Det här inlägget har jag skrivit på i fyra dagar. Inte för att det är en speciellt krånglig text som behöver en mängd arbete bakom utan för att jag jobbat mycket med KLco och släckt tunga bränder i privatlivet samtidigt. Hatar när det blir så. Med tanke på förra inlägget alltså…

Jag sitter i frisörstolen och blänger på mig själv i spegeln.
“Men herregud – vilka påsar jag har under ögonen” utbrister jag då tjejen drar kammen längs med en hårslinga och klipper av toppen.
“Åh, så är det för alla i det här ljuset” utbrister hon och skrattar och jag sjunker ner bland mina mail i telefonen istället. Det hon sa stämmer säkert men påsarna är kvar även när jag ställer mig framför spegeln i hallen och i mitt badrum också. Faktum är att jag nästan kan höra hur det kluckar och knastrar i vätskan som samlats runt mina ögon just idag.

Är det något ytligt jag tycker är riktigt jobbigt med åldrandet så är det just de här förbaskade mörka påsarna under mina ögon. Jag gör allt. Ansiktsyoga, dricker massa citronvatten, använder grymma produkter, går och lägger mig tidigt, använder den där gua sha stenen och nu har jag även klickat hem en ny burk ögonpads som jag lagt i kylen för att använda varje morgon.

Påsar under ögonen kan bero på olika saker. Det kan vara ärftligt och komma med åldern när huden blir slappare.  Det kan även bero på allergi eller för lite sömn. Det kan också bero på ett högt saltintag och det bidrar till vätskeansamlingar i kroppen. Stress eller mycket tårar kan också vara en påverkande faktor.
Jag tror mitt är en kombination av ärftligt och att jag sover dåligt om nätterna. Jag har börjat äta melatonin för att sova längre men det hjälper föga – jag kämpar på och testar olika saker för att inte vakna tre gånger per natt och sedan gå upp runt fem. Ghaaa, vad är det med kroppen? Älskar att åldras, verkligen, suck.

Men tillbaka till påsarna. Visst använder jag concealer och en bra foundation som ibland hjälper till att trolla bort det mörka lite grann – men svullnaden är ju fortfarande kvar och det är inte alltid jag orkar hålla på med smink. Hur kan jag hjälpa kroppen att motverka de mörka påsarna?
Jag har läst på – såklart.

Här har både du och jag lite tips.
– Det sägs att dricka mer vatten och lägga något kallt under ögonen kan hjälpa till att krympa påsarna. Tips är att testa kylda skedar eller gurkskivor. Man kan också blöta en handduk med kallt vatten och kyla ner. Bäst är att göra detta när du sitter upprätt.
Ett annat bra tips jag läste om är tepåsar med koffein i sig. Svart och grönt te innehåller koffein.

Koffeinet i teet innehåller antioxidanter och kan därför hjälpa en på traven.

Gör såhär:
-Doppa två tepåsar i kokat vatten i 3 till 5 minuter.
-Lägg dem i kylen i 20 minuter.
-Pressa sedan ut den extra vätskan och applicera tepåsarna på området under ögat.
-Låt tepåsarna vara kvar i 15 till 30 minuter.

Andra saker man kan tänka på – sömn, inte för mycket salt i maten, äta mer kollagen och C-vitamin. Med kollagenrika livsmedel kan man öka sina nivåer av hyaluronsyra och skapa en friskare hud sägs det. Det motverkar att huden börjar sjunka in och hjälper till med påsar under ögonen. Har ni också oförtjänt synliga påsar under ögonen?

Ha en fin dag nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer till “Mörka påsar under ögonen

 1. Tack för dina alltid viktiga ämnen här på bloggen. Som jag förstår det hjälper melatonin framförallt vid insomning. Det har snabb halveringstid och går fort ur kroppen. I perioder med sömnbekymmer har jag däremot blivit hjälpt av sedix, passionsblommaextrakt. Finns på apoteket. Hoppas det kan vara till hjälp!

 2. Måste få tipsa om Ordinarys Caffeine Solution. Kostar en hundring och är extremt prisvärd. Jag tar under ögonen varje kväll och vaknar med betydligt mindre synliga påsar under ögonen.
  Överväger dock operation på sikt men för nu funkar Ordinary. Jag har lagt en förmögenhet på olika ögoncremer men detta serum är fenomenalt!

 3. Jag har tunn hud, och har alltid varit mörk och påsig under ögonen. Är född på 70-talet och har sedan åtminstone 80-talet sökt efter lösningar i både analoga och digitala medier. Har testat lymfmassage, att ta bort salt ur kosten, sova mer, diverse krämer och serum, gurkor, tepåsar, jordgubbar, masker som kylts i kylskåp, motion, akupunktur. Har frågat läkare och gått på salonger. Har ätit tillskott. Det känns som att jag har testat allt (vilket jag givetvis inte har), och nu har jag gett upp. Jag är 50 år. Så länge jag inte vill genomgå plastikoperation, eller göra tear trough, eller spruta in fillers. Det är självklart inget som helst fel i det, men det passar inte min livssituation. Nu har jag landat i ett accepterande av mina mörka påsar, och med accepterandet kom ett lugn.

  Jag hoppas att ni som är mitt uppe kampen hittar en lösning som passar er. Att inte känna igen sig i spegeln är verkligen inte roligt. 🌻

 4. Har läst nånstans att supermodeller använder hemorojdsalva under ögonen pga drar ihop blodkärlen. Men vet inte om det är sant eller särskilt nyttigt…

 5. All den här alternativmedicinen som börjat florera på bloggar skrämmer mig. Går människor runt och verkligen tror på sådant här?! Vad hände med vetenskap och källkritik?

 6. Har inga påsar men mörka ringar som är omöjliga att bli av med, syns speciellt nu när resten av ansiktet är spökblekt. Inget naturligt har hjälpt och vill inte spruta in något som ska fylla ut, vilket tydligen är det enda effektiva i mitt fall. Det bästa hittills är ett stift från Maybelline som effektivt täcker över, billigt är det också och bättre än allt svindyrt jag provat. Har resignerat och nöjer mig med det.

  Sömnhelvetet ja. Som sänker livskvaliteten i stora mått. Det händer radikala saker i kroppen i förklimakterie och klimakteriet, det där kan du säkert. Jag resignerade där också och har helt enkelt tagit till insomningstabletter vilket räddat och räddar min tillvaro. Och ja jag vet att det kan vara beroendeframkallande, att det bara ska användas tillfälligt etc etc. Själv tycker jag att jag är helt kapabel att styra det där själv och fatta förnuftiga och bra beslut när det gäller mitt (ibland obefintliga) sovande och hur jag ska få det att fungera i mitt liv och arbetsliv som egen företagare. Tack och lov tycker min läkare, som bistår med recept när det behövs, det också. Jag tar dem inte varje dag och inte ens varje vecka, härdar ut ett antal nätter men vilken lättnad det är att veta att OM jag måste somna och sova så kan jag göra det.

  1. Känner så igen mig! Tycker att åldrandet är helt ok på de flesta plan men stör mig väldigt mycket på mina påsar under ögonen. Och sömnproblem…
   Jag tar också insomningstabletter då och då och har också en läkare som skriver ut recept så länge jag håller mig på en rimlig nivå. Det är väldigt skönt att veta att jag har möjligheten att ta en tablett när det verkligen behövs. 😊
   Tack för tips om kollagen, det har jag inte testat.

   1. Kan rekommendera att testa akupunktur för sömnbesvär. Hjälper mig i perioder när jag inte vill ta tabletter.