Trädgården här i Frankrike är en sorglig historia. Jag har försökt att röja upp i omgångar – även min son och man har varit här nere med kratta och såg. Den är på 100 kvadratmeter och allldeles överväxt. När vi flyttade in så användes den som hundgård och ett lekhus stod mitt i. Vi har städat upp så gott vi kunnat men man blir rätt osugen på att hänga här nere, knappt solen letar sig ner på grund av två stora cypresser och ett träd som skymmer. Men vi har planer – här är så otroligt varmt om sommaren och man behöver svalka sig i en pool eller bege sig till havet. Alternativt ligga inne och läsa bok med AC på och gå ut när dagen svalnat av. Så är detta ett hus vi ska åldras i och som ska fungera bra att ta med sig barn, föräldrar och barnbarn så behöver vi göra något åt vår trädgård.

Tanken är att vi bygger en 3×4 meter pool, ett kök, en platsbyggd soffa och en patio att sitta i. Kanske inte vi själva – vi behöver ju hjälp såklart. Därför var hantverkarna här och tittade på objektet förra veckan och nu inväntar vi en offert. Känns den rimlig så kanske de börjar vid årskiftet. Men det är är verkligen inte bara att gräva en grop, fälla ett träd och lägga ut lite stenar. Det blir nog ganska omfattande eftersom de måste gå in i källaren med maskiner för att kunna komma åt och då måste vi redan nu öppna upp en tre till fyra meter stor öppning in till kommande boende och även riva de stora ekfaten där nere. Byta värmesystem i hela huset ska också göras i samma veva. Ja, vi får väl se om vi kan ta oss råd helt enkelt.
Det här behöver göras ordentligt.

Så här ser i alla fall skissen ut. De streckade delarna är vår redan befintliga terass där vi hänger nu med vinterträdgården och vår trappa ner mot markplan.

Detta är en enkel skiss min man gjort och de som ska bygga kommer göra en ordentlig måttskalig skiss innan arbetet sätter igång. Så spännande!

Tanken är att trädgården ska kännas som en lummig och inbjudande oas likt denna inspirationsbild. Vet inte hur mycket växter vi kan spara men kommer fylla i krukor och placera ut, ha solstolar och andra mysiga ytor att hänga på.

 

Vi kommer bygga en patio med ett långt matbord under och om det blir som vi vill så kommer det även vara en eldstad här inne. Taket kommer vara täckt med återbrukade takpannor. Får man önska sig ett klättrande blåregn också?

Marken kommer vara stenlagd med återanvänd natursten. Det kommer passa muren och huset bäst tror vi.

Däremot kommer nog inte den platsbyggda soffan byggas i natursten – här blir det betong som på poolen, kök och patio för att hålla en röd tråd. Har ni sett Emily Slottes utekök?

 

Jag önskar såklart att man kan ta tillvara på en del av virket från de gamla ekfaten i källaren och bygga bord och bänkar av detta. Men annars ska jag hålla utkik efter äldre bord likt detta – så fint med de grupperade krukorna med kaktusar i och olivträdet som sträcker sitt grenverk över.

Funderar på mosaik eller stenklädd botten på poolen. Vad tycker ni?

Eller vi kanske ska lägga plattor i rutigt eller randigt? Som ett smycke i trädgården?
Fortsättning följer. Igår sågade min man ner en nio meter hög cypress så vi tar oss framåt…

Källa till bilder 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer till “Poolprojekt i Frankrike

 1. Verkligen fina inspirationsbilder för trädgården. Ljus natursten ger en fin känsla.
  Vill tipsa om naturlig hårvård(apropå din hårdast)
  Har funkat för mig.
  Kolla in 11hektar, hon är bra på att förklara

 2. Så spännande få följa, kommer att bli magiskt fint. Stenklädd botten hade varit nåt alldeles extra.
  Träd, blommor i krukor, sten, trä, vatten = M.A.G.I.

 3. Det ser ut att bli superfint! Gillade schackrutor i botten på poolen! Men all mosaik är cool!
  Natursten är kalksten visst, väldigt vackert också.
  Vi planerar att göra en Frankrike expidition i höst. Vi har kollat på lite lägenheter på nätet, nåt hus också. Men mycket är ju sönderrenoverat.
  Vi vill ha något mera franskt. Att placera sig nära vatten är också ett av våra krav.
  Ska ta kontakt m , Elisabeth Kloo och se vad hon har för objekt!🌸🌸🌸🌸

 4. Spännande projekt att följa!
  Tänker att ni ser poolen ganska mycket uppifrån från er balkong/er? Då vore det snyggt med något mönster i mosaik😍

  1. Det kommer nog bli jättefint! Jag gillade poolerna med stenläggning i botten. Det var harmoniskt när det gick mer i ton med hus och stenläggning på marken.

 5. Det ser jättefint ut! Om ni har möjlighet skulle jag fundera på att spara träd alt plantera nya träd i jorden och inte bara ha växter i krukor. Det såg ut som det fanns träd på några av bilderna. Som du skriver så är det väldigt varmt i södra Frankrike och träd är viktiga för att binda vatten och bidra med svalka, inte bara i er trädgård utan för hela området. Mycket stenläggning reflekterar väl även sol och ökar värmen, så det är ytterligare ett skäl att bevara/addera träd. Jag tror det kan vara förenligt med visionen ni har!

  1. Ja, vi kommer ha ett stort olivträd i trädgården och försöka spara något längs ena kortsidan. Tyvärr är våra cypresser i för risigt skick, på fel plats och kommer skräpa ner för mycket. De tas bort. Murgrönan längs muren ska vi försöka spara en del av men muren behöver också lite omvårdnad så vi får ser hur det blir.

 6. Så fina inspirationsbilder. Vilken underbar plan. Målbilden är drömmig som bara den. Lycka till med projektet. 🩵

  1. Varmt lycka till! Antar att ni kollat upp bygglov (där vi bor behövs bygglov för pool som är större än 10 m2 (dvs större än sk “mini piscine”) plus de vill att man sparar alla träd man kan för att få bygglov). Jättefina inspirationsbilder, blir kul att följa!