.

Kommer strax tillbaka för att äta gott och bada! Men då tar jag nog tåget istället.

 

Kommentarer till “Tre dagar i Helsingborg

 1. det här får mig återigen att tänka på hur ‘sverige-nostalgisk’
  jag blivit sedan jag flyttade till england {dreglar ju t.ex med just
  den där lite stolta blicken över Dina frukostar allt som oftast}..
  men helsingborg, där jag ändå är född och till största del uppväxt,
  har alltid av någon anledning skavt för mig {eller i mig ..?}..
  jag skäms lite när jag skriver det nu, om jag ska vara alldeles ärlig,
  för kanske är det på tiden att se med nya ögon.
  att inte ha ‘bestämt sig och därmed basta’ liksom.
  {det är så dumt överlag det där ju, – & i vanliga fall inte alls i min natur.
  case in point; jag provar banan minst en gång om året,
  fast jag aldrig tyckt om det, ända sedan knubbiga bebis-ben.
  för man vet aldrig..! : )}

  .. mest av allt, – så fint just det, med Ditt reportage från ‘min stad’,
  hur jag blir stolt påmind om vart mina barnsben lekt,
  – & också påmind om vikten av att hålla sig med öppna sinnen.
  det är Du en riktig fena på, precis det. fina blå kristin.

  varm kram från ett annat hav,

  hannah

 2. Åh jag blir alldeles varm i hjärtat av ditt reportage från min stad (& min by där jag bor, Råå!). Så fint här är! Viktigt att få upp ögonen för sin hemmastad, man blir lätt hemmablind och låter livet löpa på. Och så glad jag är att ni trivdes :)! Hälsar Viveca

 3. Jag har två pojkar på tre och snart sex och där går det absolut att börja prata om ‘stopp min kropp’ och att man måste lyssna på vad andra vill och så vidare. Min treåring sa häromdagen “när jag blir stor ska jag bli kvinna” varför det undrade jag ” för jag vill inte bli en man som inte stoppar när nån säger stopp” ( roligt var också att storebrorsan till en början trodde att han vill bli kvinna för att slippa bli en gubbe och därmed bli dålig på att köra bil 🙂

 4. Åh hjälp, nu måste jag flytta till Helsingborg! Detta var ett väldigt fint reportage (och bra reklam för Hbg).

Kommentarer stängda