I samarbete med Visit Halland
I slutet av april, då knöltången är som godast och då havet är krispigt och djupblått, tog jag emot Emily Slotte och Caroline Borg i Varberg. De reste tillsammans med sina män genom Halland i tre dagar och jag hade äran att vara deras värd i Varberg. Jag hade lagt upp en härlig agenda för dagen med mina favoriter som också skulle matcha min kunskap så de skulle komma hem berikade med något nytt och inspirerande.
Vi började på Brukstorget i Varberg där vi möttes upp i min lokal hos KLco. Här utbyttes kramar, härliga skratt och så pratade vi ikapp. Kul att träffa tjejernas män tyckte jag – så roligt att de fick uppleva Halland tillsammans. Dagen innan hade de varit I Falkenberg och ätit middag hos Ocean och hämtat fika hos Solhaga Stenugnsbageri som de tagit med till Skrea strand – tips!
Hos oss hade vi en teprovning och sedan besökte vi flera fina butiker runt om i området på Brukstorget.
Vi var inne hos Artispelisse som importerar franska antikviteter till Sverige – där finner man alltid så fina grejer och jag föll handlöst för dessa kristallglas på denna spegelbricka. Vackert! På Brukstorget finns det bageri, restaurang med jättegod lunch, flera vintagebutiker, blomsterbutik och så vi då som har kläder och te bland annat.
Vi körde vidare genom Varberg och ut till Spiseriet som ligger vid Johnsons gård. Här är en fantastisk destination som är väl värd ett besök om ni kommer till Varberg i sommar. Här finns Sikta Stenugnsbageri, en stor keramikateljé, blomsterbutik, glassbar och restaurang Spiseriet som har den klart bästa lunchen i Varberg.
Vi åt torsk med smörstekt sockertång och jag fick en möjlighet att berätta lite om tången vi åt och förbereda gästerna på nästa aktivitet.
Vi hade nästan svårt att bryta upp från denna mysiga stund då tiden bara flög iväg i den varma vårsolen och samtalen flödade över bordet.
Men dags för en tur till havet. Jag tog med gänget till Subbe Fyr som ligger mellan de två stränderna Apelviken och Kåsa – här är det gångavstånd mellan de båda så är ni i Varberg så tycker jag ni tar en kik på vilken strand ni tycker passar er bäst innan ni fäller upp solstolen. Eller så tar ni sikte på en av klipporna – det brukar jag göra.
Vid fyren mötte vi upp min kollega och vän Anna Linton och hon hade preppat upp med spännande saker på en av klipporna.
Vi började med att dra på oss våtdräkter och sedan slog vi oss ner för att ta del av kunskap kring havets trädgård.
Tänk att det finns ett klimatsmart superfood i havet precis bredvid oss – redo att plockas upp och vara fin råvara till fantastiska maträtter. Våra gäster hade aldrig smakat svensk tång innan och lyssnade med stora öron på kunskapen kring ämnet. Tång går att använda både i mat, i odling och till hudvård. De flesta tångsorter innehåller många olika vitaminer och mineraler, spårämnen och antioxidanter.
Visste du:
Japaner hör till de mest långlivade människorna på jorden och vissa forskare tror att deras intag av alger – otroliga fem kg per person och år – spelar en roll i detta. De drabbas också mer sällan av demens och tarmcancer. Om det finns en korrelation mellan deras intag av ”sea weed” och uppvisade hälsofördelar är oklart men man kan ju undra… (källa)
Dessutom – Hälften av jordens syre produceras av alger och tång. Tång tar upp näring ur havet (kväve och fosfor), och bidrar alltså till ett mindre övergött hav.
Anna bjöd på fröknäcke som hon bakat ihop med torkad sockertång.
Förknäcket serverades med en morotshummus och en gurksallad med knöltång i. Alltså, sjukt gott!!
Här får du recept:
FRÖKNÄCKE
1 dl sesamfrö
2 dl vatten
2 dl majsmjöl
1,5 dl solroskärnor
0,5 dl linfrön
1 dl pumpakärnor
0,5 dl olivolja
2 tsk flingsalt
3 msk torkad sockertång
Sätt ugnen på 150 grader varmluft.
Koka upp vattnet.
Blanda majsmjöl, solroskärnor, linfrön pumpakärnor (spara några att strö över senare) och olivolja i en bunke. Häll på det kokande vattnet. Låt svälla 5-10 minuter.
Klicka ut hälften av degen på ett bakplåtspapper. Tryck ut det lite lätt med händerna. Lägg på ett till bakplåtspapper och kavla degen tunt, ca 1 mm.
Dra bort det övre pappret. Strö över pumpakärnor och flingsalt. Kavla lite till så att frön och flingsalt fastnar (utan papper mellan kavel och deg).
Upprepa kavlingen med resterande deg.
Baka fröknäcket ca 20-25 minuter. Vill man ha lite mer färg på knäcket så höjer du till 190 grader mot slutet, passa noga så att det inte bränns.
MOROTSHUMMUS-
Slanta 2 morötter och blanda med lite olja. Rosta i ugnen på 200 grader tills mjuka, ca 20 min. Häll av 1 förp. kokta vita bönor. Mixa ihop med morötterna, 2 msk kallpressad rapsolja, 1 msk äppelcidervinäger och salt efter smak.
GURKSALLAD-
Dela en gurka på mitten på längden, skrapa ur kärnorna. Skär resten i skivor. Blanda med 1 näve finhackad mynta, 2 msk av knöltång förökningsblåsor eller kapris, 1 msk kallpressad rapsolja och en sked picklade senapsfrön.
Lycka till!
De mörka molnen låg svarta över viken och vi kände viss stress att komma ner i vattnet innan ett skyfall bröt ut och vi satte på oss cyklop och snorkel. Vid klippkanten simmade vi sedan ut i ett vatten som nu håller nio grader ungefär. Just nu är det som bäst att skörda blåstång, knöltång och sockertång för matlagning.
Det är otroligt vackert här vid Subbe Fyr så även om man inte dyker ner under ytan och tar del av den vackra miljö som erbjuds där så har man en mycket härlig upplevelse på land.
Jag hade nästan svårt att få sällskapet upp ur vattnet, de var helt lyriska över upplevelsen och skördade fin sockertång att ta med sig hem till ostkusten.
Så roligt att de uppskattade detta!
Jag lämnade gänget på Kusthotellet precis bredvid och där tog de del av en härlig spavistelse och en tångskrubbning i bastun. Jag tror till och med det blev kallbad i havet!
Vi möttes senare upp på vackra Okéns bakgård för en drick innan kvällens middag. Jag gillar verkligen dessa tjejer – så prestigelösa och fulla av bubblande skratt.
Vi gick ungefär hundra meter på samma gata, i Varberg är allt så nära, och kom till en av stadens bästa restauranfer. NAMI – mina barns favorit och alltid den jag har som första hands val. Min man anslöt till sällskapet och pratade ikapp om dagens äventyr. Vi fick vitt i glasen och blev presenterade kvällens meny. En härlig avsmakningsmeny lagat av lokala råvaror – så spännande att äta japanskt med lokala råvaror.
Det var tokgott! Under sommaren erbjuder Halland extra mycket goda matställen så jag rekommenderar verkligen er alla ett besök. Ha koll på vad Halland erbjuder både när det kommer till upplevelser, boende, shopping, mat och tips via appen A Day in Halland. Ett varmt tips!
Tack tjejer för att ni kom och hängde med mig på Bästkusten! Det gör vi om tycker jag. Nästa gång blir det surf…
Ointresserad av att shoppa nya/begagnade skor här, även om de är både röda och snygga ..men njuter av dina vackra foton, ditt inspirerande skrivsätt och blir nyfiken på – och skriver ner dina utflyktstips. Tack & tack
Oo så många bra tips! Tack för en fin blogg. 🙂
Oj så fina röda skor på sista bilden 👌 Och kappan med scarfen….smasching!
Snälla varifrån?
Tack för din fina blogg! Vilka underbara röda skor! Finns de att köpa någonstans?
Hoppas inte allt för många hittar ut till subbe bara, ganska skönt att ha det för sig själv också!
De flesta brukar välja att trängas på stranden ändå. Jag tror det finns gott om plats för alla att hitta sig en klippa att sola på och att hålla saker för sig själv brukar sällan löna sig i längden… hahaha 😉