I mitt jobb har jag förmånen att träffa de mest fantastiska människor. Det finns så mycket kloka, ödmjuka, smarta och kreativa människor och det gäller att ta rygg på dessa talanger och skapa situationer som gör att vägar korsas om och om igen. På det sättet växer även jag som individ.
En av dessa otroligt kloka människor är Anna Linton. Vilken lycka för Varberg att ha en så här driven och nytänkande tjej som skapar fantastiska arrangemang och arbetsmöjligheter i vår fina stad. Anna är så sjukt positiv i alla lägen. Det är liksom “high five” och kavla upp ärmarna hela tiden. Öppen, ärlig och inlyssnande. En sann förebild.

Anna står bakom projekt som Notes for Peace, Farmers Market, Jul på Strömma och var en av initiativtagarna till PechaKucha Night Varberg  då det drog igång och en mängd annat kan denna glada tjej också sätta upp på sitt cv. Anna är affärsutvecklare, idéagent, projektledare, föreläsare, verksamhetsledare, mamma, fru och mycket mer…
Så glad att hon vill vara med på Söndagsintervjun här idag.
Det är en ganska lång intervju – men ta dig tid, brygg en kopp te och luta dig tillbaka för här kommer massor av tips och inspiration.

Hej Anna. Vad har du uppskattat mest den senaste veckan?
Top tre denna vecka och det jag uppskattat mest var att få en långhelg med min man, bästa vän och stora kärlek Ruben i Österlen med god mat och i en underbar natur. Jag tycker att det är viktigt att investera tid i förhållandet. Minst en gång om året åker vi iväg på en långhelg och njuter lite extra av livet och varandra.
En viktig stund för att hinna prata klart, skratta ikapp och göra roliga saker tillsammans. Just denna helg firade vi lite extra för vi har ett helt nytt liv i magen som vi längtar att få träffa i slutet av februari.

Jag har även producerat ett pilotavsnitt och ett nytt koncept för en ny julkalender som vi kallar för ”Tillbaka till Julen” med ett väldigt fint syfte. Jag älskar verkligen att skapa, få jobba med kreativa människor på platser jag gillar och under en hel dag skapade vi magi tillsammans och fångade allt på film. Min dotter Siri var med som skådis och vi hade så himla kul. Business and pleasure på samma gång och en dag fylld av lek och glädje. Sist men inte minst har jag ätit en stor bit av min mammas gröna ljuvliga prinsesstårta – när vi i söndags styrde kosan från Österlen och Brösarps Backar hem till Sibbarp där jag växt upp. Vi hämtade barnen och firade alla grymma farsor på Fars Dag! Jag tar varje tillfälle i akt att fira och tycker över lag att vi borde fira mer – i det stora och i det lilla!

Vad äter du helst?
Jag älskar mat och äter nästan allt. Mat gjord på närodlade råvaror gjord med massor av kärlek och passion får mitt hjärta att slå extra hårt och smakar extra gott tycker jag. Jag lagar gärna mat och inspireras av den säsong vi är i. Just nu lagas det många grytor med viltkött, goda soppor och massor av tända ljus på bordet.

Vi bor mitt i ett matmecka och jag har förmånen att få arbeta med flera matnördar i eventen vi producerar – så jag inspireras mycket av alla fantastiska kockar, råvaruproducenter jag har i min närhet. Sedan är jag ett julfreak och försöker smyga in juliga smaker redan i oktober. Frukosten är en viktig måltid för mig, den lägger jag gärna extra fokus på och gör extra mysig – även mitt i veckan för att ge hela familjen en bra start på dagen.

Ok, vad äter du inte?
Gluten och gröna ärtor… är allergisk mot det ena och det andra kan jag bara inte med. Just nu när jag är gravid så blir det inte så mycket ost och chark som annars, utan mer leverpastejmackor med min svägerska Emilies inlagda gurkor på, som är så galet goda.

Vad brinner du för?
Jag brinner för mina barn, min familj och alla underbara människor jag har i min närhet. Jag vill må bra, ha balans i livet och brinner för att få inspirera människor att drömma, göra något av sina drömmar o skapa ett jobb som passar livet i stället för tvärt om.

Vi har så mycket fint inom oss och jag tror att alla har en enorm kapacitet att drömma och göra grymma grejer när vi hittar rätt.  Jag tror även väldigt mycket på entreprenörskap som verktyg för att skapa en bättre värld i det lilla (i var och en av oss) och genom det bidra till det stora. Jag vill att min tid här på jorden ska vara fylld av glädje, musik och meningsfulla saker och vill gärna lämna vackra spår efter mig i möten med människor jag träffar och det jag skapar.

Vart reser du helst och varför?
Jag älskar platser som bär på en historia och att få upptäcka vår natur med min kropp. Senaste resan gick till Island där jag och min barndomsvän Catarina besökte en svensk tjej som driver hästgården Ysta Gerdi, strax öster om staden Akureyri där hon och hennes man föder upp och rider in Islandshästar.

Tillsammans med 4 andra tjejer samlade vi in flera hundratals Islandshästar som gått vilda på fjället hela sommaren, red över åar och längs branta fjäll – en fantastisk upplevelse! Jag älskar även att åka skidor (Hemsedal är en favorit dit vår familj återvänder varje år och jag blir lycklig i själen varje gång jag får möjlighet att åka ner till Alperna). I mitt arbete har jag ofta mycket människor omkring mig och reser en hel del så när jag är ledig bor jag gärna på ett litet familjeägt hotell, eller hyr rum via AirBnB, letar efter öde stränder eller en mysig restaurang.

Jag har rest mycket – framförallt åren efter gymnasiet med flera långresor runt jorden. Jag har bott, jobbat o pluggat utomlands i perioder och nu uppskattar jag att turista hemma och göra fler korta äventyr och utflykter och ha det härligt varje dag istället för att jobba stenhårt 47 veckor och ladda inför semestern 5 veckor om året. Jag påverkas såklart av vår miljö och känner att en kaffe i termos efter en mountainbiketur i Åkulla eller en kite-surf-session med Lovisa i Björkäng är ju underbart. Varberg är verkligen en underbar plats att bo på och arbeta från så jag behöver inte resa så långt för att må bra… förutom när det kommer till just snö och sol (emellanåt) vilket det kan vara brist av i Varberg så då vill jag gärna åka till platser som erbjuder det.

Vad läser du?
Jag gillar att omvärldsbevaka och lägger gärna en timma varje dag på att följa bloggar, tutorials och läsa artiklar om kreativitet, innovation, förändring, ledarskap, lycka och personlig utveckling. Jag tror på människans kraft att skapa förändring och vill suga in mig olika perspektiv.  Och det finns så många spännande ämnen att utforska och som jag använder i mitt arbete för att skapa en hållbar värld, där vi var och en mår bra och är i balans.

Just nu har jag en hel hög av böcker på köksbordet om folktro, magi och olika väsen. Favoriten är ”Nordiska Väsen” av Johan Egerkrans och den berättar om olika väsen så vackert. Jag läser, fantiserar och inspireras till vår julkalender vi skapar och inför eventet som jag jobbar med just nu; ”Jul på Strömma” 2-3 dec på Strömma Farmlodge. När jag är ledig läser jag gärna en skönlitterär bok – det är nog tecknet på att jag har tagit helt ledigt – när jag fiskar fram en go pocket och försvinner in i den världen. Lovely.

Vad lyssnar du på?
Poddar, TED-talks och musik. Tycker om att lära mig saker och inspireras av andra människor som gör sin grej och utforskar spännande ämnen. Jag gillar Pingvinpodden med Navid och Björn där de spekulerar och provpratar om olika ämnen. För övrigt ett väldigt bra uttryck – det här med att provprata. Om vi inte testar så vet vi ju inte vart idén tar oss. Många är rädda för att säga fel eller bli uthängd för sina åsikter – men hur ska vi kunna förändra och utvecklas om vi inte testar en tanke eller tes? Mer provprat åt folket! Jazz, bluesiga toner och modern folk… Bonnie Rait, Tedeschi Trucks Band, Lisa Nilsson, Sofia Karlsson, Weeping Willows, Tingsek. O såklart julmusik – när ingen hör… redan i oktober.

Har du något bra tips du vill dela med dig av?
Gör din grej och skapa ett jobb som passar livet i stället för tvärt om. Våga testa och ställ dig frågan vad är det värsta som kan hända? Om vi börjar drömma, utgår från vår inre drivkraft, testar tanken och sedan tar små steg mot dina drömmars mål har du gjort hälften. Att skapa utrymme för att drömma är steg ett och därefter reflektera hur du har det i nuet – vad du vill ha mer av och mindre av? Om du sätter mål och berättar om dina idéer och drömmar för andra så är jag övertygad om att du kommer att komma dit du vill. Genom att använda tankens kraft övar du hjärnan, sinnet och hjärtat att göra medvetna val och vips så är du mitt i din dröm.

Skratta mycket och fyll dina dagar med mycket skojigheter. Börja med det roliga – det brukar jag göra vilket ofta resulterar i att det är väldigt stökigt hemma, tvätt och projekt över allt. Men vem kommer ihåg det om 100 år?

Ställ öppna frågor, var nyfiken o lyssna mycket.
Omge dig med människor som ger dig energi och samarbeta med smarta och kloka människor. Framtiden tror jag skapas i ett Vi och det är så mycket roligare att arbeta tillsammans än ensam.

Och ett tips från min svärmor: med en daglig promenad och apelsiner håller du doktorn borta.

Oj vad många tips… !

En viktig rutin för dig?
Att träna – både mentalt och fysiskt är viktigt för mig. Jag övar på att pausa, vara tacksam och att lyssna på mina egna behov varje dag. Det är inte alltid enkelt. När jag vaknar ställer jag mig frågan ”Vad behöver Anna idag för att må bra?” och innan jag somnar ”Vad är jag mest tacksam för idag?”. Även i mörka jobbiga stunder finns det alltid lite ljus och jag vill tänka på det, så att mitt liv fylls av ljus, nya möjligheter, frihet och glädje.

Som mamma, egenföretagare, fru, syster, dotter, vän är det många människors behov som berör mig. Om jag inte finner kraft inåt så kommer jag att gå sönder så denna dagliga rutin hjälper mig att må bättre, leva mer och känna mindre oro och ängslan. För att komma hit har jag gått kurser, tränat yoga och meditation och just nu har jag en mentor – en helt fantastisk person som jag lärde känna när vi arrangerade Notes for Peace, Pamela von Sabljar som hjälper mig att finna balans i livet. Superbra! Och tränar gör jag på Actic Friskvågen – ett underbart ställe med många egenföretagare som också tränar på morgonen så vi kickar igång dagen tillsammans.

Du har ett väldigt spännande och roligt jobb. Kan du berätta lite om detta?
Jag driver företaget ”We are Laja” med mina vänner och kollegor Lovisa Jacobsson och Johanna Skantze där vi hjälper organisationer att utveckla nya produkter, koncept och mötesplatser. Jag är ekonom men skulle nog vilja titulera mig som en upplevelseproducent och en förändringsagent (en creator och changemaker … allt blir ju mycket snyggare på engelska:) . Jag tycker svårt är kul och älskar att göra komplicerade samhällsutmaningar till praktiska och lustfyllda möten. Låta människor som vanligtvis inte ses – forskare, studenter, kreatörer och näringsliv mötas, lyssna och lära av varandra och skapa tillsammans. Vad mer är möjligt om vi kan få till fler gränsöverskridande samarbeten och boosta de förmågor vi har och behöver för att navigera i den värld vi lever i och genom det göra världen hållbar, öppen och vacker?

Vi arbetar processorienterat och använder oss av en metodik som heter Design Thinking där vi utforskar, arbetar tillsammans med själva kunden eller användaren i fokus för att skapa ett värde som möter ett faktiskt behov. Sedan testar vi, utforskar lite till, skapar idéer och levererar. Ibland arbetar vi med en hel destination och ibland med en persons utveckling. Många gånger blir det ett event, en upplevelse, föreläsning eller workshop som resultat men kan också landa ner i en film eller rapport.

Vi jobbar mycket med begrepp som värdskap, det lilla extra och att gå från OK till WOW. Vad ska till för att nästa möte ska kännas WOW? Vad är WOW för vår kund, våra anställda och hur gör vi det lilla extra och hur kan vi skapa värde för någon utan att det tär på vår planet? We are Laja tar oss till platser över hela världen och är i ständig rörelse. Och i andan av att skapa event och upplevelser där kunden säger WOW producerar jag även egna event med människor i mitt nätverk. Näst ut är Jul på Strömma 2-3 december på den drömmiga platsen Strömma Farmlodge, som är en utveckling av den årliga mat och musikmarknaden Farmers Market som jag, Lovisa och Marina arrangerat i tre år i september.

Vårt mål är att Farmers Market ska bli det skönaste mötet i mannaminne mellan mat, musik och kreativitet och bidra till att människor handlar närodlat, blir medvetna om vårt lantbruk och att staden och landet möts. Strömma är en fantastisk plats att skapa på och jag mår så bra av att vara där. Så bekymmersfritt och oängsligt. Så mycket kreativitet och härligheter i väggarna – ladan – kvarnen. Och i Marinas hjärna och hjärta och i mina kollegor Lovisa och Jennie. Vi är ett riktigt dreamteam och kompletterar varandra så bra och har ett företag tillsammans som heter Farmers crew.

Ett annat stort musikprojekt och företag jag är initiativtagare till är Notes for Peace, en fredskonsert som vi arrangerade i Varberg förra året där vår ambition är att inspirera de många människorna till vad vi var och en kan göra för en bättre värld och insikten av att vi var och en är en del av en större helhet. Vi väver in ett meningsfullt budskap i en musikalisk upplevelse och vill beröra på djupet. För jag tänker att om vi känner mer egenansvar för våra medmänniskor och vår planet tror jag inte att det skulle bråkas så mycket, smygas in så mycket hat, rädsla och vårdslöshet i maktens korridorer.

Om vi i stället är öppna i vårt sinne, hjälper varandra, fokuserar på det goda och möter varandra och vår omvärld med nyfikenhet så släpps massor av endorfiner loss, idéer och kreativitet skapas och jag är övertygad om att vi skulle komma fram till massor av kloka lösningar på många av de samhällsutmaningar vi står inför. I år tar Notes for Peace en paus och vi utvecklar just nu nästa steg. Spännande är det som bara den och jag hoppas snart att jag kan berätta om våra planer och bjuda in till en ny konsert.

Har du något tips till kvinnliga entreprenörer som har en liknande kreativ ådra och vill starta eget?
Tro på dig själv och din superkraft. För gör inte du det är det svårt för andra att tro. Det är så enkelt att tänka att ”det går inte, det är inte för mig eller jag kan inte”. Så sopa jante-lagen under mattan, skapa det arbete och liv du vill ha och ta små steg, testa och lär genom att göra. Då blir det inte så läskigt.

Lägg tid på egen utveckling o värna om din energi.

Se till att fira! Varje litet steg. Och gärna mitt i veckan.

Gör en budget och ta hjälp med ekonomi och prissättning, säljstrategi om det känns som hinder för att komma igång med ditt företag. Är du nystartad finns det olika kostnadsfria alternativ. Tex Timbanken i Varberg/Halland. I We are Laja jobbar vi med vår säljcoach Kajsa Jeppson som är best i test! Har du redan ett företag och vill ta nästa steg finns ex Connect över hela landet som erbjuder superbra språngbrädor och där du får en egen mentor under en period -kostnadsfritt.

Våga ta betalt! Säljer du din tid – se till att utforska olika affärsmodeller och olika sätt att ta betalt, lek med moduler & moment i stället för pris per timma och sätt fokus på vilket värde du skapar och inte bara hur många timmar du lägger ner. Det är lätt att sätta för låga priser och ge massor av rabatt i början för att du är så glad för att vara igång och mån om att få kunder. Självklart kan du gå ner i pris ibland om du är tydlig med varför du gör det och att du har en affärsmodell som annars är hållbar över tid som gör att du kan ta ut lön, köpa mat och leva det liv du vill leva!
I början av ett företagande så gör du ju i princip allt och det är bra att ha övergripande koll på hur du driver ett bolag, men om det inte är enkelt och lustfyllt att själv bokföra och sköta ekonomin så se till att lägga fokus på din superkraft och köpa tjänster av andra som bär på andra superkrafter. Det är dessutom väldigt kul att samarbeta med flera och bygga nätverk.

Tusen tack bästa Anna!

 

Kommentarer till “Söndagsintervjun – Om Anna Linton

 1. Väldigt inspirerande. Gillade rådet om en promenad och en apelsin om dagen. Perfekt! Skulle bli hemskt glad för några länktips till de bloggar som Annna pratar om (omvärldsbevakning). Behöver inspiration och pepp.

 2. Oj vilken drivig tjej!
  Du har frågat tidigare om önskemål & jag skulle vilja läsa mer om Håkesgården.
  Blir så otroligt pepp & inspirerad av denna fantastiska tjej med sin magiska gård!
  Ha en fin dag!
  Kram Anna

 3. Skönt att teet redan var färdigt för vilket härligt driv! Och heja heja Actic Friskvågen!
  Hälsar/ platschef Actic Lerum 🙂

 4. Vilken härlig intervju! Kan dock inte bli annat med en sån fantastisk personlighet som Anna. ⭐️

Kommentarer stängda