I stolt samarbete med Prins Eugens Waldemarsudde

Finns det något mer klassiskt än en röd calliope i en stor Waldemarsuddekruka.

Jag är uppvuxen i ett hem där denna kruka klädde fönster i både vardagsrum och kök och mamma pratade ofta om Prins Eugens slott och dess miljöer.
Känner du till Waldemarsuddekrukan?

Låt mig berätta lite om historien bakom denna klassiker.

”Näst efter konsten tror jag blomster är min största glädje”, skrev prins Eugen i ett brev 1901.
Ett besök på Waldemarsudde ångrar man aldrig – konsten, den blomstrande parken och Prins Eugens hem är en magisk plats att uppleva.
Prins Eugen var yngste son till kung Oscar II och drottning Sophia. Han visade tidigt sin konstnärliga talang som senare  utvecklades till ett livslångt engagemang för konsten.
Waldemarsuddekrukan är idag en konsthantverksikon och formgavs av prins Eugen 1915 – och likt många andra konstnärer kring början på 1900-talet ägnade han sig vid sidan av måleriet åt konsthantverk, inspirerad av den engelska Arts and crafts-rörelsen. Otroligt inspirerande!
Den åttkantiga Waldemarsuddekrukan är det mest välkända konsthantverk prinsen skapade. I första hand gjordes krukan för hemmet på Waldemarsudde men också som gåva
till familj och vänner.

Idag tillverkas krukan på Porslinsfabriken i Lidköping. De bränns och glaseras, ytskikt putsas och varje exemplar granskas vid tillverkningsprocessens olika stationer.

Så här använder jag krukan i mitt hem. Jag har både fått den som gåva av min mamma då vi flyttade in i vårt hus och också köpt egna på Waldemarsudde. De finns att köpa i museibutiken på Waldermarsudde och också i deras webbutik så man behöver inte ta sig hela vägen till Stockholm men det är en upplevelse jag varmt rekommenderar.

Detta är en ytterkruka som är vacker att ha alldeles allena utan något i – som ett konstföremål. Eller så kan du skapa vackra blomsteruppsättningar alternativt sätta dina krukväxter här i. När jag planterar mina pelargoner i krukorna så grundar jag alltid med lecakulor och bra yrkesodlarjord. Visst kan du ställa ner plastkrukan med pelargon rakt ner i krukan men växten mår bra av att få lite ny näringsrik jord så den får växa till sig ännu mer.
Det viktiga med pelargoner är att du inte vattnar för mycket – det är det vanligaste sättet att ta död på pelargoner. Låt dem hellre torka ut lite då och då.

Waldemarsuddekrukan finns i olika storlekar och min mamma tipsade mig om att man kan använda den minsta som ljuslykta också. Krukan är klassisk vit men tre av  storlekar tillverkas även i en grönblå Jubileumskulör som togs fram 2015, för att fira Prins Eugens 150-årsjubileum och Waldemarsuddekrukans 100-årsjubileum.

Jag har en bok där jag finner jättemycket inspiration om hur man kan använda krukan och däri står även anekdoter om prinsens trädgårdar.

Ska vi göra ett blomsterarrangemang i den stora krukan?

Jag klippte lite kvistar från min hängbjörk i trädgården och använde dem i botten. Fungerar ännu bättre med hönsnät. En blomsterfakir blir lite för liten för den här breda krukan men har du några stycken av dem så blir det bra också.
Tillsätt vatten och börja sedan sticka ner pärlhyacint, gröna kvistar, tulpaner, blommande kvistar och vita påskliljor. Hälften har jag köpt och hälften plockat.

Så vackert!

I burspråket grupperade jag mina nyplanterade pelargoner – de älskar ju sol.

Jag har också satt sticklingar i en stor kruka för några veckor sedan och se – det tar sig! Den här plantan kommer växa upp, bli yvig och leva med mig i många år. Precis som Waldemarsuddekrukan.
En perfekt studentpresent, inflyttningsgåva eller 40-årspresent.
Alla hem borde ha sin samling av den klassiska krukan om du frågar mig.

Här finner du Waldemarsuddekrukorna>>

 

Kommentarer till “Låt mig berätta om den ikoniska Waldemarsuddekrukan

  1. Wow, inte tänkt förrän nu på hur fina dessa faktiskt är. Har liksom sett dem på håll i alla år och tänkt ”för prydliga för mig”. Men nu tittade jag verkligen och … ok detta är väl antar jag det som kallas influencing, men det handlar inte om att byta smak pga inlägget. Utan om att se hur denna produkt på riktigt kan tillföra nåt i mitt hem.

  2. Waldemarsuddekrukan är så fin! Som alltid blir jag inspirerad av din klädsel! Vilken otroligt fin klänning 👌😍 Varifrån?

Kommentarer stängda