Jag tillbringade hela min söndag ute i trädgården . Byxdress byttes senare till shorts och cremevit bh. Minns hur farmor gick runt i trädgården i shorts och bh under varma dagar – kände mig nostalgisk där jag stod och omskolade blommor och betsade mina blomsterlådor.

Dagen började dock  med en livesändning från mitt växthus.  Tittar ni på Hanna Wendelbo och mig varannan söndag?

Här delar vi med oss om våra tankar kring trädgården, kunskap utbyts, inspiration och skratt flödar in genom denna lilla telefonen och ut på Instagram. Vi har flera hundra som tittar på oss vid varje tillfälle så det är verkligen uppskattat. Vi började med detta i våren 2020, då pandemin var ett faktum och vi insåg att vi inte kunde besöka varandras trädgårdar på samma sätt under säsongen.

Nu är vi inne på tredje året med vår live och den har sannerligen öppnat många dörrar dessa år – vi båda har till exempel gjort varsin bok om trädgårdsliv. Tänk vad livet kan vara häftigt ibland –  det lönar sig att testa nytt, vara bjussig med sig själv och sin kunskap.

Så nu tänker ja dela ett riktigt bra life hack till er här. Jag la stålull i vinäger under ett dygn och sedan kokade jag svart starkt te. Dessa två penslade jag sedan på mina nya träramar jag bad min man bygga till blomsterbäddarna.

Kolla resultatet! Och skillnaden mot hur det var innan som du ser på den bortre bädden. Där har vi obehandlat trä som jag inte hunnit betsa med te än.

Så först penslar jag med vinäger och sedan starkt svart te. Smart va?
Blir en riktigt fin patina tycker jag. Känner mig dock inte så värst nöjde med mina rätt slarviga tulpanodlingar – lökarna blev lite ojämnt satta och jag hade nog behövt ett par hundra till i dessa bäddar. De får blomma upp, ge mig buketter och sedan ge plats för dahlior och blomstermorot.

I grönsakslandet växer det också tulpaner – men, hallå, snabba er lite nu då… Vill ju så sallad och fänkål nu.

Igår åkte i alla fall solrosor ner i rabatterna – dessa sorter har jag direktsått och ett par har jag  även förodlat.

Det är ingen ordning med mina försådder i år men det kommer definitivt blomma ändå. Grämer mig över att jag inte ligger i framkant med flockblommiga växter dock – har helt missat köpa frön till slöjsilja i år.

Inne står den här fantastiska buketten och den blev snabbt förevigad med kameran innan jag drog ut i trädgården igen.

Jag skulle nämligen ringla i min nystädade keramikverkstad.

Jag var på kurs på Hönö förra veckan och fick med mig massa inspiration. Har en del bilder från detta besök faktiskt så jag ska skrapa ihop ett inlägg till er.
Nä, nu ska jag slå ihop datorn och kika på Heartstopper med lillebror – serietips på Netflix!

Kommentarer till “Tips – så här betsar du obehandlat trä med te

 1. En sak som känns så härlig med din trädgård är just att tulpanerna inte står i perfekta rader! Din trädgård känns varm och levande, blir glad av bilder därifrån!

 2. Det är första året för mig med att förså i godislådor. Hur får du sådderna från lådan till jorden? Det var ju askrångligt, jag försökte dra försiktigt men rötterna gick av, försökte pilla upp men fick onte isär, försökte hälla ut men asjobbigt. Tips?

  1. Hej,
   Jag brukar omskola dem till en liten kruka så plantan få växa sig buskig innan jag sätter den rakt ut i landet.
   Från godislådan så välter jag ut hela “kakan” med alla små plantor som kommit upp. Sedan bryter jag loss en och en – om jag har satt dem för tätt så brukar de ha växt in i varandra med rötterna men jag drar försiktigt dem isär. Brukar inte vara några problem. Det är pilligt och tidskrävande ja – men man sparar väldigt mycket plats på att odla i godislådor så jag tycker det är värt det 🙂

   1. Jättetack för svar! Jag provade att gräva ut dem en och en med en vanlig sked, gick sådär… Ska testa din metod nästa gång. Ska försöka se det som mindfulness.

 3. Hej, för vad är stålullen i vinäger för? Ser iallafall snyggt ut och dessutom rätt billig och miljövänlig!

  1. Jag antar att det blir en kemisk reaktion när dessa ämnen möter varandra 🙂
   Ja visst är det både billigare och mer miljövänlig än järnvitriol.

Kommentarer stängda