Jag håller på med mitt te – fotar, packar, organiserar, redigerar och skriver. Sedan smakar jag och testar mig fram också.
Dricker flera glas om dagen och försöker lära mig alla egenskaper.

Det ska vara lite olika temperaturer på vattnet till de olika sorterna för attt få ut det bästa av teets egenskaper. Jag gillar de gröna teerna eller det vita allra mest.

Vitt te med mullbär – nr 009. Vitt te är extra eftertraktat och lent att dricka.
För att få vitt te plockar man endast de vita tebladsknopparna och de små späda, silverfärgade bladskotten. De fina skotten plockas för hand under våren och torkas sedan genast varsamt. Ett väldigt elegant te enligt tekännare – jag håller med.

Tanken är att jag ska hålla i teprovningar så småningom och just nu försöker jag lära mig allt det finns att veta om denna dryck.

Jag jobbar långa dagar just nu men jag tog både lördag och söndag ledigt och idag åkte jag hem tidigare för att mysa med barnen. Det blev sushi, kloka samtal och bad. Inget gör mig lyckligare än när barnen mår bra och har roligt. Känner mig otroligt tacksam.

Efter de senaste dygnens mediabevakning har jag också fått en smärtsam påminnelse om hur previligerad jag är som vit. Jag är chockad över vad jag tagit del av och skäms över att jag inte engagerat mig och haft mer kunskap i ämnet. Ifrågasätter mig själv och undrar varför jag inte pratat mer med barnen om rasism. Jag känner mig fortfarande ganska vilsen och dum, funderar på om den där svarta rutan jag publicerade idag med #blackouttuesday var kontraproduktiv och om jag kanske bara borde lyssna in och lära mig mer. Låta mig informeras och söka mer kunskap. Sedan vara en bra förebild för mina barn och aldrig mer blunda för rasism.

Jag lyssnade på det senaste avsnittet av Det skaver – gör det du också.
Vi diskuterar den senaste veckans händelser i USA, mordet på George Floyd och reaktionerna och protesterna som kommit efter det. Vad kan vi som vita aktivt göra i vår vardag för att ta ställning mot rasismen i vårt samhälle? Vi diskuterar vad vi själva gör för att försöka påverka och själva bli bättre allierade i kampen mot rasismen.

 

Kommentarer till “Lite blandat – om te och kontraproduktivitet

 1. Hei 🙂,jag undrar hvilken glans grad eller matt hets grad du har målat i ditt hus? Tenker då på veggarna dina ,elskar det utseende og ønskar och måla i samma stil. Du har en jette mysig blogg!😊

 2. Bor i förort till Gbg.och ser ständigt detta hat och rivalisering mellan olika grupper.Där kan jag hålla med hen som kallar sig Tänk efter.Enormt hat hos vissa svarta mot sk.vita MEN till skillnad mot hen tänker jag på annat sätt.Många svenskar är mycket fördomsfulla mot människor från andra länder men dom duger att bli serverade av på utlandsresan.Läser flashback ibland och jösses så skrämmande läsning av högst vanliga snälla svenskar.

 3. Kristin..blir lite ledsen då du tycks försvara dig.Det behöver du verkligen inte.Som barn lärde jag mig att det finns elaka/dumma människor överallt i världen oavsett hudfärg/land.

 4. Så hög igenkänning i din text! Dvs det gällande rasism, kontraproduktivitet, privilegier etc.

 5. Du verkar vara helt omedveten om det omfattande våld som begås av svarta mot vita i USA och på många andra håll – mord, våldtäkter, förnedringsrån, knock-out game osv, i en grotesk utsträckning. Våldet mot vita av svarta är mycket mer omfattande än det omvända. Störst av allt är dock svartas våld mot svarta. Att tro att George Floyd var någon slags ängel för att han blev illa behandlad av en polis är rätt naivt. Floyd var en multikriminell knarklangare!

  1. Hur många vita har blivit dödade av svarta poliser i USA?

   Det är skillnad på våld utfört av auktoriteter som polisen och våld som utförs av rasifierade eller ekonomiskt utsatta grupper.
   Jag inser att jag måste läsa på en hel del om privilegier och samhällsstrukturer och jag föreslår att du gör detsamma innan du lämnar liknande kommentarer i mitt forum igen.

  2. Vet inte om du är ett troll. Men oavsett vad George Floyd hade gjort sig skyldig till eller inte tidigare i sitt liv så ska inte en interaktion mellan polis och civila sluta med att personen dör eller skadas. Och i USA sker det alldeles för ofta och då med en helt oproportionerlig slagsida mot svarta och latinamerikanska personer.

  3. @Tänk efter:
   I ett rättvist samhälle så hade George blivit tagen av polis som inte använt övervåld, häktad och sedan dömd i domstol enligt landets lagar. Nu blev han dömd till döden av fyra tungt beväpnade poliser, som dessutom såg till att hålla undan människor som ville ingripa, och sedan offentligt avrättad medels kvävning.
   Att beskriva det som “illa behandlad av en polis”
   Jag saknar ord…

 6. ” Jag är chockad över vad jag tagit del av och skäms över att jag inte engagerat mig och haft mer kunskap i ämnet.” Känner igen mig så mycket i det, att skämmas över att jag inte engagerat mig eller är insatt i ämne X. Däremot har jag börjat försöka känna att det är okej att jag kanske inte kan allt om ämne X när jag kan hur mycket som helst om ämne Y. Tänker att bara man är medveten om vad man kan mindre om, och stöttar de som är insatta så gör man i alla fall något, för man kan inte göra allt.

  1. Jag vet – har tänkt på det hela morgonen. Varför går jag runt och känner skam när jag verkligen kan så mycket om andra hjärtefrågor jag själv har erfarenheter i och engagerar mig i. NPF, beroendsjukdomar, medberoendeproblematik, kvinnomisshandel och annat som korsat min väg.
   Men jag vill verkligen lära mig mer om detta – göra vad jag kan och bidra med samtal runt matbordet här hemma och säga ifrån när det skaver.

   Får vila i det – att man kan inte brinna för allt men man får inte heller blunda.

 7. Jag tänker att de absolut viktigaste är att man håller i sitt engagemang och tydligt tar ställning även när protesterna lagt sig, när media slutar rapporterar och när man vaggas in i en vardag. För som mörkhyad finns rasismen där, och de nedlåtande kommentarerna. Som själv mörkhyad saknar jag ofta att när någon i kafferummet, på festen osv fäller en kommentar, ett ” skämt” att massan bredvid reagerar. Istället för tystanden den blir medhåll. Skämtet, kommentaren är sårande. Alltid.
  Rusta våra barn i att lära dem att stå upp för alla och våga säga ifrån. Och det i såväl ord som handling förstå då kan vi nå förändring tror jag.

  1. Tack för din kommentar. Du har helt rätt!
   Ska göra mitt absolut bästa i att rusta barnen och vara den som reagerar när något rasistiskt uttrycks.
   kram till dig

Kommentarer stängda