Målbild – Jag drömmer alltid om att skapa något liknande Monets trädgård i Giverny. Grusgångar med krasse som slingrar sig ut bland småsten, gigantisk vallmo som vickar i vinden i sällskap med iris och solros. Det ska vara brokigt, växtrikt och vilt men det ska samtidigt kännas som att det ligger mycket kärlek bakom tycker jag.

Här står Claude Monet och stoltserar i sin pelargonträdgård  utanför hans ståtliga rosa hus. Jag har varit här flera gånger nu. Som barn, på kärleksresa och senare med mina egna barn.

Det var Linnea i Målarens Trädgård som fick mig hit. Fascinationen kring hur man kan bygga upp så många olika världar i en trädgård växte med åren och nu är det jag som direktsår krasse och låter den ringla sig vild i min trädgård.

Tropaeolum  – Krasse. En fantastisk ätbar blomma där vissa sorter kan slingra sig hela två meter lång. Buskig med enorm växtkraft och väldigt lättskött. Den finns en mängd kulörer och den vackraste är Salmon Gleam enligt mig. Den får blommor i aprikos- och persikorosa nyanser med röda mönster på kronbladen.

Tropaeum betyder ’trofé’ eller ’segertecken’ på latin. Det sägs att ordet fått ge namn åt krassen för att bladen ser ut som sköldar och blommorna som hjälmar. I släktet finns runt 90 arter med ursprung från Central- och Sydamerika där krasseväxterna är fleråriga.

Köp frön av buskkrasse eller slingerkrasse efter dina egna behov – jag har båda två i min trädgård. Förså inne för tidig blomning, kallså i askar ute under tidig vår eller direktså på platsen där du vill att krasse ska växa under försommaren, kanske maj om du bor söderut.  Jag gör lite av varje för att få en lång blomning ända in i hösten då frosten kommer och tar dem. Det står på paketet att man bör lägga frön i vatten ett dygn innan man sår dem men jag brukar skippa detta moment och det bir toppen ändå. Krassen behöver inte så mycket sol så det är fint att fylla korgar och ha den på lite skuggigare platser.

Inget är väl mer lyxigt än att gå ut och skörda massa ätbart i sin trädgård inför middagen?
Jag lägger min krasse på mat- och bakverk som vacker garnityr, blandar ner i salladen för en pepprig råvara och mixar en pesto av både blommor och blad. Det finns alltså ingen anledning till varför du inte ska odla krasse i år.

Bild 4 – Pinterest.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer till “Så här odlar du – Tropaeolum, Krasse

  1. Hört att krassens doft ogillas av viss ohyra också. Dubbelglädje! Obs, är inte helt hundra, skröna eller ej, värt att testa <3