Jag läser tre böcker parallellt just nu och en av dem är NOMAD av Ulrica Norberg. Boktips!
Det är en sann njutning att läsa om hennes  vandringar runt om i världen. Jag blir otroligt inspirerad och jag får också vatten på min kvarn då hon förklarar vad som händer i kroppen och varför vandring hjälper oss hitta mer balans, oavsett vart i livet vi än befinner oss. Det är ju precis det jag känner och suget efter vandring har aldrig varit större. Jag var i Abisko och vandrade i början av året och kikar nu efter vandringsleder runt om där jag bor och även i södra Frankrike där vi har vårt lilla hus.

Tyvärr blir det inte så mycket vandring vid just denna resa för vår mellankille går fortfarande på kryckor efter en mopedolycka i början av februari. Stackaren! Vi ska vandra bland lederna i Saint -Guilhem-le-Désert vid vår nästa resa hit – här är otroligt vackert. Här finns också grottor att besöka och kajakturer att uppleva.

Nu har jag också funnit de perfekta vandringskängorna efter en noggranna efterforskningar på nätet, rekommendationer och i butiker för vandring. Har plockat ihop ett litet moodboard med allt jag har på önskelistan för vandring i år. Klart jag inte kommer köpa allt och det går absolut bra med både gammal keps, shortsen du köpte för fem år sedan och vindjackan du har i källaren. Men här är ändå lite tipsigt och länkar till varumärken som har bra grejer.

Fjällräven är ett av de mest klassiska svenska varumärkena när det kommer till friluftsliv – här fann jag både jacka, merinoullsocka, ryggsäck och tält. Snyggt och praktiskt! Det är klokt att ha bra sockor i vandringskängorna har jag förstått.
En topp i merino som andas och är designad för att reglera min temperatur, kontrollera lukten och hålla mig bekväm när jag vandrar i tuff terräng? Ja, tack – denna kommer från Patagonia och där fann jag även väst. Kepsen har Undanflykter på sig för Peak Perfomance. Tycker hon är såååå cool och bra!
Houdini har grymt bra kläder tycker jag och hoodien kommer därifrån. Bra att ha lager på lager när man vandrar så man kan ta på och av beroende på väder och vind.
Är galet inspirerad av det nya outdoormärket Astrid Wild och det är faktiskt en av mina vänner som är grundare till detta coola. Byxor och shorts är från dem och jag tycker verkligen ni ska klicka er vidare till deras grymma hemsida om ni behöver uppdatera er garderob med snygga och hållbara outdoorplagg. Mina fleecejackor jag använder året om är från dem .

Ett primuskök är också en bra investering – för visst vill man laga mat ute i den vilda naturen?
Men kängorna? Varför är de bäst?

Jo, mina svärföräldrar har vandrat i sina Meindl i över tio år och de är flitiga friluftsmänniskor. Jag har också fått dessa rekommenderat från andra och även spanat in webben. Ganska saftig investering men du har ju dem i många år som sagt.
De passar skogspromenader och lättare vandringar och även tuffare terräng. Just den modell jag spanat in är lätt och stabil och sägs ha en mycket hög komfort. Jag har varit och provat i butik och insett att jag behöver ha en storlek större än vanligtvis, har hört att det rekommenderas att man väljer en större storlek än normalt för att ha plats med extra strumpor, olika typer av sulor och för att fötterna sväller något under en dags vandring. Just dessa heter Kansas Lady GTX och jag kommer absolut slå till på ett par.

Lycka till med vandringen under året nu – fyll gärna på med bra vandringstips i kommentarerna. Jag är ju en nybörjare och suger åt mig allt.

Obs. helt osponsrat inlägg givetvis – detta är bara vad jag själv kikat på inför vandring.

 

Array ( [76104] => Array ( [id] => 76104 [title] => Lager på lager - hur klär man sig? [permalink] => https://krickelins.se/lager-pa-lager-hur-klar-man-sig/ [status] => publish [date] => 2022-01-31 10:37:49 ) [76067] => Array ( [id] => 76067 [title] => Snövandra i Abisko [permalink] => https://krickelins.se/snovandra-i-abisko/ [status] => publish [date] => 2022-01-26 21:43:23 ) )

Kommentarer till “Vandrarkängor och andra tips inför friluftsliv

 1. Vad man har på fötterna är A och O när man vandrar. Älskar mina Meindl-kängor och efter ett antal hundra mil så kan man sula om sina gamla trotjänare, jag tenderar att nöta ner sulan. För så är det, de blir bara bättre och bättre förutsatt att du alltid tar hand om dem vid dagens slut.

  Detta tips är inte sponsrat utan görs från en oerhört nöjd kund vars långvandring räddades: https://www.meindl.se/om-meindl/aterbruk/sulbyte
  Värt varenda krona!

  1. Åh, läser detta en vecka för sent ungefär då jag preciiis tagit mina 20 år gamla Meindl till tippen för att sulan gett upp helt. Men i övrigt var de jättefina, så en omsulning hade garanterat gått att göra om jag bara känt till den här möjligheten. Jaja, får bli nästa gång 😄

 2. För ett par år sedan började jag investera i riktigt bra outdoorkläder & skor och nu har jag snart allt jag känner att jag vill ha och behöver. Vi är ute i naturen ofta och har även köpt en lägenhet i fjällen som vi får i höst så då blir det ännu mer av det, finns inget härligare än att vara ute ju!

  Jag ville ha sköna, funktionella och snygga grejer som ska hålla för många år framöver. Viktigt då såklart att tex följa tvättråd och smörja in kängorna någon gång/säsong.

  På fötterna har jag ett par höga kängor från Crispi-hunter lady GTX. Jag vill kunna gå över en hjortronmyr och vada över en bäck utan att bli blöt. De var väldigt sköna från första stund. Jag har normalt 38 men i dessa 39. Jag har även ett par stabila träningsskor från The North Face. Dessa använder jag varje dag till träning och promenader.

  Som underställ har jag ullkalsonger i merinoull från Astrid. Sedan antingen tights, shorts eller byxor från Houdini. Ska även komplettera med ett par Cargo pants från Astrid som släpps nu i vår.

  På överkroppen oftast en tunn tröja i merinoull som jag köpt på COS, lager två antingen en fleece med huva från Eivy och/eller en fleece med huva från Houdini. Som förstärkning eller om jag kör utan jacka har jag en ullväst från Astrid. Som yttersta lager en skaljacka i anorakmodell från Houdini. Är det varmt har jag bara linne/ulltröja + vindjacka från Houdini.

  Dessa kläder har jag även till utförsåkning men då med skalbyxor m hängslen från Salomon. För längdåkning likaså men olika lager beroende på väder och temperatur.

  Vi har valt att satsa på outdoor och livsstil vi kan göra här hemma/i Sverige och det är en fantastisk frihetskänsla. Vi har verkligen fått spara ihop till allt eftersom men nu har vi både MTB, SUP-brädor och en båt som tar oss både ut på fjällsjöar och hav. Istället för att boka hotell på semestern köpte vi en begagnad Ten Tipi tältkåta, sköna safarisängar och ett bra spritkök från Primus. Det är ren och skär lyx som slår det mesta. Bästa upplevelsen hittills är när vi tältade nedanför glaciären AHKKA i Norrbotten…magiskt!!

 3. Hej! Har också ett par Meindl sedan 6 år tillbaks. De satt som en smäck redan från början och inte en enda gång har jag haft skoskav – otroligt sköna!

 4. Jag har ett par Meindl kängor som jag äskar. Haft dem i tre år, och de håller jättebra kvalité. Kan absolut tänka mig att de håller minst 10 år om man tar hand om dem. Väl värd investering tycker jag. Vad man har på fötterna är väl nästan viktigast när man vandrar.

 5. Jag rekommenderar Lundhags kängor. De är rätt hård och måste gås in men sedan är de outstanding! Jag har modellen Mira high. Meindl är också bra men sitter inte lika “skräddarsytt” efter just din fot. Du ska absolut ta en storlek större känga då fötterna som sagt sväller. Ha en bra strumpa med bra grepp och tejpa hälar innan för att undvika skavsår.

 6. Jag har försökt läsa den här typen av böcker, men jag fastnar alltid i samma sak. Allt detta prat om självförverkligande, natur, energier och kontakt med sitt inre. Gröna teer, möten och leva nära naturen och sig själv.. samtidigt som de flyger överallt, sprutar ut miljontals liter flygbränsle och köper de rätta kläderna av dyra märken för att titta på en soluppgång på ett nytt berg på en exotisk plats och andas frisk luft som de själva förorenat med flygresan dit.
  Jag fattar inte grejen. Självförverkligande verkar vara den nya religionen som får kosta i alltifrån relationer och konsumtion till utsläpp i ”den högre andlighetens” anda.
  Jag tänker att den bästa människan för jorden är den utan ambitioner. Den som aldrig flyttat från hembyn. Tar över föräldrarnas hus och jobbar på cykelavstånd. Aldrig skaffar barn och bryr sig inte ett dyft om självförverkligande.

  Den nya konsumtions-fällan är att tro att man räddar världen genom att ”ta hand om ” sig själv. Egentligen är man ju bara en flugskit i historien som spelar NOLL roll i jordens historia som individ. Men det säljer ju inga sportkläder eller andliga äventyrsresor till Nya Zeeland…

  1. Hej,
   Tack för feedback ~ så synd att du känner så. Tror absolut du kan plocka godbitarna i en sådan här bok utan att sätta dig på ett flyg eller köpa nya grejer.

   Man kan lägga sina vandringar till miljöer som ligger närmre till hands än Nya Zeeland ~ det är fantastiskt att vandra i både Sverige och Norge och det går bra tåg ner genom Europa. Kläder finns på loppis och ett par väl investerade kängor har du i många år. Du bestämmer!

   Ibland kan man ha så stort fokus på att vara arg på alla andra så man tappar bort lusten till njutning i sin egen bubbla ~ det finns alltid en skog att vandra i bara en busstur bort. Hej från mig

   Önskar dig en fin vår Lina

   1. Jag är inte arg på allt och alla. Jag blir bara trött på vårat konsumtionssamhälle och att självförverkligande är våran nya religion. Det som faktiskt bevisats är att människan är som allra lyckligast är när hon INTE tänker på sig själv , utan gör något för andra. Men det säljer ju inte lika mycket gröna rensande teer eller yoga retreats en bilresa bort.

    Jag älskar att vandra. Får jag välja går jag minst en mil om dagen. I närområdet i mina vanliga springskor. Allt finns redan inom oss och vi behöver varken köpa den rätta utrustningen eller en dyr resa för att ta oss dit. Stanna upp ett tag och fundera några varv till. Hur viktig är den här resan och de här skorna?
    Livet är underbart och det behöver inte konsumeras för att leva.

    1. Jo, en sak till. Jag tror inte det ena utesluter det andra. Om man tar hand om sig själv och ser till att man mår bra så har man också större lust och förutsättningar för att göra något för andra.
     Jag upplever inte det som egocentrerat att vara självförverkligande ~ snarare att man är inspirerande och bidrar till att människor runt om också tar till sig verktyg som får dem må bra.

     Konsumtion tycker jag inte hör till ovan fråga ~ där har du ju helt rätt. Ju mer vi konsumerar desto större klimatpåverkan .

 7. Jag köpte den kängan förra vintern och är jättenöjd med den. Jag har inte vandrat några längre sträckor men jag tycker de är sköna o lätta att gå med. Tänker också att det var en investering för lång tid framåt🤓

 8. Jag arbetar inom Friluftsfrämjandets I Ur och Skur och kör alltid barefoot skor. Att känna marken man vandrar på ger naturupplevelsen ett helt nytt djup och är ett av mitt livs största aha-upplevelser. Vill man ändå gå med stela skor, så rekommenderar jag starkt att man går barfota då och då under vandringen. På så sätt kan du jorda dig och få upp blodcirkulationen. Lycka till!

 9. Jag har ett par Meindl som jag vill sälja, har endast använt två korta tillfällen ute men insett att de är för små för mig. De är storlek 42 men jag som normalt har 41 slår i tårna och skulle absolut aldrig kunna ha dubbla eller ens tjocka strumpor i.
  Så om nån är intresserad säljer jag dem:)

 10. Tröjorna från svenska Woolpower är mina absoluta favoriter! Bästa tipset jag har.

   1. Härligt inlägg, älskar att vandra!

    Är otroligt nöjd med kläder från Houdini och ”skal” kängor från Lundhags, mina gamla Meindl skavdes sönder i hälen tyvärr…
    Vill även tipsa om Englesson i Falkenberg/ webben som har prisvärda funktionskläder som tål mycket, märkesgrejerna springer ju lätt iväg i pris även om man har dem länge😊

Kommentarer stängda