Det sägs att vecka 13-15 är toppen att förså luktärt – så nu, när vi är i vecka tolv så tänkte jag visa hur jag gör. Jag har letat fram bilder från tidigare år till detta inlägg och till helgen kan jag också visa er vilka sorter jag valt ut till denna säsong.

Jag börjar med att leta fram medelstora plastkrukor. Helst de som är kvadratiska men runda har man oftast flest av då både pelargoner och andra krukväxter kommer i dessa.
Jag fyller krukorna med planteringsjord och trycker till ordentligt så jorden blir packad. Därefter vattnar jag rikligt – alltså jättemycket. På det sättet finns det ingen anledning att blötlägga några frön innan såtillfället. Jag lägger fröna med någon centimeters avstånd i krukan. En hel påse brukar få plats men det beror såklart på hur många frön det är i just din påse.
Lite mer planteringsjord ska sedan på och så pressar jag ner jorden igen. Mer vatten. Märk din kruka med sort och datum om du vill, bra att skriva färgen också så man har koll.

Efter detta sätter jag ner krukan i en plastpåse så det blir som ett litet drivhus för mina luktärt. Jag ställer dem inomhus i ett soligt fönster – brukar göra sex påsar på samma gång och sedan klarar de sig på egen hand. Jag kollar till dem då och då så att jorden fortfarande är fuktig.

När de kommit upp en liten bit, 5-7 centimeter, kan man ställa ut dem på en plats i trädgården där det är medelskugga. Så får de lite regn och vind så de växer till sig och blir knubbiga plantor att sedan plantera ut i landet. Luktärt klarar upp mot åtta minus så det går fint att ha dem ute genom frostnätterna. Här i växtzon 1, Halland, så brukar det vara okej att sätta ut dem någon gång i april. Dessa på fotot har jag nog väntat lite för länge med att sätta ut – de ser lite taniga ut faktiskt. Men de tog sig ändå.

Kommer ni så luktärt i år?

Älskar att ha luktärtor på nattygsbordet och i köket. Doftar ljuvligt. Ju mer man plockar desto mer blommar det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer till “Så här sår jag luktärt

  1. Skall såklart så luktärt! Gör precis som du och det funkar super. Doftminnen är så starka för mig och min mormor kom ofta med en luktärts bukett som gåva. Sedan när det blev dags för bröllop valde vi att ha luktärt i både bukett, kyrka och festlokal så luktärt är ett måste 💜 Ha en fin Lördag!

  2. Jag som inte har några gröna fingrar alls, kanske skulle prova detta. Blir faktiskt lite sugen på att se om jag klarar av det. Blommorna ser ju fantastiskt fina ut.

  3. Så inspirerande! Jag ska testa dina tips. Vi flyttar till hus om fem veckor, från lägenhet, och jag längtar så mycket efter vår trädgård!

    1. Jo, det brukar jag göra. Du kan toppa plantorna direkt efter att första bladparet vuxit ut eller, om det fortfarande är tidigt på säsongen så väntar kan man vänta till ytterligare två bladpar vuxit ut -på detta sätt förgrenar den sig och får en rikligare blomning.