Imorgon lanseras vår kollektion Sisterhood.
Vi visste från dag ett att detta var mer än några t-shirts med tjusiga tryck på. Vi hade nämligen bestämt oss för att göra skillnad.
Kanske är det i sviterna av Metoo eller så är det helt enkelt dags att lyfta upp viktiga frågor på bordet, sprida kunskap, förståelse och väcka engagemang.

Sverige är ett av världens minst ojämställda länder. Ändå är mäns våld mot kvinnor ett av våra största samhällsproblem.

Jag levde med en man som slog mig regelbundet under fem års tid. Därefter fortsatte hoten och trakasserierna i fem år till. Det är alltså tio år av rädsla för mitt egna liv. För att inte tala om ångesten jag hade över att människor jag älskar också skulle bli skadade.
Jag har svårt att beskriva hur ensam och isolerad jag kände mig under denna period.
Jag känner ingen ilska mot min förövare längre – det såret har läkt.
Men jag är fortfarande väldigt arg och besviken på mig själv som inte insåg mitt egna värde.
Jag borde haft verktyg. Jag kan titta tillbaka på denna 16-åriga tjej och och bli alldeles bedrövad över hur lite kärlek hon kände för sig själv och verkligen beklaga i djupet av mitt hjärta att hon trodde att hon förtjänade denna misär.

Och jag kan inte hjälpa det – men jag undrar också varför ingen satte stopp. Varför ringde ingen polisen?
Vi måste sprida information i hur man kan förekomma och förhindra mäns våld mot kvinnor och barn. Hur man kan hjälpa utsatta kvinnor och ge dem en ny chans och skapa ett bättre liv.

Eller hur?

Imorgon, på Internationella Kvinnodagen, kommer vi på FGL dela med oss av information om hur ni kan göra för att engagera er. Enkla och självklara saker.
Och så kommer vi lansera kollektionen Sisterhood i hopp om att sprida detta viktiga budskap ännu mer.

Under tiden så kan ni kika in på Huskurage och Unizon.

Kommentarer till “Metoo, mörk bakgrund och Sisterhood

 1. Usch! Att detta får hända är så hemskt. Allt detta våld. Tack för att du delar med dig av din historia. Fina tischor!

 2. Ett mycket starkt inlägg. Tänkte sagt det till dig i butiken igår, men det försvann i en massa annat.

  Vi måste öppna våra ögon mer för vad som händer runtomkring oss. Våga ställa frågan. Våga lägga sig i. Det kan vara väldigt svårt, men vi måste. Vi måste prata om det.

  Ett fantastiskt initiativ som ni tagit i och med denna kollektion. Önskar den fanns i min storlek, men förstår att det är mycket begärt 🙂

 3. Du modiga människa! <3
  Jag gick genast in och beställde Be Strong-tishan. För att ni driver en så viktig fråga, men också för att jag vill stötta dig i ditt entreprenörskap. Du rockar!
  All kärlek till dig!

 4. Respekt til deg. Og en påminnelse til oss alle: Eyes wide open. Det er bare sånn vi går framover. Gratulerer med kvinnedagen og lansering av kolleksjon!

 5. Tack för att du berättar <3 Och för att du fortsätter lyfta så viktiga frågor. Det gör skillnad.

 6. Så fint/modigt att du delar med dig av din erfarenhet av detta hemska våld mot kvinnor. DU är en stor inspirationskälla och jag känner att jag vill, bör, måste engagera mig. Och jag förstår vad du skriver, om ilskan man känner mot sig själv. Så svårt att vara lika snäll mot sig själv som mot andra. Man skulle ju aldrig rikta samma besvikelse och ilska mot andra som vart i samma sits. Stor kram till Dig!

 7. Stort TACK för att du orkar och har modet att dela med dig av din historia<3 Har själv samma erfarenhet som du och vet vad det gör för självkänslan och sedan ilskan mot sig själv när man väl blir starkare igen och kan se på det med andra ögon. Har gått 15 år men kämpar med det fortfarande i perioder.
  Stort TACK också för att du jobbar för att göra skillnad, att du hjälper till att lyfta upp detta på bordet!

  KRAM

 8. Vilket fint och viktigt initiativ! Är dock nyfiken på hur mycket av vinsten som kommer att gå till våldsutsatta kvinnor?

  1. Förstår att den tanken kan dyka upp spontant då en är van att se typ HM profitera på kvinnors lidande samtidigt som HM orsakar många kvinnor lidande. Men låt oss ej blanda ihop stora varumärkens feminist-Washing med små aktörer som väljer att nischa sig som medsystrar?

   Såna här projekt ger sällan någon stor vinst. Jag kan tänka mig att Kristin och Rebecka Miranda arbetar sjukt många ”gratis”-timmar med.

   Så om de nu får en skjuts för sina varumärken och slipper gå med förlust på tröjorna: Spelar det nån roll? Är det inte samma sak som att ngn tex jobbar på ett dåligt betalt men meningsfullt jobb på typ nån ideell organisation? De människorna får otroligt mkt social cred trots lön för jobbet.

   Nä, eftersom det är helt solklart att Kristins engagemang inte kommer ur cynism utan ut syskonskap med drabbade, och dessutom ur egna erfarenheter… så behöver vi kanske ej ifrågasätta. Jag räknar med att kollektionen är smart rakt igenom. <3

   1. Samt: Kristin lämnar ut sina trauman inför oss. Självklart stärkande för många läsare (statistiskt sett kan en räkna med att en hel del av Kristins följare är utsatta för ngn form av våld från män). Det tar hon inget betalt för att vi får läsa. Det är ett förtroende vi får. Att förvalta.

   2. Du får gärna räkna med att kollektionen är smart rakt igenom. Däremot tycker jag att det är helt rimligt att ifrågasätta om någon del av vinsten överhuvudtaget går till välgörande ändamål, särskilt då man skriver ett blogginlägg som ovan med bland annat “Vi visste från dag ett att detta var mer än några t-shirts med tjusiga tryck på. Vi hade nämligen bestämt oss för att göra skillnad”.

    För mig spelar det ingen roll om det är ett stort eller litet bolag som lanserar kollektioner som ovan och “nischar sig mot medsystrar”. Jag tycker att alla har ett ansvar att inte profitera på kvinnors lidande.

    Nu såg jag i blogginlägget efter att viss del av vinsten skänks till kvinnojour/välgörenhet/minnsejexakt, vilket självklart är positivt. Hade så inte varit fallet hade jag dock tyckt att kollektionen blivit ganska tom och enbart något att tjäna pengar på, eftersom informationen är sådan som man ganska enkelt kan googla fram. Hellre då att Kristin tar betalt för sina blogginlägg för 🙂

 9. Fantastisk skrivet och din historia berör långt in i hjärteroten! Ditt mod och styrka kan hjälpa så många andra. Tack Kristin för du delar din berättelse. Kärlek och kramar från oss på Kvinnojouren💙💎💙

 10. Ni är underbara, kloka, ja helt fantastiska som använder era plattformar till att lära ut, dela med er och skapa starkare band mellan kvinnor <3 Tillsammans kan vi göra skillnad och tillsammans kan vi förändra världen till något bättre. Vi kan hjälpas åt att sätta stopp, markera och förhindra! Tack fina Krickelin för att du är modig och delar med dig, du är stark ♡

 11. Så starkt av dig o dela med dig om dina erfarenheter, tror de är det som ger mod och mest stöd för den som är mitt i det. Det liksom en omgivning med mod att anmäla. Att man får lära sig att de går att anmäla anonymt för en kompis skull tex.

  Tack för ni använder ert företag o era sociala medier till att lyfta något viktigt! Och stötta!

 12. Tack för att du delar med dig med dessa bitar ur ditt liv, det krävs lång tid och någotsånär läkt själ för att orkar dela.

  Jag vill inte vara en människa som inte ser, jag vill se, lägga mig i och lita på min insikt. Även om jag bara är en konflikträdd liten lort.

  Tack <3

 13. Fan vad bra! Jag blir varm i hjärtat när ni använder era fantastiska plattformar till såna här viktiga frågor. Grymt jobbat! 🙌

Kommentarer stängda