Vilken fin som solig dag vi haft här på västkusten.

Jag började söndagen med att mixa ihop gott till frukost – fryst mango och fryst avokado, ett paket av varje. Sedan mixade jag det med dadlar, kakao, havremjölk och lite honung. Blev kalasgott! Varmt tips till bra mellanmål som alla chokladälskare gillar.

Sedan hade Hanna Wendelbo och jag vår livesändning från trädgården och då skapade jag den har påskiga buketten och Hanna visade hur man sår luktärtor på bästa sätt.

Jag fick ett omedelbart sug efter att komma igång med mina odlingar och började kruka dahliaknölar. Jösses vad många det blev…

Jag krukade nästan hälften och bar ner dem i källaren.

Nästan alla mina knölar hade klarat sig från förra året och de var så stora så jag fick dela flera stycken.

Sedan försådde jag sex olika sorters luktärtor.

Jag gör som Hanna lärt mig. P-jord i sådana här krukor, tryck till och dränk i vatten.

Tjugo frön lägger du sedan på jorden och täcker sedan med typ 2cm jord.

Märk vilken sort det är och trä en plastpåse över krukans botten. Klart!

Nu ska de stå inne i två veckor på en solig fönsterbräda tills de kommer upp knubbiga små plantor. Man behöver inte vattna under denna tid. Sedan ställer jag ut dem så de växer till sig och blir riktigt goa innan det är dags att plantera i trädgårdslandet. Hos Hanna har du en pedagogisk och bra beskrivning om hur du såt luktärt på bästa sätt. 

Skönt att var igång faktiskt. Tänkte först vänta till vecka 13 för jag kände mig varken sugen eller i fas. Men idag kom pirret i magen och det var så mysigt att fixa ute i trädgården.  En riktigt fin dag som vi avslutade med mjuka samtal i bastun. Nu är det dags att krypa till sängs.
Soundtrack till denna dag.

Hoppas ni har haft en fin helg.
Vill passa på att tacka för alla berättelser i kommentarsfältet föregående inlägg – tillsammans är vi mindre ensamma. Tack för att ni delade med er.

Kommentarer till “Just idag är jag stark – just idag mår jag bra

 1. Hej du! Har en fråga om dahlior. Du skrev att några var så stora så du delade dem. Jag har också några riktigt stora dahliaknölar från förra året. Kan jag dela dem nu innan jag “krukar” dom eller borde jag ha gjort det redan förra hösten när jag grävde upp dom? De har även alla deras små sugrötter kvar….gör det något? Tack för svar!! 😊

 2. Fråga från en som inte har svenska som första språk. Vad betyder “kruka” i sammanhanget ovan? Samma som plantera? Sätta i en kruka? Är det vanligt att säga att man “krukade” något?

  1. Hej, Jag tror faktikst inte det är korrekt svenska om man ska vara ärlig – har hört att vissa sagt detta i trädgårdskretsar och tagit efter helt enkelt. Att kruka betyder att jag sätter ner mina knölar i krukor med jord 🙂

   1. Vill så gärna veta om din vita, stickade tröja i inlägget om ditt covidår.
    Var kommer den ifrån?

Kommentarer stängda