Kan vi ta och kasta oss tillbaka til en mjuk och stilla sommarmorgon?

Boris och jag har packat frukosten i ryggsäck och promenerat ner till en klippa. Vi funderar på om vi ska ta ett morgondopp innan eller efter vi plockar fram kaffet.

I små burkar har jag lagt ner vinbär, yoghurt och granola. Virar man bara in burkarna i badhandduken så är det inga problem att transportera dem i väskan.

Vattnet ligger spegelblankt framför oss och vi fäster blicken mot Skrivareklippan.
Jag har alltid trott att den lilla ön fått sitt namn efter att författare suttit i den lilla röda stugan på ön och skrivit böcker. Men så är det alltså inte erfar jag efter en liten googling. Det är Peder Skrivare som gett ön sitt namn – Peder Skrivare var borgmästare i Varberg under 1500-talets andra hälft och lär ha fått ön som förläning. Peder sägs ha varit den som 1543 förrådde sin tidigare vän Nils Dacke för Gustav Vasas män då det begav sig.

I alla fall – den här granolan går att äta året om och jag har alltid en stor burk ståendes i mitt kök.  Funkar bra till både frukost och mellanmål.

En påse mandlar
En påse fiberhavregryn
En påse solrosfrön
En påse pumpakärnor
1 dl kokosfett
1/5 dl honung
1dl vatten eller äppelmust
flingsalt

Bred ut allt på en stor ugnsform, rör ihop allt med tvättade händer eller en stor slev. Grädda på 175 grader tills allt fått fin färg – rör då och då.  Ungefär. 20-30 min. LÅt blandningen svalna och häll upp på rena glasburkar och ge gärna en till din vän eller granne.

Kommentarer till “Recept – Min bästa granola

Kommentarer stängda