För er som är inne här varje dag så är det ingen nyhet att jag smyger upp ur sängen och ner för min trappa mot köket vi fem om morgnarna. Jag är verkligen supertrött i kroppen men hjärnan går på högvarv så det är ingen mening att ligga kvar – skapar faktiskt ångest över att bara ligga vaken och inte göra någonting. Så jag brukar lägga fram mjuka kläder vid sängen kvällen innan som jag tar på och sedan tar jag sikte på kaffebryggaren. Medan kaffet bryggs klart så häller jag upp ett stort glas vatten och pressar en halv citron i. Bredvid kaffebryggare står min hudolja så jag passar på att smörja ansiktet och sedan går jag mot kylskåpet där jag förvarar havremjölk och kalla ögonpads för påsar under ögonen. Så skönt att lägga på dessa efter jag smörjat ansiktet. Sveper citronvattnet och häller upp kaffe, tänder ljus, kryper upp i soffan med datorn i knät. Nu har jag två timmars tyst och fokuserat arbete innan resten av familjen stiger upp. De här timmarna är superviktiga för mig och istället för att beklaga mig över att jag vaknar så tidigt så är jag nu väldigt tacksam istället.

När barnen gått till skolan och min man cyklat till jobbet så tar jag med Boris ut på en lång promenad längs havet. Podd, musik eller radio  i öronen – beror på vilket humör jag är på. Jag borde verkligen vandra utan mina airpods också – ska öva på att vara bara i nuet utan distraktioner för att kunna fokusera bättre. Men vill ju samtidigt passa på att slå två flugor i en smäll och optimera min tid  – ja, ni fattar.

Sedan blir det frukost. Oftast havregrynsgröt med nötsmör och yoghurt. Under frukoststunden drar jag ett kort som sätter agendan för dagen. Den stunden av reflektion brukar vara både läkande och insiktsfull.

Tog lejonet. Ska vi kolla vad det står?

Därefter blir det jobb – om det inte är saker jag måste göra så brukar jag först känna in kroppen om den vill göra något annat. Bada, träffa en vän som också är frilans, träna, en tur till hav eller skog, skapa innehåll till blogg, städa, kolla serie…ja, det finns ju massa grejer man kan passa på att göra om ingen står och väntar på att jag ska infinna mig eller leverera något. Det måste vara en av de bästa sakerna med att vara egenföretagare. Men det krävs ju disciplin såklart – det arbetet som inte görs nu för göras senare och så vidare…Men vad jag menar är – ta det chill och känna vad kroppen behöver kanske absolut är en av dina viktigaste arbetsuppgifter för att kunna göra det jobb du faktiskt gör. Sluta piska dig själv med måsten. Du gör ett bra jobb och duger.
“ta en lugn dag för dig själv nu istället Kristin, ja, varmt bad och en serie låter sannerligen lockande… ”

Men tillbaka till det här med disciplin. Det är här listorna kommer in. Så här såg min lista med arbetsuppgifter ut föregående fredag, lördag och söndag. Jag jobbade i butiken och hade också en underbar helg med familjen men lyckades ändå trycka in dessa punkter i mellanrummen. Inga problem. Det är som med städningen – man tar det i farten och betar ev lite då och då så det inte samlar sig på hög.

Anteckningar i mobilen är mitt absolut bästa verktyg för att arbeta effektivt och ha koll – annars snurrar jag iväg och glömmer. Använder detta till “to do” med både familj och kollegor. Då delar jag den lätt genom att skicka den i ett sms och så kan vi båda redigera, ha koll och bocka av. Dagens lista finner du nedan.

Två punkter har jag redan gjort och klockan är bara 05.40. Gissa vilka? Ska “filma matcha glass” komma upp på en ny lista tro?
Kanske jag hinner lägga mig i ett bad och kolla Husdrömmar på datorn en stund också sedan…

Kommentarer till “Rutiner och ritualer – skänker trygghet och lugn

  1. Min mamma og mormor sto alltid opp kl 05 på morgenen. Jeg trodde alltid at de gillade å ha det sånn. Først de senere årene har jeg forstått at det kanskje ikke var sånn. At de egentlig også ønsket å sove gjennom hele natten. At de hadde mye å tenke på. Det er godt at vi har blir mer åpne om sånne saker. At det finnes mange nattevandrere. Kjenner meg så mye igjen i den delen av ditt liv. At det er fint at vi kan dele. At man ikke er ensam. I dag er det fredag! Jeg skal bare hygge meg hjemme, gjøre det fint til jul og passe på meg selv. Ha en god helg🧡

  2. Kul att få höra hur du legger upp din dag og tips. Jag är egen företagare själv och det krävs en hel del vissa dagar att blir klar med saker!
    Notes är også min vän😀 Jag skriver lister, mine tanker, qotes, bygger nyhetsbrev osv.
    Vill gärna höra om dine must have app’r.

Kommentarer stängda