Vad vet ni om matcha?

För ett tag sedan beställde jag en svindyr matcha latte på ett café och klarade inte ens dricka upp hälften eftersom den smakade så illa. Jag funderade på det där – vad var det som orsakade den oerhört bittra smaken?
Det var ju ett fantastiskt café med bra råvaror. Jag hade till och med först frågat om de hade tillsatt något i sitt matchapulver ~ för att inte få en överraskande blandning av sött och olika mjölkpulver som drygar ut den rena exklusiva matchan.

När jag dagen efter hade möte med min televerantör så berättade jag om min upplevelse och hon sa att pulvret förmodligen bränts av för hett vatten, att de hade överdoserat pulvret eller att det varit av dålig kvalité. Så kan det vara! Inte så troligt att man överdoserar bara – det är ju väldigt dyrt med bra ekologiskt matchapulver.
Och det kanske också är därför så många säger att de inte klarar av att dricka matcha – En av anledningarna till att vissa inte tycker om te, eller vissa tesorter, är för att de inte vet hur de ska bereda teet. Ett grönt te som bryggs på för hög temperatur och för länge ger ett odrickbart te.

Ska jag vara ärlig så var min första upplevelse av den ädla drycken matcha inget vidare heller – jag beställde in min första matcha på ett trendigt café i Köpenhamn och blev negativt överraskad av den kraftiga smaken av hö. På de tiden drack jag inte heller så mycket grönt te.

Numer dricker jag matcha med skummad växtbaserad mjölk och då tycker jag väldigt mycket om den. Nu upplever jag att den har en rund smak av spenat och umami – just smaken är faktiskt något man ibland som tedrickare behöver vänja sig vid.

Jag skulle vilja berätta hur jag gör en god matcha latte som är mild, mjuk och god.

1. Du behöver en riktigt bra matcha ~ här finns inga genvägar. Köp ekologiskt och av hög kvalité. Matcha är ett grönt te och görs på vårens första blad och endast de finaste bladen som håller högsta kvalitet, så pulvret är alltså ett stenmalet grönt te. När du dricker vanligt grönt te så slänger du tebladen efter bryggning men när du dricker Matcha så dricker du upp de malda tebladen, alltså pulvret. Jag har läst att den matcha som kommer från de södra delarna av Japan är mer söt och den som växer närmare bergen och Fuji  har en högre mineralaktig smak.

På den tjugonde dagen efter skuggning på våren, plockas de fyra översta bladen av de första åtta bladen på tebusken för att göra matcha. Även om de första åtta bladen ger Matcha av god kvalitet används endast de fyra översta bladen, som är dem finaste och har den djupaste umamismaken, den starkaste aromen och den mest levande gröna färgen, vilket resulterar i en Matcha som är extremt krämig och len samt ger ett tjockt skum vid tillredning. Detta är inte möjligt om äldre blad av lägre kvalitet används.
källa

2. Du behöver  alltså matcha pulver, en Chasen (bambuvisp), en skål, vatten och en växtbaserad skumbar mjölk. Börja med att ta en knapp tesked pulver och lägg i en skål.
3. Tillsätt lite 80 gradigt vatten.  Du använder en vattenkokare, en termometer eller avvaktar i några minuter efter att vattnet har kokat upp. Vispa till en pasta.

4. Värm upp din mjölk – låt den inte koka utan satsa på 80 grader där också.
5. Tillsätt därefter mer vatten på din matcha och vispa som ett M. Använd snabba rörelser så du får upp ett fint skum.

6. Vispa även mjölken med din bambuvisp. Här ser jag att jag kunde jobbat på min matcha lite till för att få ett tätare och finare skum.

7. Jag häller matchan i en skål eller en större mugg och tillsätter därefter mjölken från sidan. Vill man ha ett mönster så kan man använda ett verktyg, en liten sked eller pinne och “måla” försiktigt i skummet.

Det finns många fördelar med matcha. Mängden koffein är ofta mycket högre i kaffe än te, vanligtvis minst dubbelt så mycket och koffein är ett begrepp som används för just kaffe och i te heter det tein, och detta finns i Matcha. Du kan därför uppleva en uppiggande effekt – teinets effekt tillsammans med theanin i kroppen är mer harmonisk och långvarig är koffein dock. Theanin är en aminosyra som ger dig ett lugn och hjälper dig slappna av, förbättrar ditt humör.
Matcha sägs också vara bra för det innehåller:

-Antioxidanter: matcha innehåller mycket antioxidanter och slår till och med gojibär, choklad, blåbär och spenat.
-Vitamin C: matcha innehåller vitamin C som har en positiv effekt på blodkärlen och reducerar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
-Vitamin D: matcha innehåller även vitamin D som har en viktig roll för vårt skelett som bidrar till att bygga upp skelettets täthet styrka.

Lycka till med din matcha nu! Tänk på att inte använda för hett vatten och på kvalitén på pulvret.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer till “Så här gör du en god Matcha Latte

 1. Hmm, jag har nog gjort min matcha med för varmt vatten inser jag nu… och så har jag använt en lattevisp. Får investera i en visp tror jag. Tack för ett fint inlägg!
  Sparade ner ditt bra tips om att frysa ner kuber med ingefära/gurkmeja/citron/apelsin. Så himla smart! Häller du 80-gradigt vatten här också eller kan man ta varmare?

 2. Åh tack så jättemycket för ett fint inlägg. Det var precis detta jag tänkte mig när jag önskade det. Nu ska jag hem och vispa. Hoppas du får en fin dag!

 3. Tack för receptet <3 Jag blev ivrig att köpa matcha för ganska länge sedan, gjorde iordning en kopp, tyckte det smakade väldigt mycket gräs och har sedan aldrig gjort något nytt försök.
  Nu ska det bli ändring, tack!

 4. Har provat matcha innan men gillade inte det. Med dina tips ska jag prova igen!
  En annan dryck som jag gör och dricker är kvass, fermenterad dryck som är enkel att göra. Jag tycker den är god, läskande och nyttig , ett alternativ till dyra produkter som man köper. Jag plockar egna bär tex björnbär o vinbär och fryser in och använder
  Tack för din fina och inspirerande blogg
  Surttanten har bra tips och recept i sina böcker och på insta

   1. Kvass
    Blanda 7-8 dl vatten med 2 msk opastöriserad honung och en halv pressad citron ca 2-3 msk i en glasburk med lock och gummiring,
    Lägg i tex bär, frukt, äpple, apelsinfileer, vad du är sugen på och har hemma ca 2-3 dl. Man kan också krydda upp det med lite ingefära, kanel el vanilj. Iskuberna du gjort verkar ju spännande så två sådana och lite äpplebitar kanske.
    Skaka om så allt blandas o honungen löser sig o på med locket och låt stå i rumstemperatur i ca 2 dygn, skaka om ett par gånger om dagen
    Nu är jäsningen igång och det kan pysa o stänka lite så va beredd och ha inte på dig den finaste blusen;)
    Efter 2 dygn så sila i saftsil och häll över i en 1,5 liters flaska, sätt på locket och tryck till flaskan så det blir bubblig
    Lägg flaskan i en plastpåse och låt den ligga typ i tvättstugevasken i ett dygn tills flaskan är spänd. Då är det klart. Öppna försiktigt gärna genom plastpåsen för här kan det hända grejer , allt från ett litet pys till kolsyrebomb!! Är det inget pys i den så tryck till flaskan igen och låt den ligga ett tag till
    Lycka till!!
    Detta är gott och väldigt nyttigt
    Surranden, Jenny Neikell har skrivit böcker , har föreläsningar och har ett bra Instagram konto

    1. Glömde skriva att den förvaras i kylen och håller upp till en vecka
     Och att det är en 1,5 liters pet flaska man häller över kvassen i