Har under en längre tid känt att jag borde skrubba trägolvet i köket. Det har inte blivit av utan jag har mest gått runt och stört mig på att det är så otroligt smutsigt. Hur blev det så? Hur ofta bör man skrubba ett trägolv och varför räcker det inte att moppa?

Skiten har liksom grott ner i träplanket och behöver sig en rejäl skrubb. jag började prata om grönsåpa och och ättika – hade läst på Instagram att ättika är ett klimatvänligt sätt att städa på. Eller var det kanske bikarbonat de använde…?
– Nä, nu måste vi skaffa riktiga grejer som får upp smutsen och behandlar det samtidigt så golvet håller länge, hävdade min man då jag stod och pratade om olika lösningar.

Vi åkte till färghandeln och fick hjälp med en vitpigmenterande såpa för oljade trägolv. Vi fann ett danskt varumärke som hette Woca och den rengör olja-, vax- och såpabehandlade träytor. Såpan tränger in i träet och rengör milt, avlägsnar smuts och hjälper golvet att inte torka ut och spricka.

Jonas bar ut möbler och dammsög. Jag bad han ta av sig tröjan så det skulle bli en roligare bild.
Haha, nä, jag skojar bara! Jag tror han hade passat på att slänga den i tvätten då han var i källaren och var på väg upp mot garderoben för att dra på sig en ny och stannade upp mellan för att göra detta.

Vi har det gamla plankgolvet i hela huset utom just här i köket. Jag vet inte hur originalgolvet är här faktiskt – men det är också de här lite nya planken som blivit smutsigast. Det är mest skitigt där vi går ofta såklart.

Jag blandade ut såpan med vatten och svabbade hela golvet rikligt med detta. Efter ett par minuter la jag mig på knä och skrubbade med et smart verktyg jag köpte i samma färgbutik. Som en liten grövre svamp. Kolla så smutsigt vattnet är!
Jag fick byta till rent vatten flera gånger och torka upp. fattar inte varför jag inte gjort det här tidigare – helt galet faktiskt hur hemmablind man kan bli.

När barnen kom in i köket efter så var deras första reaktion att det blivit så ljust i rummet.

Ja, det hade verkligen dragit ner helhetsintrycket och gjort det mörkare här inne  – vårt stackars skitiga golv.

Nöjd! Nu ska vi skrubba det en gång till och sedan behandla det. Tror det blir vax.
Vad har ni för erfarenhet av det?

Vi passade på att ta ut eb skänk som stod längs väggen och det blev mycket rymligare och finare faktiskt.
Visar mer en annan dag. Nu kanske det blir jättemånga inlägg härifrån nu när vi äntligen tagit oss för att skrubba golvet.
Drömmen hade varit om vi städat källaren, snickarboa, keramikstudion, garaget eller garderoben. Fy, här är trappsteget alldeles för högt. Undrar just när vi ska ta tag i dessa surdegar…

Kommentarer till “Rengör och vitsåpa trägolvet

 1. Mitt tips är att aldrig använda något som vitpigmenterat, varken olja eller såpa (om du vill ha trärent golv). Det är svårt och underhålla vitpigmenterat. För varje ggn du lägger på mer olja eller såpa kommer golvet bli lite vitare. Till slut har du ett vitmålat golv. Dessutom slits det vita mer där man går mycket och när du bättrar kan det bli ojämn färg.
  Jag älskar såpskurade grangolv. Dom blir ljusare och mer motståndskraftiga mot smuts för varje skurning!

 2. Underbart med rena trägolv! Har ingen bra erfarenhet av vax, slits inte vackert och blir väldigt halt (kan ju säkert vara olika beroende av golv). Jag har slipat och behandlat en hel del trägolv och älskar oljade golv. De blir tåliga och såååå mjuka att gå på. Brukar köpa både naturell och vitpigmenterad olja och blanda till den “nyans” jag vill ha. Blir bäst att lägga på med skurmaskin och särskild rondell för olja, men har också lagt på ett mindre golv för hand. Lite svettigt och jobbigt dock :). Svabbar vid behov med riktig linoljesåpa!

 3. Vårt gulv ser ut som ditt, om ikke verre! Burde absolutt renses🙈Spennende å se hva du behandler det med. Takk for tips (og inspirasjon)

 4. Det här inlägget var något av det bästa jag läst. Det är så otroligt skönt att läsa om andra som är som en själv. Att skjuta fram saker och samtidigt störa sig på att de inte är gjorda. Både jag och min man är experter på sånt. Och att då läsa om att andra har det så (jobbigt som jag tycker att det ändå är) som vi är faktiskt skönt. Tack för att du skriver om alla möjliga olika saker.

  Resultatet blev ofantligt snyggt!

 5. Jag har en ”rensa”-kompis. Vi rensar källare och garderober etc hos varandra. Sedan brukar min man få köra det som blir över till skänk… Min fina väninna brukar också hjälpa mig med öppning av sommarstugan om våren, det är ett helt fantastiskt sätt att umgås. Lätta i sinnet brukar vi avrunda med god mat och dryck och en massa skrytiga berättelser om hur effektiva vi är tillsammans. Trappsteget blir lågt på så sätt.

  1. Vad härligt det låter! Ska nog kolla om jag inte kan skaffa en sån kompis 😉

  2. Jag är en sån kompis, älskar att hjälpa folk att städa o rensa och organisera, även folk jag inte umgås med till vardags 😄 Tyvärr klarar jag inte av att själv bli hjälpt, trots att det verkligen skulle behövas. Det funkar med mamma och min ena stora dotter men dom har så sällan tid o lust 🙄

 6. Hej,
  En varning gällande vax är att det slits fult där man går ofta. Även att det är svårt att få snyggt på nytt då man måste ta bort allt och göra om från början. Jag skulle antingen såpskurat det några gånger till så det blir mättat alternativt hårdoljat golvet, finns med lite vitt pigment i så det inte blir så gult.

   1. Hårdvaxolja är toppen tycker jag. Har bara positiva erf av det. Lättstädat, tåligt och ser inte plastigt ut som tex lack kan göra. Olja däremot är känsligt och slits bort fort. Vi hade det i ett kök och fick slipa om våra golv efter ett år. Rek ingen att olja golvet i ett kök.

Kommentarer stängda