“War välkommen kära du, till Carl Larsson och hans fru!”

Förra veckan var jag i lilla Hyttnäs och besökte Cral Larsson gården. Det var närmast en religiös upplevelse för mig som är uppvuxen med en mamma som var smått besatt av Karin Larsson och hennes stil. Våra grannar var släktingar till Carl Larsson och bjöd mina föräldrar på maskeradfest på gården en gång. Hon var helt lyrisk efter den helgen och hon pratar faktiskt om det fortfarande.

Så när jag steg in i Karin och Carls hem så kunde jag känna igen så mycket från min egen barndom. De handmålade gröna köksluckorna med blommönster och det lingröna gamla bordet med slingrande rosetter längs kanterna från mitt barndomshem fick en helt annan förståelse från min sida. Och alla pelargoner då…

Här är hon – geniet. Karin Larsson. Målad på dörren in till ateljén där hon satt och vävde.

Ett otroligt vackert rum. Älskar golvet och taket, väggarna – jag älskar prick allt.

Jag tycker om hur möbler står utspridda på ett oklassiskt sätt och hur hela hemmet osar kreativitet och lek.

I deras matrum stod frukostbrickan uppdukad. Mysigt med träsoffan under fönstret och alla möbler som trängs ihop från golv till tak. Tycker verkligen om den här röda kulören.

Den röda tillsammans med den gröna och all vävd textil så kan det inte bli mer Karin – känsla tänker jag.

Vackra målningar överallt. Det här skåpet/installationen in i väggen är så kul med den orangea botten. Jag tror det är barnens dopskedar som hänger där, kan det stämma?

“Älska varanda barn – ty kärleken är allt”

Kakelugnen fortsätter upp i taket med den här fantastiska målningen.

Den mest klassiska bild ever – de här vyn har ni sett på målningar av Carl Larsson, inte sant?

Carl och Karin Larssons hem

Älskar hur man stiger upp på en lite högre nivå för att komma närmre utsikten över trädgården och vattnet.

Min hjärna höll på att koka över av alla intryck och det gjorde det inte bättre av att vi fick tillåtelse till att fotografera (vilket man annars inte får) under vår rundvisning.
Med både systemkamera för bloggen och mobil för dokumentering a la minute för story på Instagram…hahaha… och så åtta kollegor som känner precis samma sak – samtidigt som vi lyssnade på guiden som berättade om den spännande familjen Larsson.
Upplevelsen blev otroligt maxad och jag vill backa bandet och låta allt sjunka in lite mer. Känns fint att nu sitta med allt bildmaterial jag samlat på mig härifrån och få uppleva det på nytt igen.

I gästrummet – i det lilla förmaket där gäster sov. Så mysigt sovalkov.

Inne i sottern Suzannes rum – här hade hon målat den vackra bården själv. Vilken talang.

Suzanne y otro by Carl Larsson

Här är hon i en av Carls målningar – ståendes med penseln i hand skapar hon bården i sitt rum.

Här ovanför sängen har hon skrivit “Suzannes rum” bland blommorna. Så fint tillsammans med grön panelvägg.

Kanske att tapeten ryker i köket nu och jag målar en färg med en bård längst upp….

I alla fall – här är den genialiska blomstertrappan. Har jag skrivit genialiskt två gåmger i detta inlägg nu kanske? Ja, men ni fattar. Det här hemmet är helt otroligt – här finns inga regler och man har byggt ut på ren lust och behov – och så har man gjort det så visuellt vackert och lekfullt att det är en fröjd att smyga runt här och suga åt sig inspiration.

Om jag skulle ha två sådana framför våra fönster i matsalen kanske – måste bara sätta in en kakelugn också…

Säng mitt i rummet – varför inte? Här är Carls säng och det är så fint med alla böcker längs väggarna och med Karin inramad vid nattygsbordet på sänggaveln.

Ska leta små träramar på loppis.

Karins säng – hon sov med alla barnen. Inte Suzanne dock, hon hade ju ett eget rum.

Bården här! Svimmar så fint – tror ni jag får igenom detta hemma?

Carl och Karin gav varandra gåvor som de själva skapat – hon fick bården målad av honom och Karin i sin tur gjorde det vackra draperiet till Carl.

Carl Larssons sovrum

Varenda vrå är fantastisk och hela hemmet osar hemtrevnad och kärlek. Fullt av lek och kreativitet – öppet för familj och vänner.

Att få strosa runt i rummen tillsammans med dessa tjejer var fantastiskt roligt och ett minne jag kommer spara nära hjärtat länge.

Lägger också på minnet att jag ska ha fönsterlådor ut mot trädgården fulla med krasse nästa sommar.

Vi fick fika i trädgården och var väldigt tacksamma över det vackra vädret.

Både Anna Kubel och jag dokumenterade den gulliga fikakorgen med garnbollarna på. Festligt!

Sedan fick vi muffins bakat på Karin Larsson vis – köpte även bakboken med alla recept givetvis så här ska det bakas i sann Sundborn-anda hela hösten.

Lycklig Kristin i Lilla Hyttnäs.

Jag som varit hos Claude Monet i Giverny flera gånger känner verkligen att båda dessa konstnärsfamiljer har inspirererats av Arts & Crafts-rörelsen.

– Karin och Carl prenumererade på den tidskrift som var som viktigast vid sekelskiftet 1900, engelska The Studio. Därifrån fick de mycket av sin inspiration. Den stil de skapade var i högsta grad inspirerad av Arts & Crafts-rörelsen och den tidsanda som rådde vid sekelskiftet, berättar Eva Seeman, specialist på modern design och konsthantverk på Bukowskis. (källa)

Många drömmar kring mitt egna hem och trädgården nu – den här blomman liksom…

Så fin. Här med Anna Sylvan från mrs Mighetto.

Ja, det var ett bildregn utan dess like.
Hoppas ni orkat ta er igenom hela inlägget. Vad har ni för relation till Carl Larsson förresten? Har ni besökt Lilla Hyttnäs någon gång?

Kommentarer till “På besök i Lilla Hyttnäs – Carl Larsson Gården

 1. Åh! Jag var där nån månad efter dig. Jag fick inte ta foton. Så tack för att du lagt upp dina bilder!

 2. De gula blommorna i slutet, är det inte jordärtskocka tro. De är släkt med solros och blir höga gula blommor. Och det bästa är ju att jordärtskockorna kan man ju äta med. Ett tips bara. Härliga bilder. Vill också dit någon dag.

 3. Jag var där för säkert 15 år sedan, väldigt fint. Det är väldigt många influencers av olika slag som varit där de senaste månaderna så nu ser man det överallt!

 4. Jag har aldrig varit där men var otroligt inspirerad av Karin och Carl när vi renoverade en bondgård på 80-talet. Bården var väldigt populär (och svindyr) så tänk känslan när den äntligen satt där som ett smycke i salen. /Maria

 5. I found I was holding my breath from room to room. So much to take in – It is perfect.

 6. Jag var där på guidad tur veckan före er och tyckte det var fantastiskt. Vår guide berättade om skåpet i den fd dörröppningen i matrummet och sa att Carl kallat det ett “syndaskåp”, dvs barskåp. Jag tror inte det är dopskedar som hänger där utan skedar att dricka punsch eller snaps med.

  Besökte även Zorngården i Mora samma vecka och kan rekommendera detta varmt också!

 7. Jag har varit där och känner precis som du, vilket magiskt ställe! Och varje gång jag ser bilder därifrån i efterhand får jag ett sådant sug att åka tillbaka och uppleva det igen. Det är verkligen en upplevelse! 🌸

 8. Jag har varit där för många år sedan och sen letade jag och mitt ex hus där i krokarna så var där mycket på husvisningar. Dalarna är ljuvligt och Karin Larsson en sån inspiration- vilket kulturarv att förvalta!

 9. Underbart inlägg!! ❤ Känns som jag är där igen… besökte gården för kanske 12 år sedan. Minns fortfarande känslan. Färgharmonin, mysigheten, de snillrika idéerna. Kärleken och omtanken som satt i väggarna. Tyckte det var lite synd dock att man inte fick fotografera inomhus. Fast hade man fått det, hade jag nog inte kunnat “slappna av” och insupa allt och lyssna på guiden lika bra… 😊

Kommentarer stängda